Slávky

Autor: Michal Latta | 6.4.2011 o 10:12 | (upravené 6.4.2011 o 10:32) Karma článku: 9,83 | Prečítané:  3592x

Mám doma manželku, ktorá pre mňa urobí všetko čo mi vidí na očiach. Predstavte si, dokonca mi každý článok než vyjde von prečíta a opraví štylistické chyby. Skutočne výnimočná žienka je tá moja doma. Jedna z vecí ktorú na nej veľmi oceňujem je ochota prispôsobiť našu domácu kuchyňu mojim chutiam, učí sa variť jedlá, ktoré varieva moja mama, alebo stará mama. Myslím si, že som šťastný človek. Keď už pre nič iné, tak preto, že mám okolo seba ľudí, ktorým na mne záleží.

Slávky na prírodnoSlávky na prírodnoMichal Latta

Už ako malého chlapca, od mojich 6-7 rokov, teda odkedy si svoj život pamätám ma naši vždy začiatkom letných prázdnin naložili na lietadlo a poslali ku starým rodičom. Tam som behal s holým zadkom po pláži a lovil mušle. Pamätám si, ako sme ich priamo na pláži pripravovali. Rozložil sa oheň a na vrch sa položil akýkoľvek plech, ktorý bol po ruke. Nechal sa minútku-dve rozohriať a na vrch sa položilo niekoľko muší. Tie sa po chvíľke otvorili. Boli hotové a vždy vynikajúce.

Slávky viete pripraviť veľmi chutne, jednoducho a rýchlo. Bez stresu a to aj vtedy, keď ste ich doma nikdy nerobili. Čerstvé sú dostupné v každom hypermarkete, alebo v Metre, kde si ich môžete kúpiť za 5-6 eur/kg. Teda lacnejšie než hovädzie, ak si správne pamätám ceny u mäsiara. Mne sa podarilo kúpiť pasterizované vo vákuovom balení. Ale ak kúpite čerstvé, pred prípravou pridajte toto:

1. Všetky otvorené, alebo rozbité mušle vyhoďte. Ak kupujete mušle čerstvé, nechajte si len tie, ktoré sú zatvorené. Očistite ich, oškrabte prípadné koraly nožom a otrhajte vlasy ktorými sa prichycujú k podkladu.

2. Dajte ich do prázdneho hrnca, prikryjte pokrievkou a zapnite oheň. Po minútke sa začnú otvárať. Po ďalších 1-2 minútach sú otvorené všetky, odstavte ich.

3. Na ďalšiu prípravu si nechajte mušlu v polovičke škrupinky. Druhú polovičku odlomte.

Slávky gratinované

Suroviny:

1kg slávky, otvorené vyššie popísaným spôsobom

1 hrsť nasekaných byliniek: bazalka + mäta + 1 lístok šalvie + petržlen

Hrubo nasekaná domáca strúhanka z 2 rožkov

1 dcl olivového oleja

Menšia hrsť nastrúhaného parmezánu

2 strúčiky jemne nasekaného cesnaku

01_suroviny.JPG

V miske zmiešame strúhanku, olej, bylinky, cesnak a parmezán. Výsledná zmes je jemne vhlká. To znamená, že ak ju stlačíme v hrsti tak drží tvar, ale keď sa jej dotkneme tak sa spätne rozsype. Ak máte doma rybára požiadajte ho aby zmes vymiešal on a dajte mu tieto inštrukcie: Zmes musíš miešať tak ako krmivo pre kaprov, ktoré sa pri nahodení, pri dopade na hladinu vody rozsype :)

03_domiesane.JPG

Slávky naplňte zmesou. Jemne stlačte aby držala tvar v mušli.

04_pred_pecenim.JPG

Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov do zlatista. To je asi 15 minút.

05_hotovo.JPG

Ihneď servírujeme. Strúhanka je na povrchu príjemne chrumkavá. Chuť parmezánu, byliniek = krása. Ak máte niekto obavy z rybacej chuti, budete prekvapení. Vôbec sa nebojte.

06_servirovanie.JPG

Slávky na prírodno

Suroviny:

1kg slávky otvorené vyššie popísaným spôsobom

1 citrón

Olivový olej

Soľ

Paradajky, menšia cibuľa, rukola, pažítka, vínny ocot

11_slavky.JPG

Slávky poukladáme na prázdny plech. Na vrch poukladame plátky citrónu. Citrón by mal dochutiť slávky, ale nemal by ich celé zakryť. Teplo pri pečení uvoľní šťavu, ktorá stečie na slávky, avšak potrebujeme, aby sa upiekli aj tie.

12_priprava.JPG

Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov do zlatista, asi 15 minút.

13_hotovo.JPG

Servírujeme so šalátom. Ten pripravíme z paradajok, cibule, pažítky a rukoly. Zeleninu nakrájame, dochuťíme soľou, vínnym octom a olivovým olejom.

14_servirovanie.JPG

A takto to u nás vyzerá 10 minút od servírovania na stôl.

07_po_jedle.JPG

Dobrú chuť. Verím, že nájdete odvahu a tieto jednoduché recepty doma ochutnáte. Sú skutočne yummy.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?