reklama

"Biblický" Krem Ashure

Pamätáte si príbeh o Noemovi a jeho arche na ktorej sústredil ľudí a zvieratá, čím zachránil život pred potopou sveta? Traduje sa, že po tom čo archa pristála na súši pozbieral Noe zbytky pšenice a ovocia a uvaril z toho polievku, ktorá sa nazýva Krem Ashure (Krem Assur). Vzhľadom k tejto povere som sa rozhodol uviesť tento recept s prívlastkom "biblický". Pravda to môže byť vtedy, ak ste veriaci. Ak nie, skôr sa prikloníte k názoru, že sa v skutočnosti jedná o jedlo staré niekoľko tisíc rokov a dnes si ho môžete uvariť takmer úplne identicky, spôsobom a zo surovín ktoré mali k dispozícii aj obyvatelia starovekej Asýrie v roku 2000 pred Kristom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (38)
Krem Ashure
Krem Ashure (zdroj: Michal Latta)

Assýria označovala územie severnej Mezopotámie, teda územia, kde sa predpokladá pôvod tohto receptu. Z tohto regiónu sa recept v 4 storočí pred n. l. zásluhou výpadov Alexandra Veľkého rozšíril na územie dnešného Turecka a Balkánu. Alexander sa zaslúžil aj o prinesenie ovocia, ako marhule, čerešne, slivkoviny, mandle ale aj iné. "Krem" neprekladajte ako krém, ale ako "dezert" alebo "puding".

V originálom recepte sa používajú pšenica, sušené marhule (turci aj sušené hrozienka) a marhuľové semená. Sušené marhule môžete pokojne nahradiť akýmkoľvek iným sušeným ovocím, ja dávam prednosť kyslejšiemu ovociu, napríklad sušeným višniam a slivkám. Do receptu rád pridávam bezkôstkové hrozno, ale to je vecou mojich chutí, nie pôvodného receptu. Marhuľové semená môžete pokojne nahradiť zmesou orechov: mandle, vlašské orechy a nesolené arašidy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Suroviny:

150g potravinárskej pšenice

Hrsť sušeného ovocia (originálny recept marhule, hrozienka)

Hrsť orechov (mandle, vlašské orechy, arašidy)

50g cukor

2 lyžice múky

3l vody

Obrázok blogu

Pšenicu poriadne prepláchneme v čistej vode. Necháme ju namočenú vo vode minimálne 3 hodiny, alebo aj cez noc.

Obrázok blogu

Nabobtnanú pšenicu zalejeme asi 3 litrami čistej vody a na miernom plameni varíme asi 3 hodiny. Na začiatku zbierame penu, ktorá sa tvorí na povrchu.

Obrázok blogu

Po 3 hodinách pomalého varenia by mala byť pšenica mäkká a zvykne popraskať. Keď ju ochutnáte, prekvapí vás príjemná konzistenica zrna. Väčšina vody sa už vyvarila, stále jej však zostáva v hrnci dostatok na rôsol (pri uvedenom množstve prípravy máme v hrnci spolu asi 1 liter uvarenej pšenice so zvyškom vody).

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

2 lyžice hladkej múky (približne na 1 liter uvarenej zmesi) rozmiešame v pár lyžiciach vody a zahustíme varenú pšenicu. Pšenicu súčasne dochutíme cukrom podľa chuti. Výsledná chuť by mala byť príjemne svieža, sladká, ale nie prehnane sladká, menej než ste zvyknutí pri pudingu. Keď budete cítiť "ešte by som pridal 1 lyžicu cukru" tak prestaňte, v opačnom prípade to presladíte a chuť ingrediencií nevynikne vo svojej sviežej kráse. Ku koncu pridáme nakrájané sušené ovocie. Celú masu poriadne premiešame a naložíme do misiek na puding. Na vrch posypeme hrubo rozdrvenými orechmi (vylúpanými semenami marhulí). Necháme vychladnúť v chladničke a podávame ako dezert. Dobrú chuť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Tip: Krem Ashure sa často servíruje medzi dvoma hrubými sušienkami typu "sušienky Marína", ktoré určite poznáte. Robí sa to tak, že položíte sušienky na spodok misy. Na ne poukladáte asi 1,5-2cm vrstvu dezertu a prikryjete druhou vrstvou sušienky. Necháte v chladničke aby sušienky nasiakli vlhkosť z dezertu. Ak je potrebné, otočíte, aby aj vrchná sušienka nasiakla vlhkosť. Následne servírujete nakrájané na kocky a posypané rozdrvenými orechmi.

Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu