Ančovičky na bruschette

Autor: Michal Latta | 14.4.2011 o 10:13 | Karma článku: 11,87 | Prečítané:  6692x

Tento recept je tak úžasne chutný, že týmto drobným rybičkám v sekunde odpustíte všetky zlé skúsenosti, ktoré ste s nimi mohli zažiť. Zabudnite na smažené rybičky, z ančovičiek nikdy neurobíte bulharské "rybičky ca-ca", pretože sú jednoducho iný druh. Zabudnite na presolené sardelové očká z obchodu, je to len snaha výrobcu zarobiť peniaze na rybičkách, ktoré sú takmer zadarmo. Aj sardelová pasta by mohla byť lepšia ak by obsahovala viac rybieho podielu než soli, však? A na grill? Tvrdá, pichľavá kostička v strede. Do šľaka, kto hladný by sa tým piplal?

Ančovičky na bruschetteAnčovičky na bruschetteMichal Latta

Ančovičky sa lovia v Atlantickom oceáne, Stredozemnom a v Čiernom mori. Neobsahujú žiadne rastové hormóny, žiadne antibiotiká, žiadne chemické náhražky prirodzenej stravy, ktoré by im niekto pridával do granulí tak ako pstruhom, alebo drahým lososom. Čo nám teda na nich vadí? Od svojich priateľov viem, ze väčšina z nás má s nimi zlé skúsenosti a vyhýbame sa im, pretože naše pokusy s ich prípravou jednoducho zlyhali na zlom recepte. Možno aj preto patria medzi najlacnejšie ryby v našich obchodoch, pretože ich nikto nekupuje. Ja len verím, že to vydrží čo najdlhšie.

Suroviny:

500g ančovičiek (preferujte čerstvé, ako náhrada môžu byť aj mrazené)

pohár bieleho vína

hrsť čerstvej nakrájanej petržlenovej vňate

extra panenský olivový olej

citrón

soľ

Ak chcete kúpiť čerstvé rybičky, pozrite sa im na oči. Ak je ančovička čerstvá, tak má pekné a jasné oči. Ak je ryba v rozklade, oči má mútne. V tomto prípade sa im vyhnite a kúpte mrazené.

01_anchovicky.JPG

Ančovičky očistíme veľmi jednoducho. Rybičku uchopíme tesne za hlavou. Druhou rukou hlavu smerom dole odlomíme, čím z rybičky vytiahneme aj drobné vnútornosti. Ančovička je veľmi krehká, ale čo by sme chceli od 10cm veľkej rybičky, však? Očistené rybičky opláchneme vo vode. Ančovička ktorú kúpime má minimum šupín a aj tých pár nám odpadne samo, takže sa s nimi nezdržiavame.

02_suroviny.JPG

Do vody nalejeme pohár vína a osolíme ju. Do teplej vody (nie vriacej, mali by sme do nej bez problému ponoriť prst) vložíme ryby. Necháme na miernom plameni variť asi 5-6 minút. Voda sa na plameni zahrieva, ale nemala by zovrieť, inak sa nám ryba rozvarí a rozpadne.

03_varenie.JPG

Po 5-6 minútach rybu opatrne vyberieme.

04_uvarene.JPG

Teraz je čas ančovičky dočistiť. Musíme z nich odstrániť stredové kostičky, ktoré sú veľmi tvrdé. Rybičky sa nám v rukách samé rozpadajú na polovičky, kostičky sa nám jednoducho a rýchle vyberajú.

05_ocistene.JPG

Rybičky takto nakope nakrájame asi na 1cm veľké kúsky.

06_nasekane.JPG

Pridáme nasekanú petržlenovú vňať a bohato polejeme olivovým olejom. Osolíme a podľa chuti pokvapáme citrónovou šťavou.

07_ochutenie.JPG

Zmes rybičiek a ochutenia opatrne premiešame.

08_domiesane.JPG

Plníme do fľaštičiek a na vrch nalejeme niekoľko milimetrov olivového oleja. Týmto obmedzíme prístup vzduchu a ančovičky nám v chladničke bez problémov vydržia celý týždeň.

09_chladenie.JPG

Pred servírovaním ich necháme v chladničke 2-3 hodiny odležať. Servírujeme na bruschette. Bruschetta je vlastne opečený chlebík, ktorý po upečení mierne pokvapkáme olivovým olejom a prípadne na vôňu aj potrieme cesnakom. Môžeme "postrašiť" strúhaným parmezánom.

10_servirovanie.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?