Jednoduchý jahodový sorbet

Autor: Michal Latta | 9.3.2011 o 10:17 | Karma článku: 11,80 | Prečítané:  7673x

Urobiť dobrú domácu zmrzlinu je veľmi ťažké. A to aj napriek dostupnosti používaných surovín a jednoduchosti receptov. A tak sme po probléme trošičku pátrali. Piliere kvalitnej zmrzliny sú dva. Prvým je dlhé, dlhé a ešte dlhšie šľahanie surovín. V továrni jednoducho zašľahajú do zmrzlinovej zmesi veľké množstvo vzduchu. Druhý pilier, predstavuje prudké schladenie počas miešania našľahanej zmesi, schladenie je také prudké, že sa nestačia vytvoriť kryštály ľadu vo vnútri mrazených potravín. Preto je kupovaná zmrzlina jemná. Naopak, mrazenie v domácich podmienkach je pomalé čo automaticky znamená vytvorenie veľkých kryštálov ľadu. Výsledkom je domáca zmrzlina, ktorá je tvrdá ako kameň. Jedine, že by ste celý proces obrátili.

Sorbetto di fragolaSorbetto di fragolaMichal Latta

Sorbetto di fragola je náš asi najjednoduchší a najobľúbenejší domáci recept. Jahody máme z vlastnej záhrady a rodia o trošičku viac, než je rodina schopná zjesť či už v stave surovom, alebo džemovom. Tak ich mrazíme. Ak nemáte mrazené jahody, tie sa dajú kúpiť asi v každom obchode a tento jahodový sorbet bude chuťou, množstvom a cenou určite lepší než kupovaný. Vyskúšajte, uvidíte.

Suroviny:

0,5kg mrazených jahôd

3 lyžice cukru

1 lyžica šťava z citrónu

Jahody vložíme do mixéra a zasypeme cukrom.

01_ovocie_cukor.JPG

Jahody pokvapeme citrónovou šťavou. Tá slúži na zvýrajnenie chuti a stabilizáciu kyselosti. Citrónovej šťavy 1 lyžica na uvedené množstvo postačuje.

02_citron.JPG

Jahody necháme postáť 20 minút. Po 20 minútach zapneme mixér. Jahody sú ešte zmrazené, len trošičku povolili. Osvedčil sa mi tyčový mixer. Chce to trochu úsilia, ale len na začiatku, jahody sa ťažšie poddávajú, za nič na svete nechcú pod krútiaci sa nôž mixéra. Jahody po rozbití mixujeme minimálne 5 minút na vysokých otáčkach.

03_slahanie.JPG

Výsledkom je rozbitie veľkých kryštáľov ľadu, za súčasného zachovania zmrazenej zmesi. Tým, že nepoužívame klasický cukrový sirup tak nepridávame vodu a nemá sa nám čo spätne zmrazovať a vytvárať kryštály. Sorbet môžete hneď servírovať. Čo nezjete hneď presuňte do inej nádobky a odložte do mrazničky. Po vybratí z mrazničky je dobré mrazený sorbet nechať 10 minút postáť pri izbovej teplote. Výsledok je konzistenciou plne porovnateľný, a chuťovo lepší než kupovaný.

04_hotovo.JPG

Tip na servírovanie: 5cl vodky + 200ml čerstvo ušľahaného jahodového sorbetu + 200ml chladeného sektu. Všetko spolu zamiešame a rozdelíme do širokých pohárov na šampanské. Podávame s plátkom limetky a lyžičkou. Každá návšteva vás bude milovať. ZARUČENE!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?