reklama

Jahňa na cibuľke

Pečená jahňacinka patrí medzi naše najobľúbenejšie jedlá. Jemná chuť a krehké mäsko sú základné črty ktoré ju charakterizujú. V júli sa zvykneme stretnúť s kamarátmi niekde na chate, napichneme celé jahňa na ražeň, narazíme sud a užívame si víkend. Recept ktorý chcem dnes uviesť je veľmi jednoduchý a je vhodný pre prípravu doma.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (27)
Jahňa na cibuľke
Jahňa na cibuľke (zdroj: Michal Latta)

Jahňacinku kupujeme na salaši. Začiatok leta predstavuje ideálny čas kedy je možné jahňacinku kúpiť za polovičnú cenu. Pred veľkou nocou je to ťažké a ceny sú nastavené vysoko. Väčšina chovateľov zakontrahuje celú produkciu pre vývoz do Talianska a vy môžete chodiť od jedného salaša k druhému a všade počujete "nemáme". Oplatí sa počkať. Barančeky, ktoré na veľkú noc boli maličké teraz dorastajú na jatočnú veľkosť 15-20kg. Kupci už o ne záujem nemajú a chovatelia idú s cenou dole.

Suroviny:

1,5kg jahňacie stehno s kosťou a s lopatkou

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

soľ, čierne korenie, rasca

3 viazaničky jarnej cibuľky

citrón

Obrázok blogu

Jahňacie stehno vo väčšej mise na pečenie potrieme mletým čiernym korením, rascou a soľou. Pokvapkáme šťavou z 1/2 citrónu a na vrch poukladáme pár koliesok z citróna. Máličko podlejeme vodou a necháme piecť obdobne ako kura. Kto chce, môže pridať lyžicu oleja, nie je to nutné.

Obrázok blogu

Asi po 25-30 minútach jahňa vyberieme. Teraz je poloupečené. Ešte si vyžaduje piecť ďalších asi 20 minút. K mäsu bohato nasypeme nakrájanú jarnú cibuľku. Cibuľkou v žiadnom prípade nešetríme.

Obrázok blogu

Vrátime do rúry a pokračujeme v pečení až je mäso dokonale upečené. Jarná cibuľka výrazne zredukovala svoj objem.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Ako prílohu si môžete vybrať skutočne čokoľvek, pečené alebo varené zemiaky, aj ryžu. K jahňacinke sa vynikajúco hodí kuskus.

V hrnci si prudko osmahneme cibuľku a paradajku.

Obrázok blogu

Pridáme hrnček kuskusu, osolíme a podlejeme 1,5 hrnčekom vriacej vody. Prikryjeme, vypneme sporák a prikryté pokličkou necháme odpočinúť 10 minút.

Obrázok blogu

Takto vyzerá pečené jahňa s jarnou cibuľkou a kuskusom na tanieri. Pečená jahňacinka chutí úžasne a mám rád ak si ju pri jedení pokvapkám čerstvou citrónovou šťavou.

Obrázok blogu

Rovnako môžeme pripravovať jahňa s čerstvým špenátom. Zohnať čerstvý špenát pokiaľ si ho nepestujete na záhradke môže byť problém. Potrebujete ho skutočne plnú igelitku. Ak by ste sa rozhodli pripraviť pečené jahňa so špenátom, tak Vám stačí vedieť, že jahňa ochucujeme a pečieme úplne identicky, len nahradíme cibuľku špenátom, ktorý jemne obohatíme nakrájaným cesnakom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu