reklama

Thajské variácie

Dostupné, jednoduché, rýchle, chutné, niekedy sa zdá, že tieto kombinácie nejdú spolu dokopy. V dnešnom článku vám názorne ukážem, že tomu tak nie je. Nebudete musieť zháňať žiadne nedostupné koreniny a za 30 minút máte hotové thajské curry alebo chutný kokosovo-tekvicový krém. Majú ho radi aj deti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Kokosovo tekvicový krém
Kokosovo tekvicový krém (zdroj: www.foto-recepty.sk)

Kokosovo-tekvicový krém

Chutí skvele, ako samostatný krém, ako studená alebo teplá polievka, určite ho odporúčam servírovať aj ako dip do ktorého si máčate kúsky očistenej zeleniny, listy rímskeho šalátu alebo čínskej kapusty. Určite si pochutíte. Chutí aj deťom od 1 roka, samozrejme bez chilli a bez kokosového mlieka. Pre dieťa v tomto veku môžeme pridať mliečnu formulu alebo zakomponujeme trochu detskej kaše, čím pripravíme viacero variácií pre najmenšieho miláčika.

500g maslovej tekvice (alebo hokkaido, muškátová tekvica)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

stredná cibuľa

100ml kokosového mlieka

čajová lyžička drobne nasekaného chilli

čajová lyžička pažítky

soľ, olivový olej

Obrázok blogu

Tekvicu očistíme, cibuľu nakrájame na kocky a spolu dáme na 20 minút dusiť do parného hrnca. Pokiaľ varíte v pare ako knedľu, musíte si po asi 10-15 minútach odsledovať či je už tekvica mäkká, ak áno, tak ju vyberte.

Obrázok blogu

Po udusení presunieme udusenú tekvicu a cibuľu do mixéra, pridáme chilli, pažitku a kokosové mlieko. Rozmixujeme do hladka. Ochutíme soľou (ak potrebujeme), alebo krém necháme bez solenia sladší, čím vynikne prirodzená a veľmi príjemná chuť tekvice a kokosu.

Obrázok blogu

Pred podávaním krém dozdobíme chilli a pokvapkáme olivovým olejom. Podávame na studeno.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Ak chcete podávať krém ako polievku, pridajte do krému trochu kuracieho alebo zeleninového vývaru.

Obrázok blogu

Smažené zeleninové curry

500g maslovej tekvice

250g hlivy (shitake, šampiňóny, iné huby)

1 Paprika

1 Cibuľa

1 Baklažán

Chilli

300-400ml kokosové mlieko

50g červená curry pasta

Olej, soľ

Curry pastu bežne kúpite vo väčších obchodoch v oddelení svetovej alebo ázijskej kuchyne. Predáva sa v malých sklenených fľaštičkách (vystačí na 2-3 varenia), alebo aj sáčkoch 50g (podobne ako koreniny) na jedno použitie. Na balení býva uvedená pálivosť pasty, obyčajne 3-4 papričky z 5-tich. Vôbec sa toho nebojte, tie ktoré kúpite u nás nie sú pálivé. Ak máte radi ostré, tak si pokojne pridajte papričku chilli. Curry pasta nahradí koreniny, než sme ju objavili mali sme doma veľkú zásobu málo používaných korenín a vždy nám niečo chýbalo. Teraz to máme v jednej fľaštičke.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zeleninu nakrájame na kocky.

Obrázok blogu

Vo woku na oleji orestujem veľkú polievkovú lyžicu curry pasty. Trvá to 1,5-2 minúty. Curry pasta vďaka tomu uvoľní svoju vôňu a chuť. Oplatí sa pridať aj 1 ančovičku z konzervy. Ančovička sa rozpustí a príjemne zvýrazní vôňu a chuť jedla.

Obrázok blogu

Pridáme cibuľu, papriku a baklažán. Na silnom ohni restujeme asi 4-5 minút. Pridáme drobne nakrájané chilli. Ak nemáte radi pálivé chute, odstráňte semienka, alebo chilli nepridávajte. Popri restovaní zeleninu pozvoľna miešame. Pridáme tekvicu a restujeme ďalších asi 7-10 minút.

Obrázok blogu

Po 10 minútach pridáme hlivu a restujeme ďalších 5 minút. Zeleninu dokopy restujeme 15-20 minút. Už v tejto fáze to vyzerá veľmi chutne a veľmi príjemne vonia. Keď pripravujeme doma curry, zeleninu vždy restujeme. Nie je to nutné, v reštauráciách to nerobia, ale dodá to skvelú chuť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Pridáme kokosové mlieko a prehrejeme asi 5 minút. Curry je hotové, keď tekvica zmäkne.

Obrázok blogu

Podávame s jasmínovou alebo s basmati ryžou.

Obrázok blogu

Ako ste si všimli, nesolili sme. Teraz, keď je curry hotové ho po ochutnaní môžete dosoliť. Ozdobíme drobne nakrájaným chilli, lístkami bazalky, alebo jemne nakrájanou jarnou cibuľkou.

Obrázok blogu

Ak chcete pripraviť curry s mäsom, napríklad kuracím alebo rybou, postupujte nasledovne:

1. Orestujte curry pastu.

2. Pridajte kokosové mlieko.

3. Keď mlieko začne vrieť, pridajte nakrájané kuracie prsia, alebo rybu (môže byť aj na kocky nakrájané filé) a restovanú zeleninu. Za 5 minút máte jedlo hotové.

Obrázok blogu

Môžete pridať aj bambusové výhonky, klíčky fazule mungo, alebo akúkoľvek inú zeleninu, ktorú máte radi. Pri tomto kuracom curry sme použili zelenú curry pastu.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu