reklama

Jahodová bodka

Dnes by som chcel prezentovat tri chutné jahodové nápady. Na záhrade v týchto dňoch dozrievajú posledné kusy jahôd v tohtoročnej sezóne. Bola vydarená a patrí sa s ňou rozlúčiť niečím príjemným. Je samozrejmé, že aj dnešné jahody so sladkým pestom, jahodové mascarpone a inšpirácia na jahodovú tortu budú jednoduché a rýchle.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)
Jahodová torta
Jahodová torta (zdroj: Michal Latta)

Jahody so sladkým pestom

Suroviny:

250g jahody

50g píniové oriešky (voliteľne naturálne kešu)

50g biela čokoláda

pár lístkov čerstvej bazalky

čajová lyžička hnedého cukru

1dcl likér alebo Prošek

(verzia pre deti neobsahuje alkohol ale sladkú smotanu)

Obrázok blogu

V mažiari si v lyžičke cukru rozdrvíme čerstvé lístky bazalky. Množstvo bazalky použijeme podľa chuti. Ide to jednoducho, keďže lístky sú veľmi jemné.

Obrázok blogu

Pridáme píniové oriešky a rozdrvíme. Môžete ich rozdrviť na hladkú kašu, alebo ich ponecháte hrubšie. Ako vidíte na fotografii, my ich ponechávame pomerne hrubé, pretože tak to máme najradšej. Ako náhradu môžete použiť naturálne kešu, ale aj iné orechy podľa chuti. Preferujte mastné druhy orechov, pretože sú mäkšie. Lieskovce alebo vlašské orechy sú pomerne tvrdé, aj keď ich rozomeliete, budete pri jemných jahodách cítiť ich tvrdosť. Ak použijete kvalitné píniové oriešky, prekvapí Vás jemná chuť borovicovej silice. Odporúčam ich ochutnať než si ich necháte navážiť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Bielu čokoládu nastrúhajte na hrubom strúhadle a zamiešajte do pesta.

Obrázok blogu

Prilejte 1dcl sladkého ovocného likéru alebo dezertného vína, premiešajte a pesto máte hotové. Ak to pripravujete pre deti, namiesto alkoholu môžete použiť šľahačkovú smotanu.

Obrázok blogu

Celé umenie prípravy tohto sladkého pesta spočíva v zladení jednotlivých chutí surovín tak, aby spolu ladili. Preto si myslím, že tak ako použitie tvrdého alkoholu by mohlo prebiť jemnú chuť orieškov, rovnako by nemuselo byť príjemné použitie veľkého množstva čokolády, či prehnane veľkého množstva bazalky. Nie je to omáčka na cestoviny, ale doplnok, ktorý má zvýrazniť príjemnú chuť jahôd, ich sladkosť ale aj kyselinku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jahody pred podávaním umyjeme a rozpolíme.

Obrázok blogu

Jahodové mascarpone

Mascarpone je krémový jemný syr a pre tento recept je najlepší. Vonia po smotane, ale aj tú do receptu pridáme, výsledok bude stáť za to a bude pripomínať niečo ako jahodovú panna cottu.

Jahody rozšľaháme a precedíme cez sito. Sito nám zachytí časť semienok. Nemusí všetky, ale ide o jemnosť, preto časť semienok týmto postupom ostránime. Na 350g jahôd pridáme približne 30g cukru. Primiešame téglik mascarpone a vyšľaháme s jahodami. Bokom si rozpustíme balíček (10g) želatíny v 100ml sladkej smotany a primiešame ku zmesi. Dezert nalejeme do formičiek a necháme v chladničke stuhnúť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Jahodová torta

Jahodové mascarpone môžete použiť aj ako plnku na prípravu jahodovej torty. Stačí ak na piškót jemne potretý jahodovým džemom nalejete jahodové mascarpone a necháte v chladničke stuhnúť. Po stuhnutí sa oplatí tortu ozdobiť jahodami a poliať jahodovým želé.

Obrázok blogu

Čo poviete na takúto bodku za jahodovou sezónou?

Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu