Staročeská kapusta

Autor: Michal Latta | 20.3.2011 o 12:21 | Karma článku: 7,64 | Prečítané:  2012x

Možno si myslíte, že kuchyňa našich pradedov bola veľmi jednotvárna. Nie je to pravda. V skutočnosti boli majstrami v tom ako z minima dostupných surovín uvariť skutočne skvelé jedlá. Neveríte?

Staročeská kapustaStaročeská kapustaMichal Latta

Kapusta, slovensky rozumej kel patrila medzi naše málo obľúbené suroviny. Bolo to spôsobené nechutnými kelovými prívarkami a krémovými kelovými polievkami, ktoré sú tak typické pre súčasné, hlavne školské alebo závodné varenie. Kel je ale lacný a je pomerne jednoduché kúpiť peknú sviežu hlávku, aj v tomto období. A tak sme doma trochu pátrali čo s tým a našli veľmi jednoduchý a chutný spôsob prípravy, ktorý sme hneď zaradili medzi naše obľúbené recepty. Ďalšou výhodou je aj to, že takto pripravenou prílohou môžete spestiť vaše jedlá a hlavne nahradiť neustále sa opakujúce zemiaky, knedle alebo ryžu. Staročeský kel predstavuje perfektnú prílohu k pečenému mäsu alebo fašírkam. Tento spôsob prípravy je typický pre našich západných susedov a už som sa s ním stretol aj na záhorí.

Suroviny:

1 hlávka kelu (asi 1kg)

1 čajová lyžička celej rasce

1 čajová lyžička majoránky

1 kávová lyžička tymiánu

štipka soli a mletého čierneho korenia

1 lyžica bravčovej masti

1 lyžica vínneho octu

2 strúčiky cesnaku

1/2 cibule

01_suroviny.JPG

Na sucho v hrnci opražíme rascu. Pražíme asi minútu až nám začnú semienka rasce praskať a poskakovať. Rasca nádherne prevonia kuchyňu.

02_kmin.JPG

Pridáme lyžicu bravčovej masti a nakrájanú cibuľu, ktorú chvíľku osmahneme. Potom pridáme na drobno nakrájaný cesnak.

03_zaklad.JPG

Kel nakrájame na hrubo a pridáme do hrnca. Mierne posolíme.

04_kapusta.JPG

Obsah hrnca prmiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme asi 10 minút dusiť. Vodu nie je potrebné pridávať, kel sám o sebe obsahuje veľké množstvo vody.

05_hotovo.JPG

Kel je po 10 minútach ešte trochu polosurový, ale nie je naším cieľom ho rozvariť. Ochutnáme a dochutíme lyžicou vínneho octu a štipkou soli. Ocot slúži len na zvýraznenie prirodzenej chuti zeleniny, nie je potrebné aby bol kel kyslý ako keď pripravujete kapustu. Ak máte potrebu ho viac dusiť, tak samozrejme môžete. My ho už budeme servírovať, pretože zeleninu máme radi v jej prirodzenej chuti, vôni a konzistencii. Ako som uviedol je skvelý k pečenému bravčovému mäsu alebo fašírkam. Dobrú chuť.

06_servirovanie.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?