reklama

Stratená čerešňová bublanina

Nedávno som rozmýšľaľ aké druhy koláčov mi chutia. Ako na zlosť, namiesto toho čo mám rád som prichádzal len na to, čo rád nemám. Poznáte to. Odfláknuté kupované dobošky s hrubými vrstvami margarínu, vlastne to nie sú dobošky ale nejaký paškvil keď cukrár zabudne, že na doboškách chutia práve tie striedajúce sa tenké vrstvy krému a piškótového cesta. Tých vrstiev má byť presne 5 a teda nie 2 ani 3 ako si niektorí cukrári myslia. Alebo iný príklad. Torta ktorá je kôli kráse pokrytá asi centimetrovou vrstvou farebného cukru ktorý v cukrárni keď nás chcú uviesť do omylu nazývajú marcipán. Každý ho aj tak dáva dole a vie, že taký sladký hriech pred váhou alebo úzkymi nohavicami na druhý deň neospravedlní. Moja žena to vyriešila jednoducho a ako obyčajne na jedničku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)
Čerešňová bublanina
Čerešňová bublanina (zdroj: Michal Latta)

Suroviny pre 2-3 osoby

2ks vajce

140g práškový cukor

1 bal vanilkový cukor

1dcl olej

0,05 dcl mlieko

200g polohrubá múka

0,5 bal prášku do pečiva

hrsť čerešní

Obrázok blogu

Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Z bielka vyšľaháme hustý sneh.

Žĺtka vymiešame do peny s práškovým cukrom. Pridáme vanilkový cukor, olej a mlieko a dobre premiešame. Múku zmiešame s práškom do pečiva a dobre vmiešame do žĺtkovej zmesi. Teraz, keď sme už zmiešali všetky suroviny pridáme do žĺtkovej zmesi sneh z bielok. Opatrne a pomaly ho vmiešame do žĺtkovej zmesi. Až nakoniec, pretože chceme aby bublanina bola čo najjemnejšia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Menší plech na pečenie vymastíme olejom a poprášime múkou. Cesto vylejeme do plechu.

Obrázok blogu

Čerešne vykôstkujeme a voľne pohádžeme na cesto. S ovocím to podľa môjho názoru nemusíte preháňať, záleží od toho aké ovocie používate. Vynikajúca je rebarbora. Ale je obyčajne kyslá, takže ju odporúčam minútku pred použitím podusiť nakrájanú na kocky v cukrovom sirupe a pred pridaním do cesta obaliť v cukre. Rovnako odporúčam obaliť v cukre aj višne. Skvelé sú aj červené ríbezle. Experimentom a alchýmii sú dvere otvorené. Nezabudnite ale ovocie pripraviť tak ako by ste ho chceli jesť. Napríklad čerešne a višne nezabudnite vykôstkovať. Chutí to tak lepšie ako keď prípadná vaša návšteva pľuje kôstky na tanierik.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Pečieme v rúre vyhriatej na 160° asi 20-25 minút. To, že je bublanina upečená zistíte tak, že do nej pichnete páradlom. Ak ho vytiahnete čisté, bublanina je upečená. Ak ho vytiahnete obalené cestom, musíte koláč ešte dopiecť.

Obrázok blogu

Nechajte vychladnúť a pred podávaním bublaninu poprášte práškovým cukrom.

Obrázok blogu

Možno sa pýtate, prečo je táto bublanina stratená. To preto, že o 5 minút na vás bude pozerať len prázdny tanier. Odbehnete si umyť ruky, alebo upratať riad, vrátite sa a bublanina nikde. Teda dôkazy v podobe špinavých riadov tu budú, len kam sa podel ten koláč?

Obrázok blogu
Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu