Bohatá šošovica

Autor: Michal Latta | 3.11.2011 o 10:50 | Karma článku: 9,13 | Prečítané:  2957x

Mám pocit, že som to tu v minulosti už spomínal, mám kamaráta ktorý k nám raz za 3-4 mesiace zavíta uvariť večeru. Vychladíme bedničku s pivom a upečieme poriadny kus mäsa. Tento krát prišiel len s bedničkou. "Kde si nechal mäso? Čo budeme variť?" Než sme prelustrovali zásoby v našej domácnosti a otvorili pár pív bola už neskorá piatková noc. Šosovica to je hneď. Bude za 20-30 minút hotová. Lenže ďalšiu hodinu sme sa nevedeli dohodnúť akým spôsobom chceme tú šošovicu uvariť. Bielu na kyslo! Na sladko s klobáskou! Nedohodli sme sa. Začneme a uvidíme...

Bohatá šošovicaBohatá šošovicaMichal Latta

Suroviny:

pohár šošovice (preferujeme drobnú šošovicu)

vačšia cibuľa, mrkva (môže byť aj petržlen)

klobáska, slaninka (údené rebrá - na vývar, nemali sme a nechýbali)

čierne korenie, cesnak, bobkový list, soľ

mäta, petržlenová vňať, devesil (ligurček) alebo vňať zeleru (podľa chuti)

cestovina, zemiaky

mlieko, ocot

01_sosovica_suroviny.JPG

Najskôr osmahneme slaninku ktorú sme nakrájali na kocky. Potom k nej pridáme na kocky nakrájanú cibuľu. Neskôr cesnak, čierne korenie a bobkový list. Nakoniec pridáme šošovicu.

02_sosovica_cibulka.JPG

Zalejeme vodou a varíme až nám šošovica zmäkne. Trvá to približne 20-30 minút. Je vhodné pridať údené rebrá, ktoré nám zvýraznia chuť celého vývaru. My sme ich nemali a tak sme pridali len klobásu. Tú sme uvarili spolu so šošovicou a potom vybrali bokom na tanierik. Klobásu nezjesť! Vrátime ju do šošovice, ale až úplne nakoniec.

04_sosovica_voda.JPG

V tomto bode sme obsah hrnca rozdelili do dvoch a každý sme si varili podľa svojich chutí. Pridáme mrkvu, ktorú sme nakrájali na kocky, zemiaky a aj ligurček (devesil) a pár lístkov mäty. Mäta sa chuťovo ku strukovinám veľmi hodí. Ligurček záhradkári volajú "maggi" a často ho používajú do polievok. Môže sa nahradiť vňaťou zo zeleru, alebo sa môže vynechať úplne. Ak by sme mali, určite by sme pridali aj koreň petržlenu.

05_sosovica_zelenina.JPG

10 minút pred koncom pridáme cestovinu, 2-3 minúty pred koncom aj poriadnu hrsť petržlenovej vňate. Škrob z cestovín a zo zemiakov nám celú šošovicu zahustí. Nebude potrebné pridávať žiadnu múku ani iné zahusťovadlo.

06_sosovica_cestoviny.JPG

Úplne na záver pridáme uvarenú klobásu ktorú sme si nakrájali na kolieska.

08_sosovica_klobasa.JPG

Podávame s chlebom.

09_sosovica_hotovo.JPG

Osud šošovice v druhom hrnci sa odvíjal úplne iným smerom. Pridali sme zemiaky. Paradoxne po uvarení zemiakov bola šošovica v druhom hrnci oveľa hustejšia než tá v prvom.

10_sosovica_biela_zemiaky.JPG

Mliekom nahradíme odparenú tekutinu. Cieľom bolo uvariť šošovicovú "bielu" polievku na kyslo. Mlieko sme so šošovicou povarili asi len 4-5 minút. Nakoniec sme pridali klobásku nakrájanú na kolieska.

11_sosovica_biela_mlieko.JPG

Šošovicovú polievku dochucujeme vínnym octom. Najlepšie ak si ju dochutí octom a soľou každý podľa svojej chuti priamo v tanieri. Vývar z údeného mäsa (klobásy) si dosolenie obyčajne nevyžaduje.

12_sosovica_biela_hotovo.JPG

Bolo už dlho po polnoci keď sme šošovicu dovarili. Oba recepty chutili skvele.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?