reklama

Špargla: recept z kráľovskej svadby

Mnohí ľudia na Slovensku, aj my doma sme sledovali kráľovskú svadbu Williama a Kate. Po peknom obrade ma zaujal bližší pohľad na oficiálne kráľovské svadobné menu. 650 pozvaných svadobčanov, ktorí sa zúčastnili kráľovskej hostiny mohli ochutnať šparglu. A to hneď v dvoch receptoch "Asparagus Spears with Hollandaise Sauce for Dipping" a "Miniature Watercress and Asparagus Tart" . Máj je obdobie keď sa špargla predáva v každom obchode a na trhovisku. Tak prečo to nevyužiť?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)
Špargla s holandskou omáčkou
Špargla s holandskou omáčkou (zdroj: Michal Latta)

Šparglu milujeme. Doma ju pripravujeme rôznymi spôsobmi a pokiaľ natrafíme na skutočne pekné a čerstvé paličky, naplníme si aj mraziaci box. Občas ju zapekáme so šunkou a syrom, niekedy robíme kapsy z lístkového cesta so šparglou a kozím syrom, alebo ju podusíme s mäsom ale aj na gril s inou zeleninou. Dokonca pripavujeme rizoto so šparglou a je vynikajúce. Špargla s omáčkou Hollandaise (holandská omáčka, kráľovsky povedané "Asparagus Spears with Hollandaise Sauce for Dipping") je asi najznámejší a naobľúbenejší recept prípravy špargle. Ten si bežne pripravujeme aj u nás doma a v nasledovných riadkoch vám ho rád predstavím. Druhý recept, torta so šparglou a žeruchou (Miniature Watercress and Asparagus Tart) sme ešte doma nepripravovali. Na začiatku sezóny "sme omáčkoví = netrpezliví", preto ho nahradím ešte jednoduchšou omáčkou, ktorá bude zo syrokrému a určite si ju občas pripravujete na cestoviny. Myslím, že by chutila aj na kráľovskej svadobnej hostine.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Špargla s holandskou omáčkou

500g špargle

1dcl vínneho octu

čierne korenie celé

1 vaječný žĺtok

40g masla

voda, soľ, citrónová šťava

Obrázok blogu

Šparglu očistíme a uvaríme v osolenej vode asi 5-7 minút (do mäkkosti ktorú chceme konzumovať)

Obrázok blogu

necháme zovrieť 1dlc vínneho octu + 1dcl vody. Do octu pridáme 3-4ks guličiek čierneho korenia. Následne necháme roztok vychladnúť, nemal by byť horúci.

Obrázok blogu

Maslo si rozpustíme

Obrázok blogu

V miske, ktorej dno je ponorené v teplom vodnom kúpeli, rozmiešame vaječný žĺtok. Pridáme 1-2 lyžice octového roztoku. Neustále miešame. Postupne, po lyžičkách pridávame rozpustené maslo.

Obrázok blogu

Vymiešanú omáčku ochutnáme, chutí podobne ako domáca majonézová omáčka. Ak je málo kyslá, dochuťte citrónovou šťavou. Ak je málo slaná, osoľte ju. Výsledná omáčka je jemná a žltá. Stačí ak uvarenú šparglu podľa chuti prelejeme. Dobrú chuť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Špargla so syrokrémovou omáčkou

Šparglu si uvaríme v osolenej vode, rovnako ako v predchádzajúcom recepte. Na omáčku potrebujete len mlieko a syrokrém.

Syrokrém necháme rozpustiť v 1dcl mlieka

Obrázok blogu

Keď sa všetok syrokrém rozpustí a zmes získa hustou palacinkového cesta, omáčka je hotová. Ak je omáčka hustá, pridáme trochu horúceho mlieka.

Obrázok blogu

Šparglu prelejeme hotovou omáčkou a servírujeme. Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu