reklama

Čo urobiť s vaničkou višní?

Poviem vám, bolo to dobrých 30-35kg v detskej vaničke. Ledva sme ju vyložili z auta. Všetko začalo v sobotu ráno o ôsmej, keď som naložil vaničku, pár vedier a odfrčal do sadu. Obral som statnú višňu a začal druhú. Trvalo mi to približne 5 hodín. Na vrcholku mi nebolo všetko jedno, našťastie sa mi podarilo nespadnúť a zostať v jednom kuse. Ktorí máte višne alebo čerešne vo svojom sade viete, že oberačkou sa práca ešte len začína. Višne sú jedinečné chuťou a oproti čerešniam majú veľkú výhodu. Nečervavejú. Z celej vaničky som našiel asi len 4-5ks červavých, inak boli všetky višne zdravé. Na druhej strane je potrebné ich spracovať čo najrýchlejšie, pretože rýchle začínajú hniť. Hlavne na poranených alebo otlačených miestach. Aby ste tomu zamedzili, je potrebné ich oberať aj so stopkami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (23)
Višne
Višne (zdroj: Michal Latta)

Odstopkovať višne je ťažšie než ich zbierať. Vysypeme menšie vedierko višní do umývadla ktoré sme naplnili studenou vodou. Višne umyjeme a potom ich po pár kusoch vyberáme a otŕhame stopky. Potom ich odkôstkujeme. Najrýchlejšie to ide tak, že višňu zmáčkneme medzi palcom a ukazovákom. Odkôstkovávač na čerešne to nezvláda a trvá mu to dlhšie, pretože višne sú mäkšie bež čerešne. Naše obľúbené recepty z višní.

Takto vyzerá vanička višní.

Obrázok blogu

Sušené višne

používame ich namiesto hrozienok. Vynikajúce sú v muffinoch a bábovkách. Mimo sezóny ich používame aj do višňovej omáčky, ktorou prelievame kúsky pečenej kuraciny, pečenú jahňacinku alebo grilované kačacie prsia. Sušenie višní je veľmi jednoduchá záležitosť. Odkôstkované višne husto ukladáme na pláta sušičky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Sušičku zapnene, ak je možné ju nastaviť preferujeme teplotu 40-50° a o 24 hodín máme višne vysušené. Poriadne zmenšili svoj objem a majú sviežu sladko-kyslú chuť.

Obrázok blogu

Obalíme ich v kryštálovom cukre a odložíme do uzatvorenej misy alebo hľaše. Bez problémov vydržia rok-dva.

Obrázok blogu

Višňový kompót

Veľmi obľúbený. Odstopkované a umyté višne natlačíme do kompótových fliaš. Ak chcete, môžete ich odkôstkovať, alebo aj nemusíte. Kompóty sa bežne zavárajú aj s kôstkami. Na 0,7l fľašu pridáme 3 polievkové lžice cukru.

Obrázok blogu

Fľaše až po okraj zalejeme čistou vodou.

Obrázok blogu

Zatvoríme a vo veľkom hrnci sterilizujeme varom asi 15-20 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Po sterilizácii otočíme fľaše dolu viečkom a tak ich necháme vychladnúť. Ak sa vám neroztopil všetok cukor, netrápte sa. Však on sa do konzumácie roztopí.

Obrázok blogu

Višňový sirup

Čo môže byť jednoduchšie než vytlačiť z višní šťavu? Asi vás prekvapí, ale je to ťažké. Čerstvé višne nejdú rozmixovať a tak najjednoduchší spôsob odšťavenia je višne predvariť. Aj s kôstkami. Stačí ich zahriať pár minút pod pokrievkou. Vyhnite sa tomu aby ste ich priviedli k varu. To nechceme. Len ich ponecháme ohriate v hrnci pod pokrievkou pár minút postáť.

Obrázok blogu

S pomocou varechy postupne precedíme cez sito. Získame tak čistú višňovú šťavu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Šťavu vrátime do hrnca a pridáme do nej cukor v pomere 3 litre šťavy + 2kg cukru. Šťavu povaríme 10 minút. Dávajte si pozor aby ste ju nepriviedli k varu. Snažte sa udržiavať teplotu okolo 70-80 stupňov. Ak by ste sirup prevárali, rýchle stratí sviežu chuť višní a získa varovú chuť cukru. A to by vám nechutilo.

Obrázok blogu

Ďalšia dôležitá vec je plniť hrniec šťavou len do polovice. Pridaním cukru totiž zdvojnásobite obsah a hrniec by vám bol odrazu malý. Z 3 litrov šťavy takto získate asi 5 litrov sirupu. Naplníme do umytých fliaš a zatvoríme. Takto pripravený sirup vám vydrží chutný 1 rok.

Obrázok blogu

Šťavu môžete pred pridaním cukru prefiltrovať cez textíliu. Ale prečo by ste to robili, keď najviac chutí je v dužine? Domáci sirup by mal zostať poctivým sirupom, nech je aj mútny, nemusíme napodobňovať umelé a lacné kupované sirupy v plastových flašiach.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Višňový džem

Podľa môjho názoru je lepší než ríbezľový. Je to vďaka špecifickej chuti višní a kyselinke ktorú táto chuť obsahuje.

Višne odkôstkujeme, dáme do hrnca, krátko podusíme a rozmixujeme mixérom. Následne pridáme hrsť polených višní ktoré ponecháme v celku.

Obrázok blogu

Cukor zmiešame s balíčkom gelfix alebo quintin. Cukor prisypeme k višniam, približne 1kg cukru na 2kg ovocia. Privedieme k varu a zbierame vzninajúcu penu.

Obrázok blogu

Po piatich minútach odstavíme a naplníme do fliaš.

Obrázok blogu

Fľaštičky s višňovým džemom necháme vychladnúť dole viečkom.

Obrázok blogu

Presladené višne

V hrnci si z 1l vody a 1kg cukru uvaríme cukrový sirup. Cukor necháme prejsť varom.

Obrázok blogu

Všne odkôstkujeme a naplníme do veľkej 5l fľaše. Zalejeme sirupom a odložíme do chladničky.

Obrázok blogu

Raz denne višne z chladničky vyberieme,vylejeme cukrový sirup, prevaríme ho a nalejeme naspäť k ovociu. Tento postup opakujeme 10 dní - 2 týždne. Postupne nám objem fľaše klesá, nebojíme sa toho.

Po 10 dňoch naplníme do fliaš a necháme 20 min sterilizovať. Presladené višne sa vynikajúco hodia do koláčov, na ozdobenie zmrzliny, do alkoholu a nápojov, alebo namiesto dezertu. Keď prídu hostia otvoríme fľaštičku s presladenými višňami, servírujeme pár kúskov poliatych šťavou, na maličkom tanieriku s malou lyžičkou.

Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu