Rýchle jahodové hody

Autor: Michal Latta | 1.6.2011 o 10:43 | Karma článku: 9,05 | Prečítané:  3054x

Presne 7.mája sme tento rok zbierali prvé jahody. Je jasné, že sme ich zjedli skôr než sa stihli umyť. V týchto dňoch úroda vrcholí a s prichádzajúcim letom nám záhradka každý druhý deň robí radosť úrodou 3-4kg skvelých, sladkých, šťavnatých jahôd. Tu niekde by som začal. Jahody s cukrom, straws & cream ako vo Wimbledone, jahodový sorbet, jahody s vanilkovou zmrzlinou, jahody s citrónovou šťavou a mätou, jahody na toaste so sušenou šunkou a rukolou, grilované jahody s britským Pimms, jahodový smoothie, jahodové šampanské, jahodovo-zeleninový šalát, skvelé jahody s grilovanou fetou... Ak by som chcel vymenovať recepty ktoré sa zakladajú na jahodách, pripadal by som si ako Bubba keď bez prestávky niekoľko hodín vymenovával Forrestovi Gumpovi (ali Tom Hanks) v rovnomennom filme stovky jedál ktoré pripravujú z kreviet. Cez pracovný týždeň je málo času, takže časovo náročnejšie recepty (napríklad grilovanie) pripravujeme až cez víkend. Niečo rýchle sa však dá zvládnuť už dnes.

záhradazáhradaMichal Latta

Suroviny:

1kg jahody

(voliteľne iné drobné ovocie)

250g tvaroh

1 bal želatína (10g)

1dcl sirup (jahodový, ríbezľový, bazový, iný ktorý vám chutí)

cukor kryštalový

1dcl mlieko

 

Tvarohový krém

Tvaroh, 1dcl mlieka a 1 lyžicu cukru vyšľaháme na krém. Ak je krém hustý, prilejeme ešte trochu mlieka.

02_tvaroh.jpg

Tvaroh ozdobíme s jahodami a servírujeme.

03_tvaroh_jahody.jpg

Jahodový pohár

2-3 lyžice šľahaného tvarohu dáme na dno pohára. Do pohára vložíme prvú vrstvu černice, maliny, čučoriedky alebo iné drobné ovocie. Jahody obalíme v kryštálovom cukre a dáme na vrch.

04_pohar.jpg

Želatínu rozpustíme podľa návodu vo vode ktorú sme v pomere 1:4 zmiešali so sirupom. Z jedného balíčka želatíny (6 plátkov, 10g) môžeme pripraviť asi 0,5l želé (1dlc sirup + 4dcl vody). Môžete kúpiť už aj ochutenú želatínu, v tomto prípade ju už nemusíte dochucovať, len ju rozpustíte vo vode podľa návodu.

Poháre zalejeme vychladenou želatínou až po okraj a v chladničke necháme stuhnúť. Jahody mierne vtlačíme aby všetky boli ponorené. Ponorením zamedzíme prístupu vzduchu k ovociu a poháre nám v chladničke vydržia čerstvé a chutné aj 2-3 dni.

08_tvaroh_jahody.jpg

pohľad z boku

09_tvaroh_jahody.jpg

Jahodové ovocné želé

Väčšie jahody obalíme v cukre a dáme na spodok misky.

05_jahody_zele_curok.jpg

Na vrch dáme menšie jahody, ideálne jahody trávnice, alebo môžeme väčšie jahody pokojne aj rozkrojiť. Jahody potlačíme aby sme ich čo najviac zarovnali. Vôbec sa netrápte, že budú mierne pomačkané, chutiť budú rovnako skvele, ak máte deti, ani vám nezostane na ochutnanie. Ide nám o ten istý princíp ako pri jahodovom pohári, mať ich ponorené. Vynikajúcu chuť získate ak kombinujete rôzne odrody jahôd. Na záhrade to má výhodu, kedže úrodu zbierate už od prvých májových dní až po koniec júna, resp. do augusta v prípade trávnic.

06_jahody_zele_cukor.jpg

Zalejeme želatínou až po okraj a v chladničke necháme stuhnúť.

07_jahody_zele_zele.jpg

Ako vidíte, ani ja som nevydržal čakať. Verím, že som vás aspoň trošičku inšpiroval.

10_jahody_zele_zele.JPG

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?