Je čas zbierať vínnu révu (Yaprak Sarma)

Autor: Michal Latta | 15.5.2011 o 10:52 | Karma článku: 5,60 | Prečítané:  1511x

Vinič je skvelá rastlina a jej výhodou je, že je celá jedlá. Ak odtrhnete výrastok ktorým sa prichycuje, alebo mladý zelený konárik a rozžujete ho, prekvapí vás príjemná, osviežujúca, kyslastá chuť podobná šťavelu. Ak odtrhnete list a sparíte ho v horúcej vode, získate skvelý materiál do ktorého môžete niečo zabaliť. Ľudia ktorí žijú v juhovýchodnej Európe to vedia už tisíce rokov. Preto je recept ktorý chcem dnes prezentovať už dlhú dobu považovaný za tradičný a je populárny hlavne v oblasti severného Grécka, celého Bulharska a západného Turecka. Ak toto jedlo chcete ochutnať počas letnej dovolenky v Turecku ho hľadajte pod názvom Yaprak Sarma, v Grécku Dolmades a v Bulharsku Lozovi sarmičky.

Yaprak sarmaYaprak sarmaMichal Latta

Mladé listy viniča je potrebné po zbere poriadne poumývať. Potom ich dajte do hlbokého taniera a zalejte vriacou vodou. Môžete pridať šťavu z 1/2 citrónu, trochu soli a lyžicu oleja. Takto zaliate listy nechajte spariť asi 4-5 minút. Po vybratí ich nechajte odkvapkať a ak ste ich nazbierali veľa, roztiahnuté jeden na druhom ich môžete mraziť na budúce použitie. Pred použitím ich nechajte v izbovej teplote úplne rozmraziť, zmrazené sú veľmi krehké na to aby ste ich mohli spracovať.

Suroviny:

30ks listov vínej révy

200-250g ryža (pohár)

2ks mrkva

1ks cibuľa

1ks citrón

olivový olej

veľká hrsť lístkov mäty (nakrájať na drobno)

veľká hrsť lístkov petržlenu (nakrájať na drobno)

lyžička šafránu, soli, čierneho korenia a saturejky (alebo tymiánu)

0,5l vývar (jahňací, slepačí, zeleninový, alebo iný podľa chuti)

01_suroviny.JPG

Ryžu v mierne osolenej vode predvaríme. Nemusí byť úplne uvarená, stačí aby zostala viac tvrdá než "al dente". Na lyžici oleja osmahneme na drobno nakrájanú cibuľu a polovičku jednej mrkvy.

02_smazenie.JPG

Koreniny, osmaženú cibuľku s mrkvou a nakrájané lístky mäty a petržlenu zmiešame s ryžou. Osolíme podľa chuti a pridáme 2-3 lyžice olivového oleja.

03_miesanie.JPG

Touto zmesou budeme plniť vínne listy. List si rozložíme na pracovnú dosku. Na list dáme 1 polievkovú lyžicu ryžovej zmesi. List zabalíme najskôr z boku a následne ho zrolujeme.

09_balenie_spolu.JPG

Mrkvu nakrájame na plátky, ktoré rozložíme na dno hrnca alebo panvice kde sme oshmahli cibuľu.

04_mrkva_hrniec.JPG

Na plátky mrkvi postupne ukladáme zrolované sarmy, koncom listu smerom dole až postupne zaplníme celé dno hrnca.

10_ukladanie_hrniec.JPG

Na sarmy pridáme šťavu z 1/2 citrónu. Zalejeme vývarom asi do polovičky roliek a z vrchu zaťažíme niečím ťažkým.

11_varenie.JPG

Varíme asi 20-30 minút na miernom ohni. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Zaťaženie dáme dole. Sarmy sú hotové a môžu sa konzumovať. Je ale vhodné ak ich necháme v kľude v chladničke pokojne aj celú noc. Chute sa nám príjemne prepoja. Servírujeme studené s lyžicou smotany.

yaprak_sarma.JPG

Podľa chute si ich možete pokvapkať citrónovou šťavou.

Tip: Dajte si pozor na to, aby ste to s citrónovou šťavou neprehnali už počas varenia. Samotnú chuť ryže a zeleniny môžete citrónom okysliť až tak veľmi, že vám sarmy nebudú chutiť. Je jednoduchšie ich dochutiť citrónom pri jedení než sa snažiť o vyváženú kyslosť počas varenia. Dobrú chuť!

Ak vám v tomto jedle chýba mäso, odporúčam do každej sarmy zabaliť navyše 1ks vylúpanej slávky, prípadne inej mušle. S týmto upraveným spôsobom prípravy sa stretnete priamo v uliciach Istanbulu. Sarmy predávajú turecké ženy priamo na ulici, pred sebou majú veľký hrniec, obdobný ako na zaváranie a v ruke naberačku. Postojíte pri hrnci a turkyňa vám bude podávať jednu sarmu za druhou, zjedzte ich koľko vám hrdlo ráči.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?