Špargla: recept z kráľovskej svadby

8.5.2011 o 13:26 | Karma článku: 11.38 | Prečítané  5533-krát

Mnohí ľudia na Slovensku, aj my doma sme sledovali kráľovskú svadbu Williama a Kate. Po peknom obrade ma zaujal bližší pohľad na oficiálne kráľovské svadobné menu. 650 pozvaných svadobčanov, ktorí sa zúčastnili kráľovskej hostiny mohli ochutnať šparglu. A to hneď v dvoch receptoch "Asparagus Spears with Hollandaise Sauce for Dipping" a "Miniature Watercress and Asparagus Tart" . Máj je obdobie keď sa špargla predáva v každom obchode a na trhovisku. Tak prečo to nevyužiť?

Špargla s holandskou omáčkouŠpargla s holandskou omáčkouMichal Latta

Šparglu milujeme. Doma ju pripravujeme rôznymi spôsobmi a pokiaľ natrafíme na skutočne pekné a čerstvé paličky, naplníme si aj mraziaci box. Občas ju zapekáme so šunkou a syrom, niekedy robíme kapsy z lístkového cesta so šparglou a kozím syrom, alebo ju podusíme s mäsom ale aj na gril s inou zeleninou. Dokonca pripavujeme rizoto so šparglou a je vynikajúce. Špargla s omáčkou Hollandaise (holandská omáčka, kráľovsky povedané "Asparagus Spears with Hollandaise Sauce for Dipping") je asi najznámejší a naobľúbenejší recept prípravy špargle. Ten si bežne pripravujeme aj u nás doma a v nasledovných riadkoch vám ho rád predstavím. Druhý recept, torta so šparglou a žeruchou (Miniature Watercress and Asparagus Tart) sme ešte doma nepripravovali. Na začiatku sezóny "sme omáčkoví = netrpezliví", preto ho nahradím ešte jednoduchšou omáčkou, ktorá bude zo syrokrému a určite si ju občas pripravujete na cestoviny. Myslím, že by chutila aj na kráľovskej svadobnej hostine.

Špargla s holandskou omáčkou

500g špargle

1dcl vínneho octu

čierne korenie celé

1 vaječný žĺtok

40g masla

voda, soľ, citrónová šťava

01_suroviny_h.JPG

Šparglu očistíme a uvaríme v osolenej vode asi 5-7 minút (do mäkkosti ktorú chceme konzumovať)

02_varenie_spargle.JPG

necháme zovrieť 1dlc vínneho octu + 1dcl vody. Do octu pridáme 3-4ks guličiek čierneho korenia. Následne necháme roztok vychladnúť, nemal by byť horúci.

03_varenie_octu.JPG

Maslo si rozpustíme

04_rozpustit_maslo.JPG

V miske, ktorej dno je ponorené v teplom vodnom kúpeli, rozmiešame vaječný žĺtok. Pridáme 1-2 lyžice octového roztoku. Neustále miešame. Postupne, po lyžičkách pridávame rozpustené maslo.

05_slahanie.JPG

Vymiešanú omáčku ochutnáme, chutí podobne ako domáca majonézová omáčka. Ak je málo kyslá, dochuťte citrónovou šťavou. Ak je málo slaná, osoľte ju. Výsledná omáčka je jemná a žltá. Stačí ak uvarenú šparglu podľa chuti prelejeme. Dobrú chuť.

06_holandese.JPG

Špargla so syrokrémovou omáčkou

Šparglu si uvaríme v osolenej vode, rovnako ako v predchádzajúcom recepte. Na omáčku potrebujete len mlieko a syrokrém.

Syrokrém necháme rozpustiť v 1dcl mlieka

02_rozpustanie_syrokremu.JPG

Keď sa všetok syrokrém rozpustí a zmes získa hustou palacinkového cesta, omáčka je hotová. Ak je omáčka hustá, pridáme trochu horúceho mlieka.

03_rozpusteny_syrokrem.JPG

Šparglu prelejeme hotovou omáčkou a servírujeme. Dobrú chuť.

04_hotovo_s.JPG

Hlavné správy

FÓRUM

Najväčší výdobytok: Právo byť sprostý a nezaplatiť za to životom

Paleolitickí lovci boli veľmi inteligentní a mali tiež veľmi bystré deti, inak by sme tu dnes neboli.

KULTURA.SME.SK

Žiadne retro, poriadny biznis. Takto sa lisuje platňa

Boli sme sa pozrieť, ako funguje najväčšia lisovňa gramofónových platní na svete.

EKONOMIKA.SME.SK

Prečo Polus, Eurovea alebo Aupark?

Ako rozmýšľajú tí, ktorí dávajú obchodným centrám na Slovensku mená.


Už ste čítali?