Zucchini frittelle (Cukiňáky)

Autor: Michal Latta | 17.4.2011 o 12:09 | Karma článku: 9,05 | Prečítané:  2526x

Konečne sme sa pustili do jarnej likvidácie zásob v mrazničke. Jediné čo ma v tejto chvíli teší je skutočnosť, že aspoň na pár týždňov môžeme znížiť dopad vysokých cien potravín na finančný rozpočet našej domácnosti. Prvé na čo padol v piatok večer môj pohľad boli 2 sáčky, každý obsahoval asi 1kg mrazenej cukety. Odložili sme ju v lete keď som ju zabudol odtrhnúť ešte ako baby cuketku. V priebehu týždňa nám z nej vyrástla 2kg ozruta. Preto som ju nastrúhal a zamrazil.

Zucchini frittelleZucchini frittelleMichal Latta

Sviežu cuketu dnes kúpite celoročne. Pokojne tento recept vyskúšajte, ani tým veľmi neublížite svojej peňaženke. Pokiaľ si tento recept odložíte na leto, skúste ho pripraviť z väčšej cukety, ktorú nastrúhajte na hrubom strúhadle aj so semienkami. Samozrejme, pokiaľ nie sú úplne drevité z prestarnutej tekvice. Po upečení budú chutiť príjemne orieškovo.

Suroviny:

2kg cukety nastrúhanej na hrubom strúhadle (alebo 1-1,5kg čerstvej)

2 párky alebo kúsok údeniny nastrúhanej na hrubom strúhadle

1-2 vajcia

2-3 lyžice múky

4-5 strúčikov cesnaku

soľ, chili, mleté čierne korenie, drvená rasca, oregáno (môžete nahradiť saturejkou, prípadne majoránom), korením nešetríme

mrazená kukurica, mrazená mrkva, mrazený hrášok

olej na vyprážanie

 

Na dresing:

1 biely jogurt

2 strúčiky cesnaku

lyžicu olivového oleja (EVOO)

soľ

01_suroviny.JPG

Z nastrúhanej cukety vymačkáme väčšinu vody (časť vody musí zostať). Z mrazenej cukety nám po vymačkaní vody zostane približne polovica objemu, preto jej potrebujeme viac než čerstvej. Párky nastrúhame a pridáme k cukete a premiešame. Ďalej pridáme mrazenú zelenicu, vajcia, koreniny, múku a rozdrvený cesnak.

02_miesanie.JPG

Celú zmes dokonale premiešame. Vznikne z toho cesto podobnej štruktúry ako keď robíme haruľu.

03_domiesane.JPG

Na panvici rozpálime olej a polievkovou lyžicou do neho pridávame cukinové lievance.

04_smazenie.JPG

Vypražíme z oboch strán do zlata. Hotové položíme na servítku aby odsala prebytočný olej.

05_hotovo.JPG

Servírujeme ešte teplé a poliate poriadnou dávkou dresingu. Dresing vymiešame z bieleho jogurtu, rozdrveného cesnaku, EVOO a soli. My sme ich pripravovali včera a dnes si ich berieme ako obed do záhrady. Budeme ich servírovať s jogurtovým dresingom a krajcom chleba.

Tip:  cukina aj po upečení uvoľňuje trochu vody. Ak ich servírujete na druhý deň, ohrejte ich minútku na horúcej suchej panvici bez pridania oleja. Dosiahnete tým rovnakú štruktúru a chuť akoby ste ich práve vypražili.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?