Špargla: recept z kráľovskej svadby

8.5.2011 o 13:26 | Karma článku: 11.38 | Prečítané  5533-krát

Mnohí ľudia na Slovensku, aj my doma sme sledovali kráľovskú svadbu Williama a Kate. Po peknom obrade ma zaujal bližší pohľad na oficiálne kráľovské svadobné menu. 650 pozvaných svadobčanov, ktorí sa zúčastnili kráľovskej hostiny mohli ochutnať šparglu. A to hneď v dvoch receptoch "Asparagus Spears with Hollandaise Sauce for Dipping" a "Miniature Watercress and Asparagus Tart" . Máj je obdobie keď sa špargla predáva v každom obchode a na trhovisku. Tak prečo to nevyužiť?

Špargla s holandskou omáčkouŠpargla s holandskou omáčkouMichal Latta

Šparglu milujeme. Doma ju pripravujeme rôznymi spôsobmi a pokiaľ natrafíme na skutočne pekné a čerstvé paličky, naplníme si aj mraziaci box. Občas ju zapekáme so šunkou a syrom, niekedy robíme kapsy z lístkového cesta so šparglou a kozím syrom, alebo ju podusíme s mäsom ale aj na gril s inou zeleninou. Dokonca pripavujeme rizoto so šparglou a je vynikajúce. Špargla s omáčkou Hollandaise (holandská omáčka, kráľovsky povedané "Asparagus Spears with Hollandaise Sauce for Dipping") je asi najznámejší a naobľúbenejší recept prípravy špargle. Ten si bežne pripravujeme aj u nás doma a v nasledovných riadkoch vám ho rád predstavím. Druhý recept, torta so šparglou a žeruchou (Miniature Watercress and Asparagus Tart) sme ešte doma nepripravovali. Na začiatku sezóny "sme omáčkoví = netrpezliví", preto ho nahradím ešte jednoduchšou omáčkou, ktorá bude zo syrokrému a určite si ju občas pripravujete na cestoviny. Myslím, že by chutila aj na kráľovskej svadobnej hostine.

Špargla s holandskou omáčkou

500g špargle

1dcl vínneho octu

čierne korenie celé

1 vaječný žĺtok

40g masla

voda, soľ, citrónová šťava

01_suroviny_h.JPG

Šparglu očistíme a uvaríme v osolenej vode asi 5-7 minút (do mäkkosti ktorú chceme konzumovať)

02_varenie_spargle.JPG

necháme zovrieť 1dlc vínneho octu + 1dcl vody. Do octu pridáme 3-4ks guličiek čierneho korenia. Následne necháme roztok vychladnúť, nemal by byť horúci.

03_varenie_octu.JPG

Maslo si rozpustíme

04_rozpustit_maslo.JPG

V miske, ktorej dno je ponorené v teplom vodnom kúpeli, rozmiešame vaječný žĺtok. Pridáme 1-2 lyžice octového roztoku. Neustále miešame. Postupne, po lyžičkách pridávame rozpustené maslo.

05_slahanie.JPG

Vymiešanú omáčku ochutnáme, chutí podobne ako domáca majonézová omáčka. Ak je málo kyslá, dochuťte citrónovou šťavou. Ak je málo slaná, osoľte ju. Výsledná omáčka je jemná a žltá. Stačí ak uvarenú šparglu podľa chuti prelejeme. Dobrú chuť.

06_holandese.JPG

Špargla so syrokrémovou omáčkou

Šparglu si uvaríme v osolenej vode, rovnako ako v predchádzajúcom recepte. Na omáčku potrebujete len mlieko a syrokrém.

Syrokrém necháme rozpustiť v 1dcl mlieka

02_rozpustanie_syrokremu.JPG

Keď sa všetok syrokrém rozpustí a zmes získa hustou palacinkového cesta, omáčka je hotová. Ak je omáčka hustá, pridáme trochu horúceho mlieka.

03_rozpusteny_syrokrem.JPG

Šparglu prelejeme hotovou omáčkou a servírujeme. Dobrú chuť.

04_hotovo_s.JPG

Hlavné správy

EKONOMIKA.SME.SK

Bývalý šéf českých denníkov Šafr: Slobodných novinárov čaká underground

Keď príde uzurpátor, novinári musia odísť, hovorí bývalý šéfredaktor Blesku, Reflexu, MF Dnes či Lidoviek Pavel Šafr.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Slovensko, osemnásta spolková krajina Nemecka

O nezmyselných sankciách náš premiér s Merkelovou asi hovoriť nebude.

POPRAD.KORZAR.SME.SK

V Tatrách zahynul cestovateľ František Kele

Známy cestovateľ a horolezec sa pošmykol v okolí Rysov. Už sa ho nepodarilo zachrániť.


Už ste čítali?