Najlepší recept na rybu

Autor: Michal Latta | 27.9.2011 o 10:44 | Karma článku: 11,96 | Prečítané:  5859x

Dnešný recept v sebe stelesňuje klasické chute leta. Je jednoduchý, používate lacné a dostupné suroviny, variabilita rýb, ktoré možete použiť je veľká. Vždy dostanete chutný výsledok. Len sa pozrite. Ryby takto pripravujeme počas dovolenky pri mori a aj doma.

Markela s paradajkamiMarkela s paradajkamiMichal Latta

Vynikajúca je makrela, sleď, ale aj pri kaprovi si oblížete prsty. Som presvedčený, že vo viacerých slovenských domácnostiach tento recept poznajú. Ryby takto radi pripravujú v Grécku, Bulharsku a v Turecku.

Suroviny pre 2 osoby:

1 cibuľa

2 paradajky

2 makrely alebo iné druhy rýb

1dcl bieleho vína

olej, čierne korenie mleté, soľ

01_makrela_suroviny.JPG

Ryby filetujeme a vykostíme. Stačí k tomu ostrý nôž ktorým odrežeme všetko čo nechceme jesť. Ak máte z filetovania strach ponechajte ryby vcelku, len pri jedení budete musieť vyberať kosti. Makrela je ryba s tučným a mäkkým mäsom, kostičky jednoducho nahmatáte prstami a vyberiete pinzetou, alebo vyrežete nožom tak ako malé kostičky popri stredovej čiare.

02_makrela_filety.JPG

Cibuľu nakrájame na kocky a dáme na dno pekáča. Filety okoreníme mletým čiernym korením a osolíme. Pokvapeme olejom a podlejeme trochou kvalitného suchého bieleho vína.

03_makrela_cibula.JPG

Na vrch poukladáme plátky paradajky. Krájame ich hrubé asi 5mm. Paradajky mierne osolíme.

04_makrela_paradajky.JPG

Hovorí sa, že ryba by mala zostať trochu nedopečená. V tomto prípade ide o výnimku, ktorá potvrdzuje pravidlo. Rybu pečieme pomerne dlho. Približne 50-60 minút pri teplote 180-200 stupňov. Snažíme sa, aby sa paradajky mierne pripiekli a aby sa šťava v pekáči zredukovala približne o 1/2 - 2/3.

05_makrela_hotovo.JPG

Podávame s čerstvým bielym chlebom. Podľa môjho názoru sa čerstvý chlieb k tomuto jedlu hodí najlepšie.

06_makrela_servirovanie.JPG

Na začiatku som spomenul, že toto jedlo pripravíte s použitím akýchkoľvek rýb. Vynikajúci je kapor. Pri kaprovi máme radi keď pridáme viac cibule. Pri mori sme zvolili kombináciu makrely a asi 10cm veľkých sleďov. Tie sa lovia v Egejskom mori a miestni ich nazývajú "salaka".

08_salaka.JPG

Ak druhy rýb kombinujete, dosiahnete ešte lepšiu chuť jedla. Dobrú chuť!

06_makrela_salaka.JPG

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Trumpizmus. Politický smer, ktorým sa neriadi ani Donald Trump

Medzi republikánmi po týchto voľbách už neplatí konsenzus z Reaganovej éry, že strana by mala byť konzervatívna.

KOMENTÁRE

Štartuje nová éra Ameriky, Trump sa stáva prezidentom

Časť sveta sa bude s obavami prizerať, ako napĺňa volebný slogan.


Už ste čítali?