Presladené figy zo Sozopolu

Autor: Michal Latta | 9.9.2011 o 10:43 | Karma článku: 9,71 | Prečítané:  3196x

Nedávno sme strávili pár dní v Sozopole. Je to príjemné letovisko asi 30km južne od Burgasu. Celé hodiny môžete blúdiť po úzkych uličkách starého mesta a potom si sadnete do niektorej z desiatok reštaurácií aby ste si vychutnali špeciality balkánskej kuchyne. Neviem či tomu bolo tak aj v minulých rokoch, toto leto ste si mohli takmer pred každým domom kúpiť "sladko od smokini", po slovensky presladené figy. Ceny takejto zaváraniny boli samozrejme prehnané. 10-12 leva (6 eur) za pohárik je skutočne veľa. Kilogram fíg na miestnom trhu kúpite za desatinu, alebo si ich zadarmo natrháte v záhrade vašich hostiteľov. Chcete vedieť ako na to?

Sladko od smokiniSladko od smokiniMichal Latta

Mestská pláž v Sozopole sa nachádza na prepojení nového a starého mesta. Je dlhá približne kilometer a býva plná ľudí. Je otvorená smerom k moru, preto keď začne fúkať prídu vlny a veľmi sa neokúpete. V blízkom okolí Sozopolu sa nachádzajú viaceré pekné pláže, ak ste mobilní, môžete si vyberať tú vašu. Niektoré menšie pláže pri príchode do mesta, alebo v rámci kempingu Zlatá rybka sú kryté prístavom a kúpať sa môžete aj keď na mestskej pláži je to zakázané.

01_sozopol_plaz.JPG

Domáci na verandách sušia ryby, ktoré súčasne ponúkajú na predaj.

01_sozopol_ryby.JPG

Tetky na každom rohu predávajú predražené zaváraniny, ktoré si za pár centov pripravíte aj sami na dvojplatničke.

01_sozopol_figy.JPG

Suroviny:

1kg (80-100ks) mierne nedozreté figy

1kg kryštálový cukor

kyselina citrónová (pridáme 1 lyžičku ku koncu varenia)

Figy si kúpte tie najlacnejšie, pribižne vo veľkosti priemerných vlašských orechov. Nemali by byť prezreté, môžu byť zelenšie.

01_figy.JPG

Na 1kg cukru potrebujete 80-100ks fíg. Ošúpte ich tak ako by ste ich chceli zjesť.

02_ocistenie.JPG

Figy zasypeme 1kg cukru a ideme sa kúpať. Figy necháme zasypané cukrom pri izbovej teplote cez noc až do druhého dňa.

03_cukor.JPG

Druhý deň naštartujeme dvojplatničku a asi 1 hodinu zmes fíg a cukru varíme. Počas varenia poctivo zbierame penu. Figy varíme tak dlho až sa cukor skaramelizuje a zhustne.

04_varenie.JPG

Po hodine varenia naplníme do flaštičiek ktoré zatvoríme a necháme otočené vychladnúť. Z 1kg fíg a 1kg cukru pripravíme 9-10 flaštičiek veľkosti 200ml.

05_hotovo.JPG

Pribalíme nejakú lacnú mušľu, tažítko alebo magnetku a originálny darček poteší rodinu aj známych.

01_sozopol_darcek.JPG

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?