Gjuveč - guláš po bulharsky

Autor: Michal Latta | 3.2.2012 o 11:10 | Karma článku: 8,62 | Prečítané:  2525x

Pri cestovaní sa vždy snažím testovať nové chute a spoznávať miestne jedlá. Vždy sa jedná o príjemný zážitok a mnohé z ochutnaného sa snažíme pripraviť aj doma. Dnes vám chcem predstaviť jeden z našich top obľúbených receptov. Pochádza z bulharskej kuchyne, ktorá je neskutočne bohatá na chutné jedlá. Obdobne ako pri iných bulharských receptoch, základ chuti tvorí veľké množstvo čerstvej zeleniny. Pokrm vieme pripraviť ako zeleninový a je veľmi chutný. Je jasné, že pre "mäsožravcov", medzi ktorých sa radíme aj u nás doma, nesmie chýbať mäso. Aby ste si vedeli predstaviť čo gjuveč (džuveč) vlastne je, nazval by som ho bulharským gulášom. Rovnako ako guláš poskytuje možnosť vlastných variácií použitých surovín aj spôsobov prípravy presne tak, ako ho budete milovať.

V Bulharsku gjuveč zaraďujú do kategórie "gotvena mandža" čo by sa dalo voľne preložiť ako varený pokrm. Pár kilometrov z Bratislavy na juho-západ by gjuveč zaradili medzi eintopfy. Čo na to potrebujete?

Zeleninu akúkoľvek

oplatí sa nevynechať mrkvu, baklažán, fazuľku alebo zelený hrášok, paradajky, papriku, cibuľu, okru, zemiaky

perfektne sa hodí aj cuketa, kukurica, štanglový zeler a iná zelenina, ktorú máte momentálne po ruke

Zelená petržlenová vňať (môže byť aj zelerová vňať)

Mletá červená paprika, soľ, olej

voliteľne mleté čierne korenie

Mäso - ideálne kuracie, alebo bravčové, nakrájať na kusy

 

Pečená varianta s kuracím mäsom

Zeleninu nakrájame a zmiešame v jednom hrnci.

01_gjuvec_kuraci_2_suroviny.jpg

Pridáme mäso, ktoré sme nakrájali na kúsky. Okoreníme mletou červenou paprikou a osolíme.

02_gjuvec_kuraci_2_korenie.jpg

Pridáme lyžicu-dve oleja, všetky suroviny premiešame a dáme do zapekacej misy. Mierne podlejeme vodou alebo aj bielym vínom a pečieme asi 45-60 minút na približne 200 stupňov.

03_gjuvec_kuraci_2_pecenie.jpg

Po upečení to vyzerá asi takto

04_gjuvec_kuraci_2_hotovo.jpg

Podávame s čerstvým chlebom.

05_gjuvec_kuraci_2_porcia.jpg

Dusená varianta s kuracím mäsom

01_gjuvec_kuraci_suroviny.jpg

Mäso osmahneme na troche oleja. Pridáme tvrdú zeleninu, ktorú tiež môžeme restovať spolu s mäsom.

02_gjuvec_kuraci_restovanie.jpg

Okoreníme, pridáme ostatnú zeleninu a zalejeme vodou. Môžeme pridať aj trochu bieleho vína.

03_gjuvec_kuraci_dusenie.jpg

Dusíme asi 40 minút a máme hotovo. Podávame s chlebom.

04_gjuvec_kuraci_porcia.jpg

Varianta s bravčovým mäsom

Postup prípravy je rovnaký ako som vám ukázal na predchádzajúcich fotografiách. Vedeli ste, že s bravčovým chutí fazuľka oveľa lepšie než s inými druhmi mäsa?

01_gjuvec_bravcovy_porcia.jpg

Tak čo, vyskúšate? Dobrú chuť!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?