reklama

Flekovský guláš

To, že sa v pražskom pivovare U Fleků už viac než 500 rokov varí vynikajúce čierne pivo je známe široko ďaleko. To, že U Fleků k čiernemu pivu dostanete porciu chutného guláša s domácim houskovým knedlikem vie každý gurmán. Je to klasický recept českej kuchyne. Základné suroviny sú hovädzie mäso a kvalitné čierne pivo. Len aby som vedel či je guláš U Fleků skutočne taký výnimočný, rozhodol som sa ho porovnať s iným. Zašli sme do reštaurácie ocenenej v relácii Ano šéfe! a nakoniec sme ho podľa receptu z flekovej kuchyne aj uvarili.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)
Flekovský guláš
Flekovský guláš (zdroj: Michal Latta)

Tušíte správne. Nápad na takého porovnanie sa zrodil minulý víkend, ktorý sme strávili v Prahe. Najskôr bola práca, keď sme sa s českými kolegami predstavili na výstave For babies s projektom sád na domácu výrobu 3d odliatkov detských ručičiek a nožičiek.

Obrázok blogu

Počas celého dňa na nohách sme poriadne vyhladli. Spomenul som si ako v predposlednom diele "Ano šéfe" získala hviezdu od Zdenka Polreicha reštaurácia u Svätého Filipa a Jakuba. Bolo rozhodnuté. TV kamera neklamala. Interiér pražskej hospody bol originálny a ručne maľovaný.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

U Svätého Filipa a Jakuba som si objednal 2 kofoly a porciu hovädzieho gulášu so žemlovou knedľou. Šéfovi chutil, bude aj mne?

Obrázok blogu

Za dva týždne od vysielania relácie sa v reštaurácii muselo niečo zmeniť. Jedlo bolo zohrievané v mikrovnke, knedľa miestami stvrdla. Guláš bol priemerný, bolo cítiť a na kúskoch čiernej cibule aj vidieť, že kuchárovi pri varení prihorel základ. Ak budete mať v Prahe chuť na chutný guláš a kvalitné čierne pivo, jednoznačne odporúčam Pivovar u Fleků.

Flekovský guláš si môžete pripraviť aj u vás doma. Je to jednoduché a odmenou vám bude poctivý hovädzí guláš na čiernom pive, rovnaký, aký si radi objednáte v českej hospode.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Suroviny:

hovädzie mäso (preferujem predné, môže byť aj zadné)

2ks veľká cibuľa (na asi 1-1,5kg mäsa)

0,5l čierne pivo

1ks väčšia mäsitá paradajka

bravčová masť (olej)

cesnak, červená paprika, mleté čierne korenie, drvená rasca, soľ, majorán

Obrázok blogu

Cibuľu nakrájame na kocky. Cesnak nakrájame na drobné kúsky, alebo plátky. Na tuku poctivo pomaličky osmahneme cibuľu. Keď je cibuľa z polovice osmahnutá pridáme cesnak, neskôr hovädzie mäso. Pomaličky smažíme. Trvá to 15 až 20 minút. Mäso si pustí vlastnú šťavu a príjemne vonia. Pridáme koreniny a z mletej papriky len polovičku. Ak to nie je potrebné, vodu pridávať nemusíte. Ak vám ale guláš začne prihárať, tak pridajte trochu horúcej vody. Ale len toľko aby vám nepriháralo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Paradajku nakrájame na drobné kocky a pridáme k mäsu.

Obrázok blogu

Paradajka sa nám začne rozpúšťať, vytvorí nám šťavu. K mäsu pridáme celé pivo. Dusíme pod pokrievkou až nám mäso zmäkne. Ak chcete viac šťavy, pridajte vodu alebo ešte jedno pivo.

Obrázok blogu

Ak ste guláš pripravili tak ako my doma, mali by ste ho mať dostatočne hustý. 5 minút pred dovarením pridajte zvyšok mletej červenej papriky a hrsť majoránky. Guláš v prípade potreby zahustite jemne strúhaným zemiakom. Podávame s knedľou. Guláš chutí aj s čertvými zemiakovými plackami (bramborák) alebo s čerstvým chlebom. Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu