Najlepšia slovenská tarhoňa

6.3.2011 o 10:22 (upravené 6.3.2011 o 0:47) | Karma článku: 10.69 | Prečítané  37755-krát

Mal som jedného kamaráta, ktorý si ku mne občas prišiel uvariť večeru. Teda, vždy pripravoval pečienky s tarhoňou, prišli aj iní kamaráti a takýto večer zvykol končiť až v neskorých nočných hodinách. Ondrej varil tarhoňu obdobne ako cestoviny. Vo veľkom množstve vody a po uvarení ich nechal odcediť. Vravím si, prečo to robí tak nezmyselne? Nepotrebujete z nich predsa vyvariť chuť, ani nechcete dostať zlepenú masu rozvarených guličiek, však? Na tarhoni predsa nie je čo pokaziť, myslel som si. Ukážem vám spôsob, ktorým ju pripravujeme u nás. Neviem či je to ten správny, ale skutočne funguje a výsledkom je úžasná chuť a konzistencia týchto drobných cestovín. Som presvedčený, že keď vyskúšate, tak túto klasickú slovenskú prílohu budete pripravovať ešte častejšie než doteraz.  

Klasická slovenská tarhoňaKlasická slovenská tarhoňaMichal Latta

Suroviny:

500g Tarhoňa (1 balenie)

750ml vody

2 lyžice oleja

soľ

Tarhoňu za občasného miešania, úplne na sucho restujeme v hrnci až sa nám začnú niektoré guličky farbiť do hneda. Ak neviete odhadnúť množstvo, tarhoňu dávkujte podľa šálky. 1x 500g balenie predstavuje 2 šálky. Ak máte na sporáku platňu, tak aj pod ňou zapálte plyn aby sa zohriala.

01_zohrievanie.JPG

Keď začnú guličky tarhone hnednúť, pridáme približne 2 polievkové lyžice oleja a dobre premiešame.

03_olej.JPG

Orestovanú tarhoňu zalejte 1,5x väčším množstvom vody. Ak ste dávkovali tarhoňu šálkou, tak na každú šálku tarhone prilejte 1,5 šálky vody.

04_voda.JPG

Osoľte a za stáleho miešania počkajte až voda začne bublať alebo vrieť. Trvá to asi 1-2 minútky.

05_var.JPG

Teraz hrniec prikryjte pokrievkou. Vypnite plyn a hrniec presuňte na platňu, ktorá sa duálne zohrievala. Aj tam môžete vypnúť plyn. Tarhoňa sa sama, bez potreby prihrievania v priebehu 30 minút dovarí.

Ak nemáte na sporáku platňu, tak prikrytý hrniec v ktorom začala vrieť voda presuňte na ten najslabší oheň aký na sporáku máte a nechajte cca 15 minút zohrievať. Potom sporák vypnite a tarhoňu nechajte ješte rovnaký čas odpočívať. Až potom hrniec otvorte.

06_hotovo.JPG

Tarhoňa je hotová. Skvele vyzerá, vynikajúco chutí a je pevná, nerozvarená. Teraz ju stačí premiešať, už sa viac nezlepí. Dobrú chuť.

07_detailka.JPG

 

Hlavné správy

KOMENTÁR TOMÁŠA GÁLISA

KDH sa môže stať handrou, ktorú Fico po použití odhodí

Každý – aj politická strana – je strojcom svojho osudu.

AKTUALIZOVANÉ 12:00

Policajti berú v Slovenských elektrárňach dokumenty k privatizácii

Akcie prebiehajú vo viacerých závodoch. Policajti prehľadávajú kancelárie a berú archívne dokumenty.

KOMENTARE.SME.SK

Cynická obluda: Procházkov hlas

Igor Matovič si vie získať ľudí. Lacné vtipy na úrovni ich autora.


Už ste čítali?