reklama

Baklava originál

Baklava je dezert ktorý v našej rodine radíme medzi najobľúbenejšie. Je to bezpochyby vďačný recept, ktorý sa oplatí pripraviť vtedy keď očakávate väčšiu návštevu. Teda, pokiaľ nemáte zvyk sa natlačiť až do rozpučenia, pretože baklava, baklavu je potrebné vychutnávať po kúskoch.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (20)
Baklava
Baklava (zdroj: Michal Latta)

Základ tvorí cesto Phyllo. Je to v podstate cesto na štrúdlu, akurát tenšie. Slovenská obdoba takéhoto cesta obsahuje 4 hrubé pláty, v rovnakej veľkosti ho v zahraničí vytiahnu na 18 tenkých, priesvitných plátov. Preto ho chodíme za 60 centov kupovať do Maďarska alebo Rakúska. Skúste sa občas pozrieť do mraziacich boxov v hypermarketoch, mám pocit, že som cesto Phyllo videl už aj na Slovensku.

Suroviny:

1 bal. cesto Phyllo

hrubo zomleté vlašské orechy

1dcl olej

100g rozpusteného masla

435g cukru (1+3/4 hrnčeka)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

315 ml vody (1 + 1/4 hrnčeka)

šťava z 1 citróna (2-3 polievkové lyžice)

Obrázok blogu

Rozpustíme maslo a zmiešame ho s 1dcl oleja.

Obrázok blogu

Rozložíme cesto a pierkom potrieme rozpusteným tukom. Mierne posypeme hrubo pomletými orechami. (s orechmi nemusíte preháňať, vyskúšajte použiť aj viac orechov, uvidíte, že to nebude to pravé... Baklava musí zostať nadýchaná, najlepšie ak na prvý raz vyskúšate a zvolíte si pomer, ktorý vám bude vyhovovať)

Obrázok blogu

Cesto narolujeme na palicu, alebo tenký, asi 1,5-2,5cm hrubý valček.

Obrázok blogu

Cesto opäť jemne potrieme tukom ale bez orechov narolujeme ako druhú vrstvu na ten istý valček.

Obrázok blogu

Teraz z oboch okrajov narolované cesto stlačíme smerom do stredu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Takto spracované, zrolované a stiahnuté rolky baklavy ukladáme natesno jeden vedľa druhého na maslom vymastený plech. (18 kusov cesta znamená 9 roliek)

Obrázok blogu

Hotové rolky potrieme zvyšným tukom a dáme piecť 30 min do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Priebežne kontrolujeme, prípadne ak sa z vrchu páli, tak zmeníme program aby sme rolky rovnomerne a dokonale prepiekli. V prípade potreby môžeme pridať ďalších 15 minút pečenia.

Obrázok blogu

Po vybratí z rúry rolky ešte teplé nakrájame na požadované kusy.

Obrázok blogu

Pripravíme zálievku. Zmiešame cukor s vodou.

Obrázok blogu

Pridáme citrónovú šťavu.

Obrázok blogu

Varíme asi 10 minút, kontrolujeme a občas cukrový sirup premiešame.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Postupne, kúsok po kúsku lyživou polievame ešte horúcim sirupom, polievame aj druhý krát, až sa nám minie celý sirup.

Obrázok blogu

Každý kúsok musí byť dokonale poliatý. Baklavu ponecháme postáť ďalších 30-60 minúť, nech nasiakne sirup, až potom servírujeme.

Obrázok blogu

Vyzerá super, však? Ako viete ako skvele chutí? Mňam.

Obrázok blogu

Tip: Baklavu skladujte v chladničke. Ak si ju doprajete na druhý deň, chutí lepšie, pretože sa prepoja všetky chute. Môžete podávať chladenú, doporučujem ale pred servírovaním na 10 sekúnd nechať ohriať v mikrovlnke, aby sa teplotou trošičku priblížila izbovej teplote.

Obrázok blogu
Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu