Čo urobiť s vaničkou višní?

Autor: Michal Latta | 30.6.2011 o 10:37 | (upravené 30.6.2011 o 16:55) Karma článku: 10,86 | Prečítané:  14463x

Poviem vám, bolo to dobrých 30-35kg v detskej vaničke. Ledva sme ju vyložili z auta. Všetko začalo v sobotu ráno o ôsmej, keď som naložil vaničku, pár vedier a odfrčal do sadu. Obral som statnú višňu a začal druhú. Trvalo mi to približne 5 hodín. Na vrcholku mi nebolo všetko jedno, našťastie sa mi podarilo nespadnúť a zostať v jednom kuse. Ktorí máte višne alebo čerešne vo svojom sade viete, že oberačkou sa práca ešte len začína. Višne sú jedinečné chuťou a oproti čerešniam majú veľkú výhodu. Nečervavejú. Z celej vaničky som našiel asi len 4-5ks červavých, inak boli všetky višne zdravé. Na druhej strane je potrebné ich spracovať čo najrýchlejšie, pretože rýchle začínajú hniť. Hlavne na poranených alebo otlačených miestach. Aby ste tomu zamedzili, je potrebné ich oberať aj so stopkami.

VišneVišneMichal Latta

Odstopkovať višne je ťažšie než ich zbierať. Vysypeme menšie vedierko višní do umývadla ktoré sme naplnili studenou vodou. Višne umyjeme a potom ich po pár kusoch vyberáme a otŕhame stopky. Potom ich odkôstkujeme. Najrýchlejšie to ide tak, že višňu zmáčkneme medzi palcom a ukazovákom. Odkôstkovávač na čerešne to nezvláda a trvá mu to dlhšie, pretože višne sú mäkšie bež čerešne. Naše obľúbené recepty z višní.

Takto vyzerá vanička višní.

01_visne_vana.jpg

Sušené višne

používame ich namiesto hrozienok. Vynikajúce sú v muffinoch a bábovkách. Mimo sezóny ich používame aj do višňovej omáčky, ktorou prelievame kúsky pečenej kuraciny, pečenú jahňacinku alebo grilované kačacie prsia. Sušenie višní je veľmi jednoduchá záležitosť. Odkôstkované višne husto ukladáme na pláta sušičky.

03_visne_susicka.jpg

Sušičku zapnene, ak je možné ju nastaviť preferujeme teplotu 40-50° a o 24 hodín máme višne vysušené. Poriadne zmenšili svoj objem a majú sviežu sladko-kyslú chuť.

04_visne_susicka_hotovo.jpg

Obalíme ich v kryštálovom cukre a odložíme do uzatvorenej misy alebo hľaše. Bez problémov vydržia rok-dva.

05_visne_susicka_cukor.jpg

Višňový kompót

Veľmi obľúbený. Odstopkované a umyté višne natlačíme do kompótových fliaš. Ak chcete, môžete ich odkôstkovať, alebo aj nemusíte. Kompóty sa bežne zavárajú aj s kôstkami. Na 0,7l fľašu pridáme 3 polievkové lžice cukru.

06_visne_kompot.jpg

Fľaše až po okraj zalejeme čistou vodou.

07_visne_kompot_voda.jpg

Zatvoríme a vo veľkom hrnci sterilizujeme varom asi 15-20 minút.

08_visne_kompot_sterilizacia.jpg

Po sterilizácii otočíme fľaše dolu viečkom a tak ich necháme vychladnúť. Ak sa vám neroztopil všetok cukor, netrápte sa. Však on sa do konzumácie roztopí.

09_visne_kompot_ochladnutie.jpg

Višňový sirup

Čo môže byť jednoduchšie než vytlačiť z višní šťavu? Asi vás prekvapí, ale je to ťažké. Čerstvé višne nejdú rozmixovať a tak najjednoduchší spôsob odšťavenia je višne predvariť. Aj s kôstkami. Stačí ich zahriať pár minút pod pokrievkou. Vyhnite sa tomu aby ste ich priviedli k varu. To nechceme. Len ich ponecháme ohriate v hrnci pod pokrievkou pár minút postáť.

10_visne_sirup.jpg

S pomocou varechy postupne precedíme cez sito. Získame tak čistú višňovú šťavu.

11_visne_sirup_stava.jpg

Šťavu vrátime do hrnca a pridáme do nej cukor v pomere 3 litre šťavy + 2kg cukru. Šťavu povaríme 10 minút. Dávajte si pozor aby ste ju nepriviedli k varu. Snažte sa udržiavať teplotu okolo 70-80 stupňov. Ak by ste sirup prevárali, rýchle stratí sviežu chuť višní a získa varovú chuť cukru. A to by vám nechutilo.

12_visne_sirup_varenie.jpg

Ďalšia dôležitá vec je plniť hrniec šťavou len do polovice. Pridaním cukru totiž zdvojnásobite obsah a hrniec by vám bol odrazu malý. Z 3 litrov šťavy takto získate asi 5 litrov sirupu. Naplníme do umytých fliaš a zatvoríme. Takto pripravený sirup vám vydrží chutný 1 rok.

13_visne_sirup_hotovo.jpg

Šťavu môžete pred pridaním cukru prefiltrovať cez textíliu. Ale prečo by ste to robili, keď najviac chutí je v dužine? Domáci sirup by mal zostať poctivým sirupom, nech je aj mútny, nemusíme napodobňovať umelé a lacné kupované sirupy v plastových flašiach.

Višňový džem

Podľa môjho názoru je lepší než ríbezľový. Je to vďaka špecifickej chuti višní a kyselinke ktorú táto chuť obsahuje.

Višne odkôstkujeme, dáme do hrnca, krátko podusíme a rozmixujeme mixérom. Následne pridáme hrsť polených višní ktoré ponecháme v celku.

14_visne_dzem.jpg

Cukor zmiešame s balíčkom gelfix alebo quintin. Cukor prisypeme k višniam, približne 1kg cukru na 2kg ovocia.  Privedieme k varu a zbierame vzninajúcu penu.

15_visne_dzem_cukor.jpg

Po piatich minútach odstavíme a naplníme do fliaš.

16_visne_dzem_hotovo.jpg

Fľaštičky s višňovým džemom necháme vychladnúť dole viečkom.

17_visne_dzem_ochladnutie.jpg

Presladené višne

V hrnci si z 1l vody a 1kg cukru uvaríme cukrový sirup. Cukor necháme prejsť varom.

18_visne_presladzane_sirup.jpg

Všne odkôstkujeme a naplníme do veľkej 5l fľaše. Zalejeme sirupom a odložíme do chladničky.

19_visne_presladzane_flasa.jpg

Raz denne višne z chladničky vyberieme,vylejeme cukrový sirup, prevaríme ho a nalejeme naspäť k ovociu. Tento postup opakujeme 10 dní - 2 týždne. Postupne nám objem fľaše klesá, nebojíme sa toho.

Po 10 dňoch naplníme do fliaš a necháme 20 min sterilizovať. Presladené višne sa vynikajúco hodia do koláčov, na ozdobenie zmrzliny, do alkoholu a nápojov, alebo namiesto dezertu. Keď prídu hostia otvoríme fľaštičku s presladenými višňami, servírujeme pár kúskov poliatych šťavou, na maličkom tanieriku s malou lyžičkou.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?