Naše obľúbené recepty: Tradičný Slivenský Tutmanik

Autor: Michal Latta | 13.2.2011 o 16:20 | (upravené 13.2.2011 o 17:32) Karma článku: 10,69 | Prečítané:  5325x

Dnes sme dostali chuť na leto. A to sme už dávno na tanieri nemali. Slaný bulharský koláč Tutmanik u nás doma nám leto pripomína. To pretože do Bulharska k moru chodíme len v lete. Pečieme ho ako hlavné jedlo a zapíjame kyslým mliekom. Kľudne acidkom, kedže si ale jogurt robíme svoj, vymiešame si Ajran. Ajran na zapíjanie si pripravíme zmiešaním bieleho jogurtu, vody a štipky soli. Tento koláč so slaným syrom Feta je najlepší keď je ešte teplý. Ak ho máme jesť na druhý deň, pred servírovaním ho na 10 sekúnd ohrejeme v mikrovlnke.

TutmanikTutmanikMichal Latta

Suroviny:

1kg múky (polohrubej)

400ml bieleho jogurtu

300g slaného syra Feta

250g tvaroh (jemný hrudkovitý)

2 vajcia

1 kocka droždia

1 kávová lyžička prášku do pečiva

soľ, 6 polievkových lyžíc oleja, cukor

voliteľne tvrdý syr kaškaval

01_suroviny.JPG

Z múky, bieleho jogurtu, vajec, prášku do pečiva, 4 lyžíc oleja, štipky soli, štipky cukru a droždia vymiesime stredne husté cesto.

Cesto necháme vykysnúť. Počas kysnutia približne 2x zväčší svoju veľkosť.

03_vykysnute.JPG

Cesto rozdelíme na 4x časti, prirpavíme si slaný syr Feta. Syr môže byť samostatný, ale v tomto prípade ho pripravíme 500-600g. Alebo zmiešame 300g syra Feta a 250g tvarohu. Tvaroh dosolíme aby bol slaný ako Feta. (určite nemôžeme nahradiť celý syr Feta tvarohom, pretože väčšina syra sa počas pečenia v ceste stratí a dochutí cesto, tvaroh nie)

04_syry.JPG

Prvú časť cesta rozvaľkáme na hrubú placku (pokojne 0,5-1cm). Potrieme olejom. Posypeme 1/3 slaným syrom Feta.

05_vrstvenie.JPG

Druhú časť cesta rozvaľkáme, položíme na prvú, poolejujeme, posypeme 1/3 slaného syra. Rovnako tretiu časť rozvaľkáme, poolejujeme a posypeme celou zvyšnou 1/3 slaného syra Feta. Poslednú štvrtú časť cesta rozvaľkáme a položíme na vrch. Túto vrchnú časť nepotierame olejom a ani ju už nemáme čím posypať.

06_dovrstvene.JPG

Takto pripravenú "tortu" nakrájame na hrubé pásy.

07_krajanie.JPG

Každý pás chytíme za konce a zatočíme ako twister.

08_zakrucanie.JPG

Vymažeme pekáč olejom a twistre pekne poukladáme až vyplníme celý pekáč. Necháme to ešte chvíľu kysnúť - 10 minút.

09_pred_pecenim.JPG

Pečieme na 170 stupňov až Tutmanik chytí zlatú farbu. Asi 30 minút. A ešte teplé servírujeme.

11_bez_syra.JPG

TIP: ak Tutmanik chceme ešte viac syrovejší, tesne pred dopečením do záhybov nasypeme strúhaný kaškaval. Namiesto kaškavalu môžeme použiť iný tvrdý syr, ktorý sa dobre rozteká.

10_so_syrom.JPG

Ak varíte pre 4 osoby, stačí ak Tutmanik pripravíte z polovičného množstva surovín. Dobrú chuť.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.

EKONOMIKA

Evku vybral Lajčák priamo, pred mesiacmi hovoril niečo iné

Minister sa bránil prieskumom, teraz priznáva, že žiadny nebol.

TECH

Odhalili tajomstvo starovekej antikoncepcie. Skutočne fungovala

Rastlinné zložky zabránia počatiu.


Už ste čítali?