Talianska fazuľa

Autor: Michal Latta | 17.6.2011 o 10:48 | Karma článku: 12,35 | Prečítané:  4078x

Priemerná ročná spotreba strukovín na Slovensku sa pohybuje okolo 1,5kg na obyvateľa. Svoj podiel si obyčajne zjeme vo forme fazuľovej či šošovicovej polievky. Vzhľadom k možnostiam ktoré nám strukoviny ponúkajú je to málo. Európsky priemer je okolo 3,5kg a prekvapivo ho zvyšujú krajiny okolo Stredozemného mora. Recept ktorý Vám chcem dnes ukázať je veľmi jednoduchý a populárny v celom Stredomorí a na Balkáne. V Taliansku ho ochutnáte na bruschette, v Grécku a Bulharsku vám týmto spôsobom pripravenú fazuľu ponúknu takmer v každej reštaurácii. Vyhľadajte a ochutnajte miestne strukovinové recepty počas letnej dovolenky pri mori. Na múkou zahustený šošovicový prívarok na tých pár dní určite zabudnete.

Talianska fazuľaTalianska fazuľaMichal Latta

Suroviny

1 hrnček fazuľa borlotti alebo maslová biela

(borlotti je strakatá bielo-flialová, po uvarení taká ako vidíte na obrázku)

2-3 ks strúčiky cesnaku

2 ks jarná cibuľka

Hrsť petržlenovej vňate

EVOO (extra virgin olivový olej)

Vínny ocot, soľ, čierne korenie mleté

Fazuľu uvaríme do mäkka v mierne osolenej vode. Scedíme a necháme v chladničke vychladnúť. Cesnak nakrájame na jemno.

01_fazula_cesnak.jpg

Cibuľku a lístky petržlenu nakrájame na drobno a primiešame.

02_fazula_cibulka.jpg

Dochutíme soľou, štipkou mletého čierneho korenia, pár lyžicami olivového oleja a octu. Podávame na bruschette, alebo s čerstvým tmavým chlebom.

03_hotovo_chlieb.jpg

Ak si chceme urobiť krajší deň, tak si k fazuli pripravíme talianske opekané zemiaky. Uvarené zemiaky opečieme na panvici a počas pečenia k nim pridáme 1 nakrájanú hrubú papriku, trošičku sušenej slaniny a vetvičku rozmarínu.

04_fazula_zemiaky.jpg

Skvele sa hodia k našej fazuli.

05_hotovo_zemiaky.jpg

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?