Thajské variácie

Autor: Michal Latta | 28.3.2012 o 11:04 | Karma článku: 6,33 | Prečítané:  2008x

Dostupné, jednoduché, rýchle, chutné, niekedy sa zdá, že tieto kombinácie nejdú spolu dokopy. V dnešnom článku vám názorne ukážem, že tomu tak nie je. Nebudete musieť zháňať žiadne nedostupné koreniny a za 30 minút máte hotové thajské curry alebo chutný kokosovo-tekvicový krém. Majú ho radi aj deti.

Kokosovo tekvicový krémKokosovo tekvicový krémwww.foto-recepty.sk

Kokosovo-tekvicový krém

Chutí skvele, ako samostatný krém, ako studená alebo teplá polievka, určite ho odporúčam servírovať aj ako dip do ktorého si máčate kúsky očistenej zeleniny, listy rímskeho šalátu alebo čínskej kapusty. Určite si pochutíte. Chutí aj deťom od 1 roka, samozrejme bez chilli a bez kokosového mlieka. Pre dieťa v tomto veku môžeme pridať mliečnu formulu alebo zakomponujeme trochu detskej kaše, čím pripravíme viacero variácií pre najmenšieho miláčika.

500g maslovej tekvice (alebo hokkaido, muškátová tekvica)

stredná cibuľa

100ml kokosového mlieka

čajová lyžička drobne nasekaného chilli

čajová lyžička pažítky

soľ, olivový olej

01_kokos_butternut_krem_suroviny.jpg

Tekvicu očistíme, cibuľu nakrájame na kocky a spolu dáme na 20 minút dusiť do parného hrnca. Pokiaľ varíte v pare ako knedľu, musíte si po asi 10-15 minútach odsledovať či je už tekvica mäkká, ak áno, tak ju vyberte.

02_kokos_butternut_krem_dusenie.jpg

Po udusení presunieme udusenú tekvicu a cibuľu do mixéra, pridáme chilli, pažitku a kokosové mlieko. Rozmixujeme do hladka. Ochutíme soľou (ak potrebujeme), alebo krém necháme bez solenia sladší, čím vynikne prirodzená a veľmi príjemná chuť tekvice a kokosu.

03_kokos_butternut_krem_mix.jpg

Pred podávaním krém dozdobíme chilli a pokvapkáme olivovým olejom. Podávame na studeno.

04_kokos_butternut_krem_hotovo.jpg

Ak chcete podávať krém ako polievku, pridajte do krému trochu kuracieho alebo zeleninového vývaru.

05_kokos_butternut_krem_detailka.jpg

Smažené zeleninové curry

500g maslovej tekvice

250g hlivy (shitake, šampiňóny, iné huby)

1 Paprika

1 Cibuľa

1 Baklažán

Chilli

300-400ml kokosové mlieko

50g červená curry pasta

Olej, soľ

Curry pastu bežne kúpite vo väčších obchodoch v oddelení svetovej alebo ázijskej kuchyne. Predáva sa v malých sklenených fľaštičkách (vystačí na 2-3 varenia), alebo aj sáčkoch 50g (podobne ako koreniny) na jedno použitie. Na balení býva uvedená pálivosť pasty, obyčajne 3-4 papričky z 5-tich. Vôbec sa toho nebojte, tie ktoré kúpite u nás nie sú pálivé. Ak máte radi ostré, tak si pokojne pridajte papričku chilli. Curry pasta nahradí koreniny, než sme ju objavili mali sme doma veľkú zásobu málo používaných korenín a vždy nám niečo chýbalo. Teraz to máme v jednej fľaštičke.

Zeleninu nakrájame na kocky.

01_zeleninove_curry_suroviny.jpg

Vo woku na oleji orestujem veľkú polievkovú lyžicu curry pasty. Trvá to 1,5-2 minúty. Curry pasta vďaka tomu uvoľní svoju vôňu a chuť. Oplatí sa pridať aj 1 ančovičku z konzervy. Ančovička sa rozpustí a príjemne zvýrazní vôňu a chuť jedla.

02_zeleninove_curry_pasta.jpg

Pridáme cibuľu, papriku a baklažán. Na silnom ohni restujeme asi 4-5 minút. Pridáme drobne nakrájané chilli. Ak nemáte radi pálivé chute, odstráňte semienka, alebo chilli nepridávajte. Popri restovaní zeleninu pozvoľna miešame. Pridáme tekvicu a restujeme ďalších asi 7-10 minút.

03_zeleninove_curry_zelenina.jpg

Po 10 minútach pridáme hlivu a restujeme ďalších 5 minút. Zeleninu dokopy restujeme 15-20 minút. Už v tejto fáze to vyzerá veľmi chutne a veľmi príjemne vonia. Keď pripravujeme doma curry, zeleninu vždy restujeme. Nie je to nutné, v reštauráciách to nerobia, ale dodá to skvelú chuť.

04_zeleninove_curry_hliva.jpg

Pridáme kokosové mlieko a prehrejeme asi 5 minút. Curry je hotové, keď tekvica zmäkne.

05_zeleninove_curry_kokos.jpg

Podávame s jasmínovou alebo s basmati ryžou.

06_zeleninove_curry_hotovo.jpg

Ako ste si všimli, nesolili sme. Teraz, keď je curry hotové ho po ochutnaní môžete dosoliť. Ozdobíme drobne nakrájaným chilli, lístkami bazalky, alebo jemne nakrájanou jarnou cibuľkou.

07_zeleninove_curry_detail.jpg

Ak chcete pripraviť curry s mäsom, napríklad kuracím alebo rybou, postupujte nasledovne:

1. Orestujte curry pastu.

2. Pridajte kokosové mlieko.

3. Keď mlieko začne vrieť, pridajte nakrájané kuracie prsia, alebo rybu (môže byť aj na kocky nakrájané filé) a restovanú zeleninu. Za 5 minút máte jedlo hotové.

Kuracie_Curry_maso.jpg

Môžete pridať aj bambusové výhonky, klíčky fazule mungo, alebo akúkoľvek inú zeleninu, ktorú máte radi. Pri tomto kuracom curry sme použili zelenú curry pastu.

Kuracie_Curry_hotovo.jpg

Dobrú chuť.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?