reklama

Najlepšia slovenská tarhoňa

Mal som jedného kamaráta, ktorý si ku mne občas prišiel uvariť večeru. Teda, vždy pripravoval pečienky s tarhoňou, prišli aj iní kamaráti a takýto večer zvykol končiť až v neskorých nočných hodinách. Ondrej varil tarhoňu obdobne ako cestoviny. Vo veľkom množstve vody a po uvarení ich nechal odcediť. Vravím si, prečo to robí tak nezmyselne? Nepotrebujete z nich predsa vyvariť chuť, ani nechcete dostať zlepenú masu rozvarených guličiek, však? Na tarhoni predsa nie je čo pokaziť, myslel som si. Ukážem vám spôsob, ktorým ju pripravujeme u nás. Neviem či je to ten správny, ale skutočne funguje a výsledkom je úžasná chuť a konzistencia týchto drobných cestovín. Som presvedčený, že keď vyskúšate, tak túto klasickú slovenskú prílohu budete pripravovať ešte častejšie než doteraz.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (28)
Klasická slovenská tarhoňa
Klasická slovenská tarhoňa (zdroj: Michal Latta)

Suroviny:

500g Tarhoňa (1 balenie)

750ml vody

2 lyžice oleja

soľ

Tarhoňu za občasného miešania, úplne na sucho restujeme v hrnci až sa nám začnú niektoré guličky farbiť do hneda. Ak neviete odhadnúť množstvo, tarhoňu dávkujte podľa šálky. 1x 500g balenie predstavuje 2 šálky. Ak máte na sporáku platňu, tak aj pod ňou zapálte plyn aby sa zohriala.

Obrázok blogu

Keď začnú guličky tarhone hnednúť, pridáme približne 2 polievkové lyžice oleja a dobre premiešame.

Obrázok blogu

Orestovanú tarhoňu zalejte 1,5x väčším množstvom vody. Ak ste dávkovali tarhoňu šálkou, tak na každú šálku tarhone prilejte 1,5 šálky vody.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Osoľte a za stáleho miešania počkajte až voda začne bublať alebo vrieť. Trvá to asi 1-2 minútky.

Obrázok blogu

Teraz hrniec prikryjte pokrievkou. Vypnite plyn a hrniec presuňte na platňu, ktorá sa duálne zohrievala. Aj tam môžete vypnúť plyn. Tarhoňa sa sama, bez potreby prihrievania v priebehu 30 minút dovarí.

Ak nemáte na sporáku platňu, tak prikrytý hrniec v ktorom začala vrieť voda presuňte na ten najslabší oheň aký na sporáku máte a nechajte cca 15 minút zohrievať. Potom sporák vypnite a tarhoňu nechajte ješte rovnaký čas odpočívať. Až potom hrniec otvorte.

Obrázok blogu

Tarhoňa je hotová. Skvele vyzerá, vynikajúco chutí a je pevná, nerozvarená. Teraz ju stačí premiešať, už sa viac nezlepí. Dobrú chuť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu