Fazuľový guláš od Marmarového mora

Autor: Michal Latta | 24.4.2011 o 10:21 | Karma článku: 7,17 | Prečítané:  2659x

Dlho som rozmýšľal aký recept zo stredomorskej kuchyne dnes predstaviť. Na veľkú noc pripravujeme  jahňacinu, napríklad pečené jahňacie so špenátovými listami alebo drob sarma čo je obdoba slaného ryžového nákypu s jahňacími drobami a veľkou kopou jarnej cibuľky. Problém je, že všetko sa ešte len varí. Preto by som vám dnes rád predstavil u nás obľúbený fazuľový guláš, ktorý sa týmto spôsobom pripravuje v oblastiach Čierneho, Marmarového a Egejského mora. Možno ho poznáte pod názvom "Bob iahnia". Je to chutné a lacné jedlo.

Bob iahniaBob iahniaMichal Latta

Bob iahniu odporúčam pripraviť ako nedeľný obed. Ako polievku si pripravte klasický slepačí vývar. Po jeho dovarení si slepačie stehná odložte bokom, vynikajúco sa hodia k fazuľovému gulášu.

Suroviny:

500g predvarenej fazule (biela, alebo maslová, alebo borlotti - strakaté bielo-červené)

1 väčšia červená paprika

2 červené cibule

250g pasírovaných paradajok

5-8 strúčikov cesnaku

lístky petržlenu

lístky ligurčeka (volá sa to aj Devesil, alebo ľudovo Maggi, možné nahradiť lístkami zeleru)

1 chilli

1 kávová lyžička mletej červenej papriky, olej, soľ

01_suroviny.JPG

Fazuľu (bielu,maslovú alebo borlotii) predvaríme v osolenej vode, pokojne až do mäkka. Vhodná fazuľa je aj mrazená, ktorá bola zbieraná v mliečnej zrelosti. Ak máte fazuľu mliečnu, tak ju stačí predvariť len pár minút.

Na troche oleja osmahneme cibuľu, papriku a cesnak. Polovicu cesnaku nakrájame na jemno, druhú polovicu použijeme celé strúčiky. Ku koncu pridáme lyžičku mletej červenej papriky.

02_smazenie.JPG

Do osmahnutej zeleniny pridáme pasírované paradajky. Krabičku od paradajok vymyjeme trochou vody, aj tú prilejeme do hrnca. Vody stačí len 1-2 dcl.

03_pretlak.JPG

Keď nám zmes v hrnci začne vrieť, pridáme predvarenú fazuľu.

04_fazula.JPG

Spoločne povaríme asi 20-25 minút. Tým, že je fazuľa mäkká, nie je potrebné ju dlho variť, stačí ju len dovariť. (Ak nemáte predvarenú fazuľu, guláš je možné uvariť aj zo suchej, len to trvá o dobu varenia fazule dlhšie). Ku koncu varenia nakrájame zelené lístky petržlenu, ligurčeka a pridáme do jedla. Dochutíme soľou, premiešame a pridáme aj uvarené slepačie stehná. Ak máme radi pikantné, pridáme aj chilli. Ak chceme viac pikantné, tak papričku nakrájame. Ak chceme len ochutiť, papričku necháme vcelku. Pár minút stačí aby uvoľnila svoju chuť.

05_stehna.JPG

Všetko spoločne prehrejeme asi 3-5 minút a servírujeme v hlbokých tanieroch.

06_servirovanie.JPG

Ako sa na správny guláš patrí, aj tento bude na druhý a tretí deň ešte lepší a chutnejší. Podávame s chlebom. Dobrú chuť.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?