Zucchini frittelle (Cukiňáky)

Autor: Michal Latta | 17.4.2011 o 12:09 | Karma článku: 9,05 | Prečítané:  2573x

Konečne sme sa pustili do jarnej likvidácie zásob v mrazničke. Jediné čo ma v tejto chvíli teší je skutočnosť, že aspoň na pár týždňov môžeme znížiť dopad vysokých cien potravín na finančný rozpočet našej domácnosti. Prvé na čo padol v piatok večer môj pohľad boli 2 sáčky, každý obsahoval asi 1kg mrazenej cukety. Odložili sme ju v lete keď som ju zabudol odtrhnúť ešte ako baby cuketku. V priebehu týždňa nám z nej vyrástla 2kg ozruta. Preto som ju nastrúhal a zamrazil.

Zucchini frittelleZucchini frittelleMichal Latta

Sviežu cuketu dnes kúpite celoročne. Pokojne tento recept vyskúšajte, ani tým veľmi neublížite svojej peňaženke. Pokiaľ si tento recept odložíte na leto, skúste ho pripraviť z väčšej cukety, ktorú nastrúhajte na hrubom strúhadle aj so semienkami. Samozrejme, pokiaľ nie sú úplne drevité z prestarnutej tekvice. Po upečení budú chutiť príjemne orieškovo.

Suroviny:

2kg cukety nastrúhanej na hrubom strúhadle (alebo 1-1,5kg čerstvej)

2 párky alebo kúsok údeniny nastrúhanej na hrubom strúhadle

1-2 vajcia

2-3 lyžice múky

4-5 strúčikov cesnaku

soľ, chili, mleté čierne korenie, drvená rasca, oregáno (môžete nahradiť saturejkou, prípadne majoránom), korením nešetríme

mrazená kukurica, mrazená mrkva, mrazený hrášok

olej na vyprážanie

 

Na dresing:

1 biely jogurt

2 strúčiky cesnaku

lyžicu olivového oleja (EVOO)

soľ

01_suroviny.JPG

Z nastrúhanej cukety vymačkáme väčšinu vody (časť vody musí zostať). Z mrazenej cukety nám po vymačkaní vody zostane približne polovica objemu, preto jej potrebujeme viac než čerstvej. Párky nastrúhame a pridáme k cukete a premiešame. Ďalej pridáme mrazenú zelenicu, vajcia, koreniny, múku a rozdrvený cesnak.

02_miesanie.JPG

Celú zmes dokonale premiešame. Vznikne z toho cesto podobnej štruktúry ako keď robíme haruľu.

03_domiesane.JPG

Na panvici rozpálime olej a polievkovou lyžicou do neho pridávame cukinové lievance.

04_smazenie.JPG

Vypražíme z oboch strán do zlata. Hotové položíme na servítku aby odsala prebytočný olej.

05_hotovo.JPG

Servírujeme ešte teplé a poliate poriadnou dávkou dresingu. Dresing vymiešame z bieleho jogurtu, rozdrveného cesnaku, EVOO a soli. My sme ich pripravovali včera a dnes si ich berieme ako obed do záhrady. Budeme ich servírovať s jogurtovým dresingom a krajcom chleba.

Tip:  cukina aj po upečení uvoľňuje trochu vody. Ak ich servírujete na druhý deň, ohrejte ich minútku na horúcej suchej panvici bez pridania oleja. Dosiahnete tým rovnakú štruktúru a chuť akoby ste ich práve vypražili.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.

EKONOMIKA

Evku vybral Lajčák priamo, pred mesiacmi hovoril niečo iné

Minister sa bránil prieskumom, teraz priznáva, že žiadny nebol.

TECH

Odhalili tajomstvo starovekej antikoncepcie. Skutočne fungovala

Rastlinné zložky zabránia počatiu.


Už ste čítali?