Jednoduchý rebarborový koláč

Autor: Michal Latta | 22.6.2011 o 10:46 | Karma článku: 10,80 | Prečítané:  9465x

Tento koláč má pôvod v Anglicku. Naše dnešné chute sa týmto opäť vracajú na Britské ostrovy. Pripravuje sa v dvoch základných variantách - ako Rhubarb crumble z rebarbory, alebo Aplle crumble z jabĺk. Obe dve varianty sú huťovo vynikajúce. Umožňujú vyniknúť chuti použitého ovocia, koláč zvládnete upiecť v priebehu necelej hodiny a to z bežne dostupných surovín.

Rebarborový koláč (Rhubarb crumble)Rebarborový koláč (Rhubarb crumble)Michal Latta

Suroviny pre 4 osoby

500-600g rebarbory

pár lyžíc cukru

100g ovsených vločiek

100g polohrubej múky

prášok do pečiva

50-100g masla

01_suroviny.jpg

Rebarboru poriadne umyjeme a odrežeme poškodené časti, alebo jemne oškrabeme vrchnú vrstu škrabkou na zemiaky. Nakrájame na asi 3-4 cm kusy, posypeme cukrom a asi 10 minút podusíme, pokiaľ nebude mäkká.

02_dusenie_rebarbora.jpg

Rebarboru ochutnáme. Obyčajne je kyslá, takže množstvo cukru na osladenie volíme podľa chuti. U nás sú to asi 2 polievkové lyžice na 500g rebarbory. Keď rebarbora zmäkne ju s pomocou sita presunieme na hlbší plech alebo do misy na pečenie. Asi polovicu šťavy ktorú rebarbora počas dusenia pustila týmto postupom odstránime. Veľkosť plechu ktorý sme použili na obrázku je asi 25x25cm.

03_plech_rebarbora.jpg

Studené maslo, múku, cukor, ovsené vločky a polovičku sáčku prášku do pečiva rukami vymiesime na hrudky, ktoré použijeme ako posýpku. Do posýpky sme použili trstinový cukor, ale si myslím, že to bude bez problémov fungovať aj s rafinovaným cukrom. Maslo pridávame postupne, nie je cieľom spotrebovať celých 100g, stačí pridať toľko masla aby ste dokázali vymiesiť posýpku.

04_crumble_mix.jpg

Posýpku rovnomerne rozložíme na rebarborový základ.

05_plech_crumble.jpg

Pečieme na 200 stupňov asi 20-30 minút, do zlata.

06_hotovo.jpg

Ovsené vločky pečením získajú príjemnú orieškovú chuť. Štruktúra koláča je krehká. To je zrejmé už aj z názvu kde sloveso to crumble je možné prekladať ako rozpadať sa.

07_servirovanie.jpg

K tomuto koláču nám chutil medium dry jablkový cider. Určite by som sa nebál vyskúšať ani pohárik dezertného vína.

08_cider.jpg

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?