Naše obľúbené recepty: Tradičný Slivenský Tutmanik

Autor: Michal Latta | 13.2.2011 o 16:20 | (upravené 13.2.2011 o 17:32) Karma článku: 10,69 | Prečítané:  5218x

Dnes sme dostali chuť na leto. A to sme už dávno na tanieri nemali. Slaný bulharský koláč Tutmanik u nás doma nám leto pripomína. To pretože do Bulharska k moru chodíme len v lete. Pečieme ho ako hlavné jedlo a zapíjame kyslým mliekom. Kľudne acidkom, kedže si ale jogurt robíme svoj, vymiešame si Ajran. Ajran na zapíjanie si pripravíme zmiešaním bieleho jogurtu, vody a štipky soli. Tento koláč so slaným syrom Feta je najlepší keď je ešte teplý. Ak ho máme jesť na druhý deň, pred servírovaním ho na 10 sekúnd ohrejeme v mikrovlnke.

TutmanikTutmanikMichal Latta

Suroviny:

1kg múky (polohrubej)

400ml bieleho jogurtu

300g slaného syra Feta

250g tvaroh (jemný hrudkovitý)

2 vajcia

1 kocka droždia

1 kávová lyžička prášku do pečiva

soľ, 6 polievkových lyžíc oleja, cukor

voliteľne tvrdý syr kaškaval

01_suroviny.JPG

Z múky, bieleho jogurtu, vajec, prášku do pečiva, 4 lyžíc oleja, štipky soli, štipky cukru a droždia vymiesime stredne husté cesto.

Cesto necháme vykysnúť. Počas kysnutia približne 2x zväčší svoju veľkosť.

03_vykysnute.JPG

Cesto rozdelíme na 4x časti, prirpavíme si slaný syr Feta. Syr môže byť samostatný, ale v tomto prípade ho pripravíme 500-600g. Alebo zmiešame 300g syra Feta a 250g tvarohu. Tvaroh dosolíme aby bol slaný ako Feta. (určite nemôžeme nahradiť celý syr Feta tvarohom, pretože väčšina syra sa počas pečenia v ceste stratí a dochutí cesto, tvaroh nie)

04_syry.JPG

Prvú časť cesta rozvaľkáme na hrubú placku (pokojne 0,5-1cm). Potrieme olejom. Posypeme 1/3 slaným syrom Feta.

05_vrstvenie.JPG

Druhú časť cesta rozvaľkáme, položíme na prvú, poolejujeme, posypeme 1/3 slaného syra. Rovnako tretiu časť rozvaľkáme, poolejujeme a posypeme celou zvyšnou 1/3 slaného syra Feta. Poslednú štvrtú časť cesta rozvaľkáme a položíme na vrch. Túto vrchnú časť nepotierame olejom a ani ju už nemáme čím posypať.

06_dovrstvene.JPG

Takto pripravenú "tortu" nakrájame na hrubé pásy.

07_krajanie.JPG

Každý pás chytíme za konce a zatočíme ako twister.

08_zakrucanie.JPG

Vymažeme pekáč olejom a twistre pekne poukladáme až vyplníme celý pekáč. Necháme to ešte chvíľu kysnúť - 10 minút.

09_pred_pecenim.JPG

Pečieme na 170 stupňov až Tutmanik chytí zlatú farbu. Asi 30 minút. A ešte teplé servírujeme.

11_bez_syra.JPG

TIP: ak Tutmanik chceme ešte viac syrovejší, tesne pred dopečením do záhybov nasypeme strúhaný kaškaval. Namiesto kaškavalu môžeme použiť iný tvrdý syr, ktorý sa dobre rozteká.

10_so_syrom.JPG

Ak varíte pre 4 osoby, stačí ak Tutmanik pripravíte z polovičného množstva surovín. Dobrú chuť.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?