Baklava originál

Autor: Michal Latta | 13.3.2011 o 10:15 | (upravené 14.3.2011 o 8:28) Karma článku: 10,42 | Prečítané:  28779x

Baklava je dezert ktorý v našej rodine radíme medzi najobľúbenejšie. Je to bezpochyby vďačný recept, ktorý sa oplatí pripraviť vtedy keď očakávate väčšiu návštevu. Teda, pokiaľ nemáte zvyk sa natlačiť až do rozpučenia, pretože baklava, baklavu je potrebné vychutnávať po kúskoch.

BaklavaBaklavaMichal Latta

Základ tvorí cesto Phyllo. Je to v podstate cesto na štrúdlu, akurát tenšie. Slovenská obdoba takéhoto cesta obsahuje 4 hrubé pláty, v rovnakej veľkosti ho v zahraničí vytiahnu na 18 tenkých, priesvitných plátov. Preto ho chodíme za 60 centov kupovať do Maďarska alebo Rakúska. Skúste sa občas pozrieť do mraziacich boxov v hypermarketoch, mám pocit, že som cesto Phyllo videl už aj na Slovensku.

Suroviny:

1 bal. cesto Phyllo

hrubo zomleté vlašské orechy

1dcl olej

100g rozpusteného masla

435g cukru (1+3/4 hrnčeka)

315 ml vody (1 + 1/4 hrnčeka)

šťava z 1 citróna (2-3 polievkové lyžice)

01_suroviny.JPG

Rozpustíme maslo a zmiešame ho s 1dcl oleja.

02_maslo.JPG

Rozložíme cesto a pierkom potrieme rozpusteným tukom. Mierne posypeme hrubo pomletými orechami. (s orechmi nemusíte preháňať, vyskúšajte použiť aj viac orechov, uvidíte, že to nebude to pravé... Baklava musí zostať nadýchaná, najlepšie ak na prvý raz vyskúšate a zvolíte si pomer, ktorý vám bude vyhovovať)

04_orechy.JPG

Cesto narolujeme na palicu, alebo tenký, asi 1,5-2,5cm hrubý valček.

05_zakrutenie.JPG

Cesto opäť jemne potrieme tukom ale bez orechov narolujeme ako druhú vrstvu na ten istý valček.

06_druha_vrstva.JPG

Teraz z oboch okrajov narolované cesto stlačíme smerom do stredu.

07_stiahnut.JPG

Takto spracované, zrolované a stiahnuté rolky baklavy ukladáme natesno jeden vedľa druhého na maslom vymastený plech. (18 kusov cesta znamená 9 roliek)

08_plech.JPG

Hotové rolky potrieme zvyšným tukom a dáme piecť 30 min do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Priebežne kontrolujeme, prípadne ak sa z vrchu páli, tak zmeníme program aby sme rolky rovnomerne a dokonale prepiekli. V prípade potreby môžeme pridať ďalších 15 minút pečenia.

09_pomaslit.JPG

Po vybratí z rúry rolky ešte teplé nakrájame na požadované kusy.

10_krajanie.JPG

Pripravíme zálievku. Zmiešame cukor s vodou.

11_voda_cukor.JPG

Pridáme citrónovú šťavu.

12_citron.JPG

Varíme asi 10 minút, kontrolujeme a občas cukrový sirup premiešame.

13_poleva.JPG

Postupne, kúsok po kúsku lyživou polievame ešte horúcim sirupom, polievame aj druhý krát, až sa nám minie celý sirup.

14_polievat.JPG

Každý kúsok musí byť dokonale poliatý. Baklavu ponecháme postáť ďalších 30-60 minúť, nech nasiakne sirup, až potom servírujeme.

15_hotovo.JPG

Vyzerá super, však? Ako viete ako skvele chutí? Mňam.

17_servirovanie2.JPG

Tip: Baklavu skladujte v chladničke. Ak si ju doprajete na druhý deň, chutí lepšie, pretože sa prepoja všetky chute. Môžete podávať chladenú, doporučujem ale pred servírovaním na 10 sekúnd nechať ohriať v mikrovlnke, aby sa teplotou trošičku priblížila izbovej teplote.

16_servirovanie.JPG

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?