Lasagne alla bolognese con melanzane

Autor: Michal Latta | 22.5.2011 o 12:09 | Karma článku: 8,10 | Prečítané:  3040x

Toto jedlo pre nás doma predstavuje prepojenie skvelých surovín a vyberaných chutí. Keď sa povie lasagne, alebo baklažán väčšina ľudí začne cítiť hlad. Naše lasagne určite nepredstavujú 10 poschodovú alternatívu zlepených cestovín s omáčkou neurčitej chute ktorú možno poznáte z reštaurácie Presto, niektorej závodnej kuchyne alebo reštaurácie. Naopak, lasagne musia byť štavnaté, voňavé a plné chuti. Musíte mať chuť sa napráskať až do rozpuku a ešte si chcieť pridať. Presne také sú lasagne bolognese s baklažánom v dnešnom recepte. Nestačia vychladnúť. Sú vynikajúce a chutia aj deťom.

Lasagne alla bolognese con melanzaneLasagne alla bolognese con melanzaneMichal Latta

Popíšem prípravu samotných cestovín a nakoniec napíšem ako pripravujeme omáčku bolognese. Bolognese pripravujeme 2x ročne a potom zamrazíme. Takto pripravenú omáčku používame na cestoviny, uvarené zemiaky, ako plnku, ale aj na lasagne. Možno to viete nahradiť osmahnutým a ochuteným mletým mäsom, neviem to potvrdiť ani vyvrátiť, keďže sme to takto nikdy neskúšali.

Suroviny:

500g omáčka bolognese

300g bešamel

8 plátkov cestovín lasagne

1 baklažán

500g paradajkové pyré (passata)

strúhaný parmazán

muškátový oriešok, soľ, olej

01_suroviny.jpg

Omáčku bešamel pripravíte tak, že na hlbšej panvičke do 50g rozpusteného masla pridáte 4-5 lyžíc hladkej múky, premiešate a postupne dolievate mlieko až ju zriedite na hustotu ktorú potrebujete. Výsledná omáčka by mala byť trošičku redšia než puding. Dochutíte ju strúhaným muškátovým orieškom a štipkou soli. Trvá to asi 5 minút.

Plátky cestoviny po 2-3 kusoch predvaríte v mierne osolenej vode. Stačí aby sa jednoducho ohýbali, mali by zostať nedovarené (tvrdšie než "al dente"). Predvarené ich odkladáte do studenej vody. V niektorých receptoch môžete nájsť nepredvarené lasagne. Časti cestoviny vám ale môžu zostať tvrdé aj po upečení. Preto ich radšej ich predvarte. Zaberie to pár minút a lepšie sa vám s nimi bude pracovať, čo oceníte.

Baklažán nakrájate na kolieska asi 5mm hrubé. Osolíte a necháte 10 minút postáť aby pustil prebytočnú vodu. Potom ho osušíte servítkou alebo utierkou.

02_soleny_bakl.jpg

Menší, vyšší plech (asi 20x30x10cm) vymastíte maslom. Celý spodok vyložíte baklažánom. Ten polejete paradajkovým pyré. Na paradajkové pyré pridáme 3 lyžice omáčky bolognese a 2-3 lyžice bešamelu. Potom vrstva predvarených cestovín. Ak vznikne menšia medzera kúsok cestoviny narežeme a doložíme aby sme medzeru zaplnili. Postupujeme tak aby sme mali vytvorené 2-3 vrstvy cestovín.

ukladanie_spolu.jpg

Vrchnú vrstvu cestovín pokryjeme len paradajkovým pyré a bešamelom. Na vrch nastrúhame muškátový oriešok. Posypeme strúhaným parmezánom a zapekáme na 200 stupňov asi 30-40 minút.

ukladanie_spolu_end.jpg

Takto to vyzerá po upečení. Syr sa rozpustil a zapiekol s paradajkovým pyré a bešamelom.

04_upecene.jpg

Lasagne alla bolognese con melanzane pri servírovaní sú skvelé. Baklažán, omáčka, cestoviny. Chuť je plná a výrazná. V chuti cítite paradajky a sviežu chuť každej jednej použitej suroviny. Perfektne sa dopĺňajú. Omáčka vám kvapne na košeľu a vôbec vám to nebude vadiť. Tu si na vidličku naberiete kúsok baklažánu s mäskom, tu cestovinu a trochu viac omáčky. Presne tak ako to v danej chvíli chcete budete požadovať. Žiadna jednotvárna kopa jedla. Konzistencia je úžasná, jemná, dokonale nežná. Chute vám tancujú na jazyku a brucho plní príjemný pocit blaha. Takýto je výsledok ktorý môžete čakať keď si pripravíte tento recept.

05_hotovo.jpg

Tip: skúste k parmazánu pridať aj mozzarellu. Syr sa bude naťahovať ako na najlepšej talianskej margherite.

Ešte sľúbený recept na omáčku bolognese.

Na olivovom oleji orestujte nakrájanú mrkvu, štanglový zeler a cibuľu. K restovaniu pridajte 300g mleté hovädzie mäso, neskôr 200g mleté bravčové mäso. Potom pridajte 100g jemne krájanú pečeň (kuraciu, alebo aj inú, hlavne čerstvú). Spolu orestujte a pridajte 1 surovú taliansku klobásu (alebo aj inú surovú, neúdenú, nevarenú, jednoducho ju do restovanej zmesi z črievka vytlačte). Podlejte 1dcl červeného vína a po chvíli pridajte 500g paradajkového pyré. Na jemnom ohni prikryté duste 2,5 - 3 hodiny. Občas skontroluje a premiešajte. Vodu nie je potrebné pridávať, skutočne len málo a len vtedy ak by omáčka prihárala. Po 3 hodinách ochuťte soľou, na vrch postrúhajte muškátový oriešok a prilejte 1 dcl sladkej smotany. Spolu prehrejte a omáčku bolognese máte hotovú. Takto by ju pripravovali aj v kuchári ocenení michelinovskou hviezdou. Príprava je jednoduchá ale časovo zdĺhavá. Preto ju pripravujeme podľa potreby 1-2x ročne vo väčšom množstve, po 500g zamrazíme a keď máme chuť len vyberieme hotovú z mrazničky. Dobrú chuť.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?