Ovsená kaša starých materí

Autor: Michal Latta | 26.7.2011 o 10:47 | Karma článku: 11,88 | Prečítané:  7859x

Naši predkovia poznajú ovos už viac než 2000 rokov. Dlhé storočia patril medzi základné potraviny. Starí rímania ktorí bojovali na severnej hranici ríše zaznamenali, že germánske kmene sa živili ovsenou kašou. V stredoveku sa varila hustá ovsená kaša, ktorá sa skladovala v drevených nádobách a jedla niekoľko nasledujúcich dní po sebe. Keď takáto kaša po vychladnutí zhustla úplne, krájali sa z nej plátky ktoré sa na hrubej panvici opekali na raňajky alebo na obed. Kaša sa miešala drevenou varechou. Naši predkovia boli poverčiví a z dôvodu ochrany pred zlými duchmi sa kaša miešala vždy pravou rukou a v smere hodinových ručičiek. Na ovos sme v dnešných dňoch už zabudli, dnes už nepatrí medzi naše základné potraviny. Skúste si niekedy uvariť ovsenú kašu doma a pripomeňte si chuť stravy našich predkov. Stavme sa. Budete sa oblizovať aj za ušami.

Mliečna priehrada a ovsený ostrovMliečna priehrada a ovsený ostrovMichal Latta

Suroviny:

ovsené vločky

mlieko

med

domáci džem

semienka, oriešky, soľ...

02_ovos_suroviny.jpg

Ovsené vločky môžeme rozdrviť v ruke a zaliať mliekom. Môžeme ich nechať cez noc v chladničke, alebo ich priamo uvaríme. Hrsť ovsených vločiek zalejeme 2dcl mlieka, pridáme malú štipku soli a na sporáku za stáleho miešania privedieme k varu. Spolu varíme asi 5 minút a stále miešame.

01_ovos_mlieko.jpg

Asi po 5tich minútach pridáme lyžicu domáceho džemu a vmiešame do kaše. Obyčajne používame chuťovo výraznejší džem, na obrázku želé z červených ríbezlí alebo marhuľový džem.

03_ovos_dzem.jpg

Spolu varíme ešte asi minútu, až sa veľké kusy džemu rozbijú alebo rozpustia. Potom kašu odstavíme a môžeme servírovať.

04_ovos_hotovo.jpg

Našim cieľom bolo pripraviť hustú ovsenú kašu. Samozrejme ak pridáte viac mlieka budete ju mať redšiu a krémovejšiu. Môžete ju pripraviť aj na slano a posypať praženými mandľami, výber je len na vašej chuti. My ju máme radi ako dezert. Hustú a sladkú. Pri servírovaní používame hlboké taniere. Z kaše urobíme na tanieri kopček, ktorý polejeme lyžicou medu a posypeme dyňovými semienkami. Okolo kopčeka z kaše dolejeme mlieko a vytvoríme mliečnu priehradu. Potom vezmeme lyžicu a dobrú chuť.

05_ovos_servirovanie.jpg

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?