Dámska jazda a vianočné koláčiky

Autor: Michal Latta | 20.12.2011 o 11:24 | Karma článku: 11,76 | Prečítané:  5965x

Veríte, že sa vždy poteším, keď sa moja manželka rozhodne ísť s kamarátkami na dámsku jazdu? Jedna takáto dámska jazda sa konala minulý víkend. Stretli sa 3-4 kamarátky. Celý víkend sa bavili a popri tom vypekali na vianoce. V tomto článku vám teda prinášam zmes tradičných receptov z vianočného vypekania. V nedeľu večer keď sa mi manželka vrátila domov bola oddýchnutá a vysmiata. Aj ja som bol spokojný, celý víkend som mal len pre seba. Vyhol som sa nákupom, upratovať som nemusel, aj na vianoce už máme napečené. Môžem si priať niečo viac?

Víkend pred vianocami už tradične volám Vianočné pečenie. Žiadne miešanie, šľahanie bielkov, ani mletie maku alebo iné pre chlapa ťažké práce u nás doma určite nehrozia. Rozmýšľam či sa to vôbec ku mne hodí. Vianoce nikdy neboli v mojej réžii. Na vianoce sa zo mňa stáva bežný chlap - konzument.

Bryndzové pagáčiky

250g hr.múka, 250g bryndza, 250g hera, 1/2 čajovej lyžičky soli

Vypracujeme cesto a ho odložíme do chladu. V chladničke ho pokojne necháme aj cez noc. Vyvaľkáme asi 1cm hrubý plát a vykrajujeme malé pagáčiky. Nezabudnite ich potrieť žĺtkom a posypať tým, čo máte radi: sezamom/makom/syrom/rascou/chilli... Upečené sú za pár minút. Pri pečení je potrebné na ne neustále dohliadať.

01_bryndzove.JPG

Syrové praclíky

500g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 1 Hera, 1 šľahačka, 250 g eidam (nastrúhame = do cesta a necháme aj na posyp), 1 čajová lyžička soli – vypracujeme cesto a uložíme na noc do chladu. Druhý deň cesto vyvaľkáme, vykrajujeme praclíky formičkou o hrúbke asi 0,5cm (aj tenšie), potrieme žĺtkom. Praclíky je možné posypať aj rascou alebo drveným chilli. Upečieme do zlatista.

01_syrove_pracliky.JPG

Vínne pagáčiky

200g hladkej múky, 120g masla, 1 žĺtok, 4 polievkové lyžice bieleho vína, kávovú lyžičku soli, žĺtok na potretie, orechy na ozdobu. Zo surovín vypracujeme cesto ktoré necháme odležať cez noc v chlade. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme, vykrajujeme pagáčiky (v priemere 1-2cm, hrúbka cesta asi 0,5cm). Pagáčiky ukladáme na vymastený plech, potrieme žĺtkom, ozdobíme orechom a upečieme.

02_orechove_pagaciky.JPG

Medovníčky

500g hladkej múky, 150g medu, 200g práškového cukru, 2 vajcia, 1kypriaci prášok do perníka, 80g masla, 5g sódy bikarbóny, 1 žĺtok na potretie. Med, cukor a vajcia spolu vymiešame. Necháme postáť 15min v kľude. V múke rozmiešme prášok do perníka a sódu bikarbónu. Postupne primiešame cukor s medom a vajíčkami. Vykrajujeme medovníčky rôznych tvarov, potrieme ich vaječným žĺtkom a upečieme. Môžeme ich priamo konzumovať.

01_pernicky.JPG

02_pernicky.JPG

Grilážky

200g kryštálového cukru, 200g nahrubo nasekaných vlašských orechov, 250g masla, 1 Salko, tortové oblátky. Kryštálový cukor rozpustíme na karamel, primiešame orechy, rozpustené maslo a Salko. Zmes varíme na miernom ohni do zhustnutia. Takto pripravenú zmes rozotrieme na oblátky spôsobom oblátka - plnka-oplátka-plnka-oplátka (max. 3 oplátky aby sa nám grilážka zmestila pohodlne do úst), zaťažíme ťažkou knihou do druhého dňa. Neukladáme do chladničky, necháme to zaťažené pri izbovej teplote. Nakoniec dozdobíme čokoládou a nakrájame na ľubovoľné trojuholníčky, štvorčeky, obdĺžniky...

01_grilaska.JPG

Linecké koláčiky

500g hladkej múky, 250g masla, 200g práškového cukru, 1 celé vajce, 1 žĺtok, citrónová kôra. Suroviny spolu premiešame a vypracujeme cesto. Necháme ho cez noc v chladničke. Ráno cesto vyberieme, necháme asi 30 minút postáť pri izbovej teplote. Cesto rozvaľkáme, vykrojíme koláčiky ktoré upečieme. Ešte pred pečením ich môžeme (ale nemusíme) posypať hrubým kryštáľovým cukrom. Ten nám pekne na povrchu skaramelizuje. Koláčiky spájame džemom z kyslejšieho ovocia, napríklad ríbezľovým alebo černicovým.

01_linecne_valkanie.JPG

02_linecne_plech.JPG

03_linecne_upecene.JPG

Vanilkové rožky

560g hladkej múky, 420g masla, 140g orechov, 140g práškového cukru. Vymiesime cesto z ktorého vykrajujeme rohlíčky. Tie upečieme a ešte teplé obalíme v práškovom a vanilkovom cukre.

01_vaflove_orechove.JPG

Vafľové koláčiky

500g hladkej múky, 500g Hery, 250g práškového cukru, 200g mletých vlašských orechov, 1 vajce, 1 bal. vanilkového cukru. Suroviny spolu premiešame a vypracujeme cesto. Necháme ho odležať cez noc v chladničke. Cesto je lepivé, preto pri váľkaní používame hladkú múku na pomúčenie dosky aj cesta. Koláčiky vykrajujeme formičkami rôznych tvarov. Aj tieto koláčiky môžeme po upečení natrieť džemom a zlepiť k sebe. Efektné sú keď časť koláčika namáčame do rozpustenej čokolády a následne ozdobíme orechom alebo inými ozdôbkami. Koláčiky uložíme na chladné miesto, ale nie do chladničky a necháme čokoládu stuhnúť.

02_vaflove_orechove.JPG

03_vaflove_macane.JPG

Datlové bochníčky

125g hrozienok, 125g datlí, 120g orechov, 200g masla, 200g cukru, 200g ovsených vločiek, 3 vajcia, 300g múky, štipka soli, 1 lyž. sódy bikarbóny, trochu škorice a klinčekov. Najskôr vymiešame maslo s cukrom. Pridáme vajcia a zmes vyšlaháme. Pridáme múku, sódu bikarbónu, koreniny. Nakoniec pridáme hrozienka, nasekané datle a orechy (orechy sme predtým namočili do vody). S pomocou lyžice vykrajujeme bochníčky ktoré ukladáme na papier na pečenie. Pečieme 15-20 min. pri teplote 180 °C.

01_datlove_bochnicky.JPG

02_datlove_bochnicky_plech.JPG

03_datlove_hotovo.JPG

Takto to vyzerá podiel každej účastníčky, keď po víkendovej dámskej jazde ide domov.

01_ideme_domov.JPG

02_ideme_domov.JPG

Je samozrejmé, že koláčikmi zásobujeme celú rodinu. Ale aj tak neviem kedy vianočné kalórie v novom roku vybehám... Takže ŠŤASTNÉ A VESELÉ!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?