Talianska focaccia

Autor: Michal Latta | 4.3.2011 o 10:55 | (upravené 4.3.2011 o 11:12) Karma článku: 9,38 | Prečítané:  3357x

Jej vynález sa pripisuje antickým Grékom. Odtiaľ sa rozšírila do Arábie a na územie dnešného Talianska ju priviezli Etruskovia už pred viac ako 2000 rokmi. Focaccia predstavuje veľmi jednoduchý recept, ktorý si určite rýchlo obľúbite. Ponúka veľa možností pre ozdobenie presne podľa vašich chutí. Na severe Talianska ju posypú cibuľkou a slaninkou, v regióne Emilia - Romagna typicky čerstvými bylinkami alebo ju potriete obľúbeným cesnakom, tak ako posúch na Slovensku. Doma ju najradšej pripravujeme len tak s extra panenským olivovým olejom a soľou, alebo sušenými paradajkami s čiernymi olivami, čo je obľúbený spôsob na talianskom juhu.

Talianska FOCACCIATalianska FOCACCIAMichal Latta

Suroviny:

0,5kg hladkej múky špeciál 00

0,4l vlažnej až mierne teplej vody

1/2 kocky droždia

morská soľ

extra panenský olivový olej

prípadné dochutenie podľa vlastného výberu: čierne olivy, sušené nakládané paradajky

01_suroviny.JPG

V miske zmiešame vodu a droždie. Postupne prisypávame múku a miešame, až nám vznikne hladké testo. Je pomerne lepkavé a mäkké.

02_cesto.JPG

Odložíme na teplé miesto a necháme vykysnúť. Cesto výrazne zväčší svoj objem. (asi 2x)

03_vykysnute.JPG

Na pomúčenej doske takéto množstvo cesta rozdelíme na 2ks bochníkov.

04_bochniky.JPG

Zapneme rúru a nastavíme najvyšší stupeň - 250 stuňov, ak máte silnejšiu, aj viac. V minulosti sa focaccia piekla v prírodnom ohnisku, takže potrebujeme rúru rozohriať na čo najvyššiu teplotu.

Na plech položíme papier na pečenie. Na ňom cesto ručne vytiahneme na 2 placky, asi 2-3 cm vysoké. Podľa chuti ich pokropeme extra panenským olivovým olejom. Olejom nešetríme. Posypeme hrubou soľou.

06_olejovanie.JPG

Prstami oboch rúk povrch premasírujeme aby sa olej príjemne prepojil s cestom a rozotrel po celej ploche. V ceste nám vzniknú priehlbinky od tlaku prstov, ale to nevadí.

07_masirovanie.JPG

Takto pripravené bochníčky focaccie môžeme dať piecť do rozpálenej rúry. Alebo môžeme ozdobiť, napríklad čiernymi olivami a nakládanými sušenými paradajkami.

08_dochutenie.JPG

Pečieme asi 10-12 minút, na priebeh pečenia dozeráme.

09_pecenie.JPG

Po upečení necháme pár minút vychladnúť. Môžeme priamo servírovať.

Tip: Focacciu v strede rozrežte. Vytvoríte tým kapsu, ktorú naplnite čerstvými uhorkami, paradajkami a polejte extra panenským olivovým olejom. Úžane si pochutíte, ak k zelenine pridáte pridáte čerstvú mozzarellu a čerstvé lístky bazalky. Ak chcete focacciu jest na druhý deň, tak ju ohrejte v rúre, alebo si upečte novú. Čerstvo upečená je najlepšia.

10_hotovo.JPG

Focaccia by mala byť vysoká asi 2-4cm. Dobrú chuť!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?