Naše obľúbené recepty: Canederli alla tirolese

Autor: Michal Latta | 9.2.2011 o 18:34 | (upravené 9.2.2011 o 19:51) Karma článku: 7,44 | Prečítané:  2934x

Už podľa názvu je jasné, že tento recept má pôvod v tirolských alpách. Prvý raz sme sa s týmto jedlom stretli v severnom Taliansku. Je lacné, jednoduché, rýchle aby sa dalo uvariť aj cez týždeň a chutné. Takže ho máme radi a občas ho varíme. Našťastie nie veľmi čato, aby sa nám neprejedlo. :)

Canederli alla tiroleseCanederli alla tiroleseMichal Latta

Suroviny:

300g starého pečiva (rožky, kaiserky...)

2ks vajcia

2ks cibule (alebo 1 veľká)

100g špeku (alebo sušená slanina, sušený bok)

soľ, čierne korenie mleté, drvená rasca, maslo

pažítka

0,1l mlieka

2 lyžice múky - hladká 00

01_suroviny.JPG

Staré pečivo nakrájame na drobné kocky. Cibuľu a špek tiež nakrájame na kocky a spolu osmažíme na troške masla alebo tuku.

02_smazenie.JPG

Osmaženú zmes cibule a špeku presypeme na nakrájané pečivo. Mierne posolíme - pozor nepreháňať! Špek je slaný a neskôr budeme knedlíčky variť v osolenej vode. Slané budú až-až. Trošičku okoreníme a pridáme drvenú rascu. Deci mlieka vymiešame s vajíčkami a vlejeme do pečiva. Poprášime 2 lyžicami hladkej múky a pridáme nakrájanú pažítku.

03_miesanie.JPG

Pripravíme si misku s čistou vodou a čistý tanier. Zmes pečiva a ostatných surovín dobre premiešame oboma rukami. Ide nám o to, aby sa nám všetky suroviny dobre prepojili, ale nemiesime cesto, takže nemusíme suroviny romačkať. Inak budú knedlíčky po uvarení tvrdé a my ich chceme naopak nadýchané a mäkké. Ruky namočíme do vody a zo zmesi vytvarujeme knedlíčky veľkosti golfovej loptičky. Mokré ruky nám zabezpečia hladký povrch knedlíčkov, preto si ich pred miesením novej guličky vždy opäť namočíme.

04_gulky_pred_varenim.JPG

Knedlíčky varíme vo vriacej osolenej vode 10 minút.

05_varenie.JPG

Knedlíčky servírujeme s kapustovým šalátom (Insalata di crauti)

07_salat.JPG

Kapustu nakrájame na tenké pásiky. Trošičku osolíme a rukami pomačkáme. Pridáme nakrájanú paradajku, vínny ocot a olej. Premiešame a servírujeme s knedlíčkami. Knedlíčky môžeme, ale aj nemusíme poliať lyživou roztopeného masla a posypať mletým parmezánom. Dobrú chuť.

06_servirovanie.JPG

Tip: knedlíčky je možné použiť ako knedlíčky do polievky. V tomto prípade do zmesi pridáme majorán a knedlíčky vytvarujeme menšie.

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.

EKONOMIKA

Evku vybral Lajčák priamo, pred mesiacmi hovoril niečo iné

Minister sa bránil prieskumom, teraz priznáva, že žiadny nebol.

TECH

Odhalili tajomstvo starovekej antikoncepcie. Skutočne fungovala

Rastlinné zložky zabránia počatiu.


Už ste čítali?