Najlepšia slovenská tarhoňa

6.3.2011 o 10:22 (upravené 6.3.2011 o 0:47) | Karma článku: 10.61 | Prečítané  41818-krát

Mal som jedného kamaráta, ktorý si ku mne občas prišiel uvariť večeru. Teda, vždy pripravoval pečienky s tarhoňou, prišli aj iní kamaráti a takýto večer zvykol končiť až v neskorých nočných hodinách. Ondrej varil tarhoňu obdobne ako cestoviny. Vo veľkom množstve vody a po uvarení ich nechal odcediť. Vravím si, prečo to robí tak nezmyselne? Nepotrebujete z nich predsa vyvariť chuť, ani nechcete dostať zlepenú masu rozvarených guličiek, však? Na tarhoni predsa nie je čo pokaziť, myslel som si. Ukážem vám spôsob, ktorým ju pripravujeme u nás. Neviem či je to ten správny, ale skutočne funguje a výsledkom je úžasná chuť a konzistencia týchto drobných cestovín. Som presvedčený, že keď vyskúšate, tak túto klasickú slovenskú prílohu budete pripravovať ešte častejšie než doteraz.  

Klasická slovenská tarhoňaKlasická slovenská tarhoňaMichal Latta

Suroviny:

500g Tarhoňa (1 balenie)

750ml vody

2 lyžice oleja

soľ

Tarhoňu za občasného miešania, úplne na sucho restujeme v hrnci až sa nám začnú niektoré guličky farbiť do hneda. Ak neviete odhadnúť množstvo, tarhoňu dávkujte podľa šálky. 1x 500g balenie predstavuje 2 šálky. Ak máte na sporáku platňu, tak aj pod ňou zapálte plyn aby sa zohriala.

01_zohrievanie.JPG

Keď začnú guličky tarhone hnednúť, pridáme približne 2 polievkové lyžice oleja a dobre premiešame.

03_olej.JPG

Orestovanú tarhoňu zalejte 1,5x väčším množstvom vody. Ak ste dávkovali tarhoňu šálkou, tak na každú šálku tarhone prilejte 1,5 šálky vody.

04_voda.JPG

Osoľte a za stáleho miešania počkajte až voda začne bublať alebo vrieť. Trvá to asi 1-2 minútky.

05_var.JPG

Teraz hrniec prikryjte pokrievkou. Vypnite plyn a hrniec presuňte na platňu, ktorá sa duálne zohrievala. Aj tam môžete vypnúť plyn. Tarhoňa sa sama, bez potreby prihrievania v priebehu 30 minút dovarí.

Ak nemáte na sporáku platňu, tak prikrytý hrniec v ktorom začala vrieť voda presuňte na ten najslabší oheň aký na sporáku máte a nechajte cca 15 minút zohrievať. Potom sporák vypnite a tarhoňu nechajte ješte rovnaký čas odpočívať. Až potom hrniec otvorte.

06_hotovo.JPG

Tarhoňa je hotová. Skvele vyzerá, vynikajúco chutí a je pevná, nerozvarená. Teraz ju stačí premiešať, už sa viac nezlepí. Dobrú chuť.

07_detailka.JPG

 

Hlavné správy

AKTUALIZOVANÉ 22:48

Matikainena mrzia diváci. Slovan prehral s najslabším Amurom 1:3

Góly Slovanu strelili aj Michel Miklík a Marcel Haščák.

TECH.SME.SK

Vesmírna loď pre turistov pri teste havarovala, o rok chcela lietať komerčne

Druhá nehoda súkromného vesmírneho stroja za týždeň môže spochybniť budúcnosť vesmírneho turizmu.

ZAHRANIČIE

Pražskou primátorkou bude Slovenka Adriana Krnáčová

Slovenka bude na magistráte bojovať proti korupcii, češtinu sa ešte musí doučiť.


Už ste čítali?