Chobotničky, desiatové menu

Autor: Michal Latta | 28.4.2011 o 10:24 | (upravené 28.4.2011 o 12:04) Karma článku: 8,35 | Prečítané:  2334x

Nie ste znudení vždy rovnakou ponukou delikates vo vašich potravinách? Stále rovnaké salámy, syry, stále rovnako špinavé sklo chladiacej vitríny, stále pomalá a nemotorná staršia predavačka a nekonečný rad, len aby ste si kúpili 10 dkg vašej obľúbenej šunky. Až doma zistíte, že ste dostali aj zamaskované odrezky alebo roztrhané kusy, ktoré ste vlastne ani nechceli. Chce to zmenu. Keď som bol ešte malý chlapec, často sa o mňa starala moja prastará mama. Nepämatám si, že by ma kŕmila šunkami, paštétami alebo salámami, ktoré dnes vídať na pultoch v potravinách. Ryby a morské plody som jedol takmer každý deň a také to boli dobré jedlá. Naštastie mi to zostalo do dnes. Chobotničky ktoré vám chcem predstaviť patria medzi moje obľúbené, ktoré mi moja prastará mama bežne pripravovala.

Chobotničky, desiatové menuChobotničky, desiatové menuMichal Latta

Chobotničky bežne kúpite aj na Slovensku. 500g mrazené balenie stojí približne 3-4Eurá. Alebo si v hypermarkete kúpite chobotnicu čerstvú, cena sa pohybuje okolo 10Eur/kg. Nemusíte mať preto obavy z toho, že by to príliš zaťažilo váš rodinný rozpočet. Chobotnica je hlavná zložka, ostatné sú len dochucovadlá, ktoré máte bežne k dispozícii.

Suroviny:

500g chobotničky (mrazené nechať rozmraziť)

1 cibuľa + 1 červená cibuľa

2dcl suché biele víno

citrón

bobkový list, nové korenie, čierne korenie celé, soľ, cesnak

hrsť lístkov petržlenu

chilli

EVOO (extra virgin olivový olej)

01_suroviny.jpg

Kupované chobotničky vyčistíte jednoducho. Stačí ak skontrolujete či majú zobáčik, ten sa nachádza zo spodnej strany chobotničky presne v strede, kde vidíte malú dierku. Ak tam ucítite niečo tvrdé, jednoducho to vylúpnete. Vyumývajte ich v studenej vode, hlavne v záchyboch aby ste vymyli prípadný piesok.

Do hrnca dajte cibuľu, cesnak a koreniny. Na sucho ich minútku osmahnite. Týmto spôsobom koreniny intenzívnejšie uvoľnia oleje a chuťové látky,ktoré obsahujú.

02_smahnutie.jpg

Prilejte suché biele víno, rovnaké množstvo vody, polovičku citróna (olúpal som ho, pretože kôra bola chemicky ošetrená) a mierne osoľte.

03_vino.jpg

Až zmes korenín zovrie, pridajte chobotničky a varte asi 3 minúty. Baby chobotničky uvaríte za 1-5 minút, ak máte väčšiu chobotnicu, napríklad 1kg chobotnicu uvaríte za 30-40 minút, 2kg chobotnicu varíte 45-60 minút.

04_varenie.jpg

Uvarené chobotničky vyberte a nechajte vychladnúť. Pokojne ochutnajte, už v tejto chvíli chutia skvele.

05_uvarene.jpg

Nakrájajte ich na kúsky. Ak ich nechcete spotrebovať hneď, stačí ak ich pokvapkáte olivovým olejom a odložíte do chladničky. Pripravte si suroviny na finále.

06_priprava_suroviny.jpg

Červenú cibuľu, petržlenové lístky a chilli nakrájame na drobné kúsky. (chilli môžeme vynechať ak nemáte radi pikantné) Pridáme citrónovú šťavu, olivový olej, soľ a trochu mletého čierneho korenia.

07_miesanie.jpg

Bobre premiešame aby sa chute dokonale prepojili. Dochutíme soľou.

08_detailka.jpg

Servírujeme na bielom pečive, ktoré pokvapkáme olivovým olejom, naplníme zmesou chobotničiek a na vrch pridáme rukolu alebo drobný šalát poľníček. Chobotničky sú vynikajúce aj keď ich podávate na bruschete.

09_zemlovanie.jpg

Dobrú chuť.

11_servirovanie_2.jpg

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?