Talianska focaccia

Autor: Michal Latta | 4.3.2011 o 10:55 | (upravené 4.3.2011 o 11:12) Karma článku: 9,38 | Prečítané:  3371x

Jej vynález sa pripisuje antickým Grékom. Odtiaľ sa rozšírila do Arábie a na územie dnešného Talianska ju priviezli Etruskovia už pred viac ako 2000 rokmi. Focaccia predstavuje veľmi jednoduchý recept, ktorý si určite rýchlo obľúbite. Ponúka veľa možností pre ozdobenie presne podľa vašich chutí. Na severe Talianska ju posypú cibuľkou a slaninkou, v regióne Emilia - Romagna typicky čerstvými bylinkami alebo ju potriete obľúbeným cesnakom, tak ako posúch na Slovensku. Doma ju najradšej pripravujeme len tak s extra panenským olivovým olejom a soľou, alebo sušenými paradajkami s čiernymi olivami, čo je obľúbený spôsob na talianskom juhu.

Talianska FOCACCIATalianska FOCACCIAMichal Latta

Suroviny:

0,5kg hladkej múky špeciál 00

0,4l vlažnej až mierne teplej vody

1/2 kocky droždia

morská soľ

extra panenský olivový olej

prípadné dochutenie podľa vlastného výberu: čierne olivy, sušené nakládané paradajky

01_suroviny.JPG

V miske zmiešame vodu a droždie. Postupne prisypávame múku a miešame, až nám vznikne hladké testo. Je pomerne lepkavé a mäkké.

02_cesto.JPG

Odložíme na teplé miesto a necháme vykysnúť. Cesto výrazne zväčší svoj objem. (asi 2x)

03_vykysnute.JPG

Na pomúčenej doske takéto množstvo cesta rozdelíme na 2ks bochníkov.

04_bochniky.JPG

Zapneme rúru a nastavíme najvyšší stupeň - 250 stuňov, ak máte silnejšiu, aj viac. V minulosti sa focaccia piekla v prírodnom ohnisku, takže potrebujeme rúru rozohriať na čo najvyššiu teplotu.

Na plech položíme papier na pečenie. Na ňom cesto ručne vytiahneme na 2 placky, asi 2-3 cm vysoké. Podľa chuti ich pokropeme extra panenským olivovým olejom. Olejom nešetríme. Posypeme hrubou soľou.

06_olejovanie.JPG

Prstami oboch rúk povrch premasírujeme aby sa olej príjemne prepojil s cestom a rozotrel po celej ploche. V ceste nám vzniknú priehlbinky od tlaku prstov, ale to nevadí.

07_masirovanie.JPG

Takto pripravené bochníčky focaccie môžeme dať piecť do rozpálenej rúry. Alebo môžeme ozdobiť, napríklad čiernymi olivami a nakládanými sušenými paradajkami.

08_dochutenie.JPG

Pečieme asi 10-12 minút, na priebeh pečenia dozeráme.

09_pecenie.JPG

Po upečení necháme pár minút vychladnúť. Môžeme priamo servírovať.

Tip: Focacciu v strede rozrežte. Vytvoríte tým kapsu, ktorú naplnite čerstvými uhorkami, paradajkami a polejte extra panenským olivovým olejom. Úžane si pochutíte, ak k zelenine pridáte pridáte čerstvú mozzarellu a čerstvé lístky bazalky. Ak chcete focacciu jest na druhý deň, tak ju ohrejte v rúre, alebo si upečte novú. Čerstvo upečená je najlepšia.

10_hotovo.JPG

Focaccia by mala byť vysoká asi 2-4cm. Dobrú chuť!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Trumpizmus. Politický smer, ktorým sa neriadi ani Donald Trump

Medzi republikánmi po týchto voľbách už neplatí konsenzus z Reaganovej éry, že strana by mala byť konzervatívna.

KOMENTÁRE

Štartuje nová éra Ameriky, Trump sa stáva prezidentom

Časť sveta sa bude s obavami prizerať, ako napĺňa volebný slogan.


Už ste čítali?