Focaccia con ricotta e pomodorini

Autor: Michal Latta | 29.7.2011 o 10:39 | Karma článku: 12,58 | Prečítané:  4797x

Poviem vám, bola to rýchlovka uprostred týždňa. Po obede som na ňu dostal chuť a za hodinku bola upečená. Pár rajčiniek zo záhrady, múka, tvaroh ricotta. Jednoduché a v skutku noblesné. Tento chutný recept na focacciu pochádza zo Sicílie. Je to jednoduchý tip pre víkendové pečenie.

Suroviny:

500g hladká múka

400ml vlažná voda

1/2 droždia

štipka cukru

soľ, olivový olej

cherry paradajky

1 bal ricotta

Ak neviete kúpiť ricottu, môže byť nahradená jemným (bez-hrudkovitým) tvarohom.

01__focaccia_suroviny.jpg

Vo vlažnej vode si zarobíme droždie so štipkou cukru. Necháme postáť.

02__focaccia_drozdie.jpg

Postupne pridávame múku až vypracujeme hladké cesto. Misu s cestom prikryjeme a na teplom mieste necháme nakysnúť. Trvá to približne 30 minút. Bez soli.

03__focaccia_vykysnute.jpg

Cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 2 bochníky.

04__focaccia_bochniky.jpg

Plech vystelieme papierom na pečenie. Z každého bochníka vypracujeme silnejšiu placku (asi 2cm) a položíme na plech.

05__focaccia_predpecenie.jpg

Každú focacciu bohato pokvapeme panenským olivovým olejom, posypeme hrubou soľou a povrch prstami premasírujeme. Ak nám v priehlbinkách zostane olivový olej, je to v poriadku. Cherry paradajky rozrežeme na polovičky a vtlačíme do každej placky. Okoreníme oreganom. Oregano sa pre tento recept vynikajúco hodí.

06__focaccia_paradajky.jpg

Rúru rozpálime na maximum. Focacciu pečieme asi 5-6 minút, potom vyberieme. S pomocou lyžičky na focacciu pridáme ricottu. Vrátime do rúry a pečieme ešte ďalších 5-10 minút. Netreba to s pečením prehnať, focacciu dokopy pečte 10-15 minút, nie dlhšie, inak bude vysušená. Nemajte obavy, nepichajte do cesta, cesto je ľahké a rýchle sa upečie.

07__focaccia_ricotta.jpg

Milujem focacciu. Nadýchané cesto. Je absolútne delicious. Je ako milenka. Môžete sa s ňou maznať.

08__focaccia_hotovo.jpg

Focacciu môžete pripraviť na milión spôsobov. Vyskúšajte slaninku s cibuľkou. Alebo olej+soľ+rozmarín. Focaccia nie je pizza. Ozdobte ju jednoducho a ona vás odmení svojou chuťou. Pamätám si, že som základný recept na focacciu na tomto blogu už prezentoval. Ono sa to nedá nepochváliť sa keď sa podarí. Focaccia s týmto receptom sa podarí vždy. Najlepšia je čerstvá. Môj tip: ak si ju chcete odložiť na druhý deň, radšej si upečte novú.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?