Stratená čerešňová bublanina

Autor: Michal Latta | 3.6.2011 o 10:46 | Karma článku: 11,22 | Prečítané:  7943x

Nedávno som rozmýšľaľ aké druhy koláčov mi chutia. Ako na zlosť, namiesto toho čo mám rád som prichádzal len na to, čo rád nemám. Poznáte to. Odfláknuté kupované dobošky s hrubými vrstvami margarínu, vlastne to nie sú dobošky ale nejaký paškvil keď cukrár zabudne, že na doboškách chutia práve tie striedajúce sa tenké vrstvy krému a piškótového cesta. Tých vrstiev má byť presne 5 a teda nie 2 ani 3 ako si niektorí cukrári myslia. Alebo iný príklad. Torta ktorá je kôli kráse pokrytá asi centimetrovou vrstvou farebného cukru ktorý v cukrárni keď nás chcú uviesť do omylu nazývajú marcipán. Každý ho aj tak dáva dole a vie, že taký sladký hriech pred váhou alebo úzkymi nohavicami na druhý deň neospravedlní. Moja žena to vyriešila jednoducho a ako obyčajne na jedničku.

Čerešňová bublaninaČerešňová bublaninaMichal Latta

Suroviny pre 2-3 osoby

2ks vajce

140g práškový cukor

1 bal vanilkový cukor

1dcl olej

0,05 dcl mlieko

200g polohrubá múka

0,5 bal prášku do pečiva

hrsť čerešní

01_suroviny.JPG

Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Z bielka vyšľaháme hustý sneh.

Žĺtka vymiešame do peny s práškovým cukrom. Pridáme vanilkový cukor, olej a mlieko a dobre premiešame. Múku zmiešame s práškom do pečiva a dobre vmiešame do žĺtkovej zmesi. Teraz, keď sme už zmiešali všetky suroviny pridáme do žĺtkovej zmesi sneh z bielok. Opatrne a pomaly ho vmiešame do žĺtkovej zmesi. Až nakoniec, pretože chceme aby bublanina bola čo najjemnejšia.

02_vmiesanie_blielka.JPG

Menší plech na pečenie vymastíme olejom a poprášime múkou. Cesto vylejeme do plechu.

03_plech.JPG

Čerešne vykôstkujeme a voľne pohádžeme na cesto. S ovocím to podľa môjho názoru nemusíte preháňať, záleží od toho aké ovocie používate. Vynikajúca je rebarbora. Ale je obyčajne kyslá, takže ju odporúčam minútku pred použitím podusiť nakrájanú na kocky v cukrovom sirupe a pred pridaním do cesta obaliť v cukre. Rovnako odporúčam obaliť v cukre aj višne. Skvelé sú aj červené ríbezle. Experimentom a alchýmii sú dvere otvorené. Nezabudnite ale ovocie pripraviť tak ako by ste ho chceli jesť. Napríklad čerešne a višne nezabudnite vykôstkovať. Chutí to tak lepšie ako keď prípadná vaša návšteva pľuje kôstky na tanierik.

04_ceresne.JPG

Pečieme v rúre vyhriatej na 160° asi 20-25 minút. To, že je bublanina upečená zistíte tak, že do nej pichnete páradlom. Ak ho vytiahnete čisté, bublanina je upečená. Ak ho vytiahnete obalené cestom, musíte koláč ešte dopiecť.

05_upecene.JPG

Nechajte vychladnúť a pred podávaním bublaninu poprášte práškovým cukrom.

06_hotovo.JPG

Možno sa pýtate, prečo je táto bublanina stratená. To preto, že o 5 minút na vás bude pozerať len prázdny tanier. Odbehnete si umyť ruky, alebo upratať riad, vrátite sa a bublanina nikde. Teda dôkazy v podobe špinavých riadov tu budú, len kam sa podel ten koláč?

07_5_min.JPG

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?