reklama

Zucchini frittelle (Cukiňáky)

Konečne sme sa pustili do jarnej likvidácie zásob v mrazničke. Jediné čo ma v tejto chvíli teší je skutočnosť, že aspoň na pár týždňov môžeme znížiť dopad vysokých cien potravín na finančný rozpočet našej domácnosti. Prvé na čo padol v piatok večer môj pohľad boli 2 sáčky, každý obsahoval asi 1kg mrazenej cukety. Odložili sme ju v lete keď som ju zabudol odtrhnúť ešte ako baby cuketku. V priebehu týždňa nám z nej vyrástla 2kg ozruta. Preto som ju nastrúhal a zamrazil.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)
Zucchini frittelle
Zucchini frittelle (zdroj: Michal Latta)

Sviežu cuketu dnes kúpite celoročne. Pokojne tento recept vyskúšajte, ani tým veľmi neublížite svojej peňaženke. Pokiaľ si tento recept odložíte na leto, skúste ho pripraviť z väčšej cukety, ktorú nastrúhajte na hrubom strúhadle aj so semienkami. Samozrejme, pokiaľ nie sú úplne drevité z prestarnutej tekvice. Po upečení budú chutiť príjemne orieškovo.

Suroviny:

2kg cukety nastrúhanej na hrubom strúhadle (alebo 1-1,5kg čerstvej)

2 párky alebo kúsok údeniny nastrúhanej na hrubom strúhadle

1-2 vajcia

2-3 lyžice múky

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

4-5 strúčikov cesnaku

soľ, chili, mleté čierne korenie, drvená rasca, oregáno (môžete nahradiť saturejkou, prípadne majoránom), korením nešetríme

mrazená kukurica, mrazená mrkva, mrazený hrášok

olej na vyprážanie

Na dresing:

1 biely jogurt

2 strúčiky cesnaku

lyžicu olivového oleja (EVOO)

soľ

Obrázok blogu

Z nastrúhanej cukety vymačkáme väčšinu vody (časť vody musí zostať). Z mrazenej cukety nám po vymačkaní vody zostane približne polovica objemu, preto jej potrebujeme viac než čerstvej. Párky nastrúhame a pridáme k cukete a premiešame. Ďalej pridáme mrazenú zelenicu, vajcia, koreniny, múku a rozdrvený cesnak.

Obrázok blogu

Celú zmes dokonale premiešame. Vznikne z toho cesto podobnej štruktúry ako keď robíme haruľu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Na panvici rozpálime olej a polievkovou lyžicou do neho pridávame cukinové lievance.

Obrázok blogu

Vypražíme z oboch strán do zlata. Hotové položíme na servítku aby odsala prebytočný olej.

Obrázok blogu

Servírujeme ešte teplé a poliate poriadnou dávkou dresingu. Dresing vymiešame z bieleho jogurtu, rozdrveného cesnaku, EVOO a soli. My sme ich pripravovali včera a dnes si ich berieme ako obed do záhrady. Budeme ich servírovať s jogurtovým dresingom a krajcom chleba.

Tip: cukina aj po upečení uvoľňuje trochu vody. Ak ich servírujete na druhý deň, ohrejte ich minútku na horúcej suchej panvici bez pridania oleja. Dosiahnete tým rovnakú štruktúru a chuť akoby ste ich práve vypražili.

Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu