Naše obľúbené recepty: žaž bi laban

Autor: Michal Latta | 8.2.2011 o 19:46 | (upravené 9.2.2011 o 0:23) Karma článku: 5,61 | Prečítané:  1714x

Jedlo je radosť. Takto to u nás doma funguje. Varíme a jeme to čo máme radi. Keď nám občas dôjdu nápady, vždy si nájdeme nejaký nový recept na internete. Doma preferujeme bulharskú, grécku a taliansku kuchyňu. Recept na toto jedlo sme si našli na jednom bulharskom webe. Práve vtedy sme mali chuť na kura, ale chuťovo iné než bežné pečené kura. Krátke hľadanie na internete napovedá, že „bi laban“ zrejme znamená niečo ako na smotane, na kyslom mlieku. Skutočne je to také kura na smotane. A možno trošičku inak než ste zvyknutí.

ŽAŽ BI LABANŽAŽ BI LABANMichal Latta

Suroviny:

1,5kg kura (nakrájame na kusy, ktoré budeme servírovať)

1 cibuľa

3-4 strúčky cesnaku

škorica, kardamon, 2-3ks klinčeky, 4-5ks nové korenie, trošičku mletého čierneho korenia, 1 malá lyžička mletej sladkej červenej papriky (skutočne len na farbu)

150ml kyslá smotana + 150ml sladká smotana

trošičku oleja, 0,1l horúcej vody

Postup:

01_Suroviny.JPG

cibuľu nakrájame na kocky a smažíme na troške oleja do zlatista. Po minútke smaženia pridáme koreniny a cesnak ktorý sme nakrájali na plátky.

clanok_foto_395.JPG

Po ďalšej minútke pridáme malú kávovú lyžičku mletej červenej papriky. Minútku smažíme a pridáme kura. Na začiatku kožou dole. Kura smažíme asi 10 minút. Mierne posolíme.

03_smazenie_masa.JPG

Ak je potrebné, tak prilejeme skutočne len 0,1l horúcej vody, prikryjeme a necháme na miernom plameni dusiť asi 25-30 minút.

04_dusenie.JPG

Kura po udusení vyberieme. Prebytočný olej ktorý sa vytopil a zozbieral hore zlejeme. Zo základu odstránime všetky koreniny.

05_po_uduseni.JPG

Do základu pridáme 150ml kyslej smotany a 150ml sladnej smotany. Premiešame a do hrnca vrátime kura.

06_smotana.JPG

Celé to premiešame a spoločne povaríme 5minút. Teraz už zbytočne dlho nevaríme aby sa nám smotana úplne nezrazila. A máme hotovo. V prípade potreby dosolíme.

07_hotovo.JPG

Podávame s ryžou. Alebo s čerstvým chlebom. Jednoduché však?

08_servirovanie.JPG

Výsledná chuť je trošičku orientálna a každopádne prekvapivo dobrá. Jedlo sme skúšali variť aj spôsobom, že sme zmiešali všetky suroviny ešte na začiatku a kura nechali v tejto marináde piecť v rúre. Chuťovo je to podobné. Smotana sa však počas pečenia zrazí a kura sa zrazu varí vo veľkom množstve vody ktorú neviete odstrániť bez toho aby vyliali aj ostatné suroviny. Trvá to chvíľu než sa voda pečením odparí a navyše nemáte možnosť odstrániť prebytočný tuk. Tak dobrú chuť.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Tataráky by mali zmiznúť z reštaurácií. Ľudia sa ich však nechcú vzdať

Reštaurácie sa o tatarákoch boja hovoriť, mnohé ich majú v jedálnych lístkoch.

TECH

Miliardár Musk ukázal, ako chce kolonizovať Mars

Podnikateľ chce začať expedície na Mars o dva roky.

KOMENTÁRE

Keď sa hipster primátor najviac rozumie bicyklovaniu

Prevádzkar hovorí, že chce ľuďom v klube prinášať všetky žánre.


Už ste čítali?