Chobotničky, desiatové menu

Autor: Michal Latta | 28.4.2011 o 10:24 | (upravené 28.4.2011 o 12:04) Karma článku: 8,35 | Prečítané:  2513x

Nie ste znudení vždy rovnakou ponukou delikates vo vašich potravinách? Stále rovnaké salámy, syry, stále rovnako špinavé sklo chladiacej vitríny, stále pomalá a nemotorná staršia predavačka a nekonečný rad, len aby ste si kúpili 10 dkg vašej obľúbenej šunky. Až doma zistíte, že ste dostali aj zamaskované odrezky alebo roztrhané kusy, ktoré ste vlastne ani nechceli. Chce to zmenu. Keď som bol ešte malý chlapec, často sa o mňa starala moja prastará mama. Nepämatám si, že by ma kŕmila šunkami, paštétami alebo salámami, ktoré dnes vídať na pultoch v potravinách. Ryby a morské plody som jedol takmer každý deň a také to boli dobré jedlá. Naštastie mi to zostalo do dnes. Chobotničky ktoré vám chcem predstaviť patria medzi moje obľúbené, ktoré mi moja prastará mama bežne pripravovala.

Chobotničky, desiatové menuChobotničky, desiatové menuMichal Latta

Chobotničky bežne kúpite aj na Slovensku. 500g mrazené balenie stojí približne 3-4Eurá. Alebo si v hypermarkete kúpite chobotnicu čerstvú, cena sa pohybuje okolo 10Eur/kg. Nemusíte mať preto obavy z toho, že by to príliš zaťažilo váš rodinný rozpočet. Chobotnica je hlavná zložka, ostatné sú len dochucovadlá, ktoré máte bežne k dispozícii.

Suroviny:

500g chobotničky (mrazené nechať rozmraziť)

1 cibuľa + 1 červená cibuľa

2dcl suché biele víno

citrón

bobkový list, nové korenie, čierne korenie celé, soľ, cesnak

hrsť lístkov petržlenu

chilli

EVOO (extra virgin olivový olej)

01_suroviny.jpg

Kupované chobotničky vyčistíte jednoducho. Stačí ak skontrolujete či majú zobáčik, ten sa nachádza zo spodnej strany chobotničky presne v strede, kde vidíte malú dierku. Ak tam ucítite niečo tvrdé, jednoducho to vylúpnete. Vyumývajte ich v studenej vode, hlavne v záchyboch aby ste vymyli prípadný piesok.

Do hrnca dajte cibuľu, cesnak a koreniny. Na sucho ich minútku osmahnite. Týmto spôsobom koreniny intenzívnejšie uvoľnia oleje a chuťové látky,ktoré obsahujú.

02_smahnutie.jpg

Prilejte suché biele víno, rovnaké množstvo vody, polovičku citróna (olúpal som ho, pretože kôra bola chemicky ošetrená) a mierne osoľte.

03_vino.jpg

Až zmes korenín zovrie, pridajte chobotničky a varte asi 3 minúty. Baby chobotničky uvaríte za 1-5 minút, ak máte väčšiu chobotnicu, napríklad 1kg chobotnicu uvaríte za 30-40 minút, 2kg chobotnicu varíte 45-60 minút.

04_varenie.jpg

Uvarené chobotničky vyberte a nechajte vychladnúť. Pokojne ochutnajte, už v tejto chvíli chutia skvele.

05_uvarene.jpg

Nakrájajte ich na kúsky. Ak ich nechcete spotrebovať hneď, stačí ak ich pokvapkáte olivovým olejom a odložíte do chladničky. Pripravte si suroviny na finále.

06_priprava_suroviny.jpg

Červenú cibuľu, petržlenové lístky a chilli nakrájame na drobné kúsky. (chilli môžeme vynechať ak nemáte radi pikantné) Pridáme citrónovú šťavu, olivový olej, soľ a trochu mletého čierneho korenia.

07_miesanie.jpg

Bobre premiešame aby sa chute dokonale prepojili. Dochutíme soľou.

08_detailka.jpg

Servírujeme na bielom pečive, ktoré pokvapkáme olivovým olejom, naplníme zmesou chobotničiek a na vrch pridáme rukolu alebo drobný šalát poľníček. Chobotničky sú vynikajúce aj keď ich podávate na bruschete.

09_zemlovanie.jpg

Dobrú chuť.

11_servirovanie_2.jpg

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.

EKONOMIKA

Evku vybral Lajčák priamo, pred mesiacmi hovoril niečo iné

Minister sa bránil prieskumom, teraz priznáva, že žiadny nebol.

TECH

Odhalili tajomstvo starovekej antikoncepcie. Skutočne fungovala

Rastlinné zložky zabránia počatiu.


Už ste čítali?