Jahodová bodka

Autor: Michal Latta | 15.6.2011 o 10:41 | Karma článku: 8,66 | Prečítané:  7741x

Dnes by som chcel prezentovat tri chutné jahodové nápady. Na záhrade v týchto dňoch dozrievajú posledné kusy jahôd v tohtoročnej sezóne. Bola vydarená a patrí sa s ňou rozlúčiť niečím príjemným. Je samozrejmé, že aj dnešné jahody so sladkým pestom, jahodové mascarpone a inšpirácia na jahodovú tortu budú jednoduché a rýchle.

Jahodová tortaJahodová tortaMichal Latta

Jahody so sladkým pestom

Suroviny:

250g jahody

50g píniové oriešky (voliteľne naturálne kešu)

50g biela čokoláda

pár lístkov čerstvej bazalky

čajová lyžička hnedého cukru

1dcl likér alebo Prošek

(verzia pre deti neobsahuje alkohol ale sladkú smotanu)

01_pesto_suroviny.jpg

V mažiari si v lyžičke cukru rozdrvíme čerstvé lístky bazalky. Množstvo bazalky použijeme podľa chuti. Ide to jednoducho, keďže lístky sú veľmi jemné.

01_pesto_bazalka.jpg

Pridáme píniové oriešky a rozdrvíme. Môžete ich rozdrviť na hladkú kašu, alebo ich ponecháte hrubšie. Ako vidíte na fotografii, my ich ponechávame pomerne hrubé, pretože tak to máme najradšej. Ako náhradu môžete použiť naturálne kešu, ale aj iné orechy podľa chuti. Preferujte mastné druhy orechov, pretože sú mäkšie. Lieskovce alebo vlašské orechy sú pomerne tvrdé, aj keď ich rozomeliete, budete pri jemných jahodách cítiť ich tvrdosť. Ak použijete kvalitné píniové oriešky, prekvapí Vás jemná chuť borovicovej silice. Odporúčam ich ochutnať než si ich necháte navážiť.

03_pesto_pinie.jpg

Bielu čokoládu nastrúhajte na hrubom strúhadle a zamiešajte do pesta.

04_pesto_cokolada.jpg

Prilejte 1dcl sladkého ovocného likéru alebo dezertného vína, premiešajte a pesto máte hotové. Ak to pripravujete pre deti, namiesto alkoholu môžete použiť šľahačkovú smotanu.

05_pesto_alkohol.jpg

Celé umenie prípravy tohto sladkého pesta spočíva v zladení jednotlivých chutí surovín tak, aby spolu ladili. Preto si myslím, že tak ako použitie tvrdého alkoholu by mohlo prebiť jemnú chuť orieškov, rovnako by nemuselo byť príjemné použitie veľkého množstva čokolády, či prehnane veľkého množstva bazalky. Nie je to omáčka na cestoviny, ale doplnok, ktorý má zvýrazniť príjemnú chuť jahôd, ich sladkosť ale aj kyselinku.

Jahody pred podávaním umyjeme a rozpolíme.

06_pesto_hotovo.jpg

Jahodové mascarpone

Mascarpone je krémový jemný syr a pre tento recept je najlepší. Vonia po smotane, ale aj tú do receptu pridáme, výsledok bude stáť za to a bude pripomínať niečo ako jahodovú panna cottu.

Jahody rozšľaháme a precedíme cez sito. Sito nám zachytí časť semienok. Nemusí všetky, ale ide o jemnosť, preto časť semienok týmto postupom ostránime. Na 350g jahôd pridáme približne 30g cukru. Primiešame téglik mascarpone a vyšľaháme s jahodami. Bokom si rozpustíme balíček (10g) želatíny v 100ml sladkej smotany a primiešame ku zmesi. Dezert nalejeme do formičiek a necháme v chladničke stuhnúť.

01_jahody_mascarpone.jpg

Jahodová torta

Jahodové mascarpone môžete použiť aj ako plnku na prípravu jahodovej torty. Stačí ak na piškót jemne potretý jahodovým džemom nalejete jahodové mascarpone a necháte v chladničke stuhnúť. Po stuhnutí sa oplatí tortu ozdobiť jahodami a poliať jahodovým želé.

02_jahody_mascarpone_torta.jpg

Čo poviete na takúto bodku za jahodovou sezónou?

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?