reklama

Rímska mäsová panvička

Keď budete mať niekedy možnosť navštíviť Rím, nezabudnite si zaskočiť na obed do mestskej časti Trastevere. Trastevere je stará mestská štvrť, ktorá sa nachádza na západnom brehu rieky Tiber. Je tu veľa reštaurácií, barov a pizzérií okolo ktorých sa točí veľké množstvo mladých ľudí. Je to perfektné miesto ak sa chcete zabaviť, žije to tu až do ranných hodín. Keď budete z prechádzky po pamiatkách unavení, sadnite si na terasu tej taverny, kde sa tlačí najviac domácich. Objednajte si pivo Peroni, ktoré patrí medzi najpopulárnejšie a nechajte si dostatok času na štúdium menu. Pokiaľ máte chuť, ochutnajte od všetkého trochu. Určite odporúčam vyskúšať nejakú bruschettu, najlepšie v kombinácii surovín, ktoré doma bežne nepripravujete. Nie je možné navštíviť Taliansko bez toho aby ste neochutnali jednoduchú, voňavú, úžasnú pizzu Margheritu. A ako finále si vyberte niečo z "Li Secondi Piatti", pokojne aj mäsovú panvičku, na ktorú chcem dnes upriamiť vašu pozornosť. S trochou šalátu a čerstvou focacciou božský pokrm. Ak ste pár alebo rodina s menšími deťmi, k obedu viac nepotrebujete. Každý, kto tvrdí, že Taliansko je len o cestovinách sa určite mýli.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)
Rímska mäsová panvička
Rímska mäsová panvička (zdroj: Michal Latta)

Mäsovú panvičku môžete pripraviť z akéhokoľvek mäsa. Z kuracích pŕs, hovädzieho, bravčového a vynikajúce sú jahňacie kotletky. Pravda, ak si toto jedlo objednáte priamo v Ríme, v cene 20-30Eur najčastejšie dostatene zmes jahňaciny a bravčového alebo aj hovädzieho mäsa.

Suroviny pre 2 osoby:

2x200g kotletky s kosťou (zmes rôzneho mäsa)

2-3 hlavičky čakanky "Radiccio"

2-3 cibule

200g šampiony

čierne korenie, soľ, oregáno, tymián, saturejka

trochu olivového oleja

Obrázok blogu

Mäso ochutíme bylinkami a necháme 30 minút odležať pri izbovej teplote (na kuracie dávam saturejku, na bravčové tymián...) Radicchio nakrájame na polovičky, potom na štvrtinky, odrežeme väčšiu časť hlúbika, ale tak, aby nám na zostatku držali listy čakanky pokope. Radicchio je špecifické tým, že lístky "pôsobia sucho", su husto natlačené k sebe podobne ako pri kapuste, len sú tenšie a menej vodnaté. Keď vidíte radicchio vo vašom obchode venujte jej sekundu a aspoň ju "omakajte" aby ste cítili prstami jej sametovú štruktúru. Chuť surovej je odporne horká, chuť tepelne upravenej skvelá.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rozpáľte panvicu na ohni a zároveň zapnite rúru na maximum. Na rozpálenú panvičku kvapnite olej, položte kotletu a nechajte prudko smažiť, z každej strany asi 3 minúty. Do voľného priestoru naukladajte zeleninu nech sa prudko osmaží aj tá. Zelenina je hotová rýchlejšie, takže ju môžete polosurovú priebežne vyberať a presúvať do janskej misy alebo pekáča.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Nakoniec osmahneme radicchio. Ako som písal vyššie tento druh čakanky je za surova veľmi horký. Preto sa musí skaramelizovať - osmahnúť. (skaramelizuje sa bez pridania cukru, stačí len mastná panvička ktorá nám zostala po mäse)

Obrázok blogu

Radicchio po osmahnutí pridáme do pekáča.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Talianske reštaurácie bežne toto jedlo pripravujú v peci na pizzu. Takáto pec bežne dosahuje teplotu 600-800 stupňov. Preto im na dorobenie stačí mäso dopiecť na ďalšie 3-5 minút aj s panvičkou na ktorej ho osmahli. Na stôl vám prinesú extrémne horúcu panvičku z ktorej sa dymí ako z komína. Je to efektné. Doma ale pripravujeme väčšiu dávku jedla a naša domáca rúra dosahuje maximum len 250 stupňov. Preto suroviny po osahnutí prekladám do jánskej misy alebo na pekáč. V rúre rozpálenej na maximum ešte dopekáme asi 20 minút. Ak sa trochu pripáli, nevadí. O to bude výsledná chuť lepšia.

Obrázok blogu

Podávame so šalátom a focacciou (čerstvým chlebom). Dobrú chuť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu