Stratená čerešňová bublanina

Autor: Michal Latta | 3.6.2011 o 10:46 | Karma článku: 11,22 | Prečítané:  8099x

Nedávno som rozmýšľaľ aké druhy koláčov mi chutia. Ako na zlosť, namiesto toho čo mám rád som prichádzal len na to, čo rád nemám. Poznáte to. Odfláknuté kupované dobošky s hrubými vrstvami margarínu, vlastne to nie sú dobošky ale nejaký paškvil keď cukrár zabudne, že na doboškách chutia práve tie striedajúce sa tenké vrstvy krému a piškótového cesta. Tých vrstiev má byť presne 5 a teda nie 2 ani 3 ako si niektorí cukrári myslia. Alebo iný príklad. Torta ktorá je kôli kráse pokrytá asi centimetrovou vrstvou farebného cukru ktorý v cukrárni keď nás chcú uviesť do omylu nazývajú marcipán. Každý ho aj tak dáva dole a vie, že taký sladký hriech pred váhou alebo úzkymi nohavicami na druhý deň neospravedlní. Moja žena to vyriešila jednoducho a ako obyčajne na jedničku.

Čerešňová bublaninaČerešňová bublaninaMichal Latta

Suroviny pre 2-3 osoby

2ks vajce

140g práškový cukor

1 bal vanilkový cukor

1dcl olej

0,05 dcl mlieko

200g polohrubá múka

0,5 bal prášku do pečiva

hrsť čerešní

01_suroviny.JPG

Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Z bielka vyšľaháme hustý sneh.

Žĺtka vymiešame do peny s práškovým cukrom. Pridáme vanilkový cukor, olej a mlieko a dobre premiešame. Múku zmiešame s práškom do pečiva a dobre vmiešame do žĺtkovej zmesi. Teraz, keď sme už zmiešali všetky suroviny pridáme do žĺtkovej zmesi sneh z bielok. Opatrne a pomaly ho vmiešame do žĺtkovej zmesi. Až nakoniec, pretože chceme aby bublanina bola čo najjemnejšia.

02_vmiesanie_blielka.JPG

Menší plech na pečenie vymastíme olejom a poprášime múkou. Cesto vylejeme do plechu.

03_plech.JPG

Čerešne vykôstkujeme a voľne pohádžeme na cesto. S ovocím to podľa môjho názoru nemusíte preháňať, záleží od toho aké ovocie používate. Vynikajúca je rebarbora. Ale je obyčajne kyslá, takže ju odporúčam minútku pred použitím podusiť nakrájanú na kocky v cukrovom sirupe a pred pridaním do cesta obaliť v cukre. Rovnako odporúčam obaliť v cukre aj višne. Skvelé sú aj červené ríbezle. Experimentom a alchýmii sú dvere otvorené. Nezabudnite ale ovocie pripraviť tak ako by ste ho chceli jesť. Napríklad čerešne a višne nezabudnite vykôstkovať. Chutí to tak lepšie ako keď prípadná vaša návšteva pľuje kôstky na tanierik.

04_ceresne.JPG

Pečieme v rúre vyhriatej na 160° asi 20-25 minút. To, že je bublanina upečená zistíte tak, že do nej pichnete páradlom. Ak ho vytiahnete čisté, bublanina je upečená. Ak ho vytiahnete obalené cestom, musíte koláč ešte dopiecť.

05_upecene.JPG

Nechajte vychladnúť a pred podávaním bublaninu poprášte práškovým cukrom.

06_hotovo.JPG

Možno sa pýtate, prečo je táto bublanina stratená. To preto, že o 5 minút na vás bude pozerať len prázdny tanier. Odbehnete si umyť ruky, alebo upratať riad, vrátite sa a bublanina nikde. Teda dôkazy v podobe špinavých riadov tu budú, len kam sa podel ten koláč?

07_5_min.JPG

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.

EKONOMIKA

Evku vybral Lajčák priamo, pred mesiacmi hovoril niečo iné

Minister sa bránil prieskumom, teraz priznáva, že žiadny nebol.

TECH

Odhalili tajomstvo starovekej antikoncepcie. Skutočne fungovala

Rastlinné zložky zabránia počatiu.


Už ste čítali?