Jahňa na cibuľke

Autor: Michal Latta | 7.7.2011 o 10:43 | (upravené 7.7.2011 o 15:45) Karma článku: 9,69 | Prečítané:  5209x

Pečená jahňacinka patrí medzi naše najobľúbenejšie jedlá. Jemná chuť a krehké mäsko sú základné črty ktoré ju charakterizujú. V júli sa zvykneme stretnúť s kamarátmi niekde na chate, napichneme celé jahňa na ražeň, narazíme sud a užívame si víkend. Recept ktorý chcem dnes uviesť je veľmi jednoduchý a je vhodný pre prípravu doma.

Jahňa na cibuľkeJahňa na cibuľkeMichal Latta

Jahňacinku kupujeme na salaši. Začiatok leta predstavuje ideálny čas kedy je možné jahňacinku kúpiť za polovičnú cenu. Pred veľkou nocou je to ťažké a ceny sú nastavené vysoko. Väčšina chovateľov zakontrahuje celú produkciu pre vývoz do Talianska a vy môžete chodiť od jedného salaša k druhému a všade počujete "nemáme". Oplatí sa počkať. Barančeky, ktoré na veľkú noc boli maličké teraz dorastajú na jatočnú veľkosť 15-20kg. Kupci už o ne záujem nemajú a chovatelia idú s cenou dole.

Suroviny:

1,5kg jahňacie stehno s kosťou a s lopatkou

soľ, čierne korenie, rasca

3 viazaničky jarnej cibuľky

citrón

01_jahnacie_suroviny.jpg

Jahňacie stehno vo väčšej mise na pečenie potrieme mletým čiernym korením, rascou a soľou. Pokvapkáme šťavou z 1/2 citrónu a na vrch poukladáme pár koliesok z citróna. Máličko podlejeme vodou a necháme piecť obdobne ako kura. Kto chce, môže pridať lyžicu oleja, nie je to nutné.

02_jahnacie_korenie.jpg

Asi po 25-30 minútach jahňa vyberieme. Teraz je poloupečené. Ešte si vyžaduje piecť ďalších asi 20 minút. K mäsu bohato nasypeme nakrájanú jarnú cibuľku. Cibuľkou v žiadnom prípade nešetríme.

04_jahnacie_cibulka.jpg

Vrátime do rúry a pokračujeme v pečení až je mäso dokonale upečené. Jarná cibuľka výrazne zredukovala svoj objem.

05_jahnacie_hotovo.jpg

Ako prílohu si môžete vybrať skutočne čokoľvek, pečené alebo varené zemiaky, aj ryžu. K jahňacinke sa vynikajúco hodí kuskus.

V hrnci si prudko osmahneme cibuľku a paradajku.

07_kuskus_smazenie.jpg

Pridáme hrnček kuskusu, osolíme a podlejeme 1,5 hrnčekom vriacej vody. Prikryjeme, vypneme sporák a prikryté pokličkou necháme odpočinúť 10 minút.

08_kuskus_var.jpg

Takto vyzerá pečené jahňa s jarnou cibuľkou a kuskusom na tanieri. Pečená jahňacinka chutí úžasne a mám rád ak si ju pri jedení pokvapkám čerstvou citrónovou šťavou.

06_jahnacie_servirovanie.jpg

Rovnako môžeme pripravovať jahňa s čerstvým špenátom. Zohnať čerstvý špenát pokiaľ si ho nepestujete na záhradke môže byť problém. Potrebujete ho skutočne plnú igelitku. Ak by ste sa rozhodli pripraviť pečené jahňa so špenátom, tak Vám stačí vedieť, že jahňa ochucujeme a pečieme úplne identicky, len nahradíme cibuľku špenátom, ktorý jemne obohatíme nakrájaným cesnakom.

1_jahna_spenat.JPG

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.

EKONOMIKA

Evku vybral Lajčák priamo, pred mesiacmi hovoril niečo iné

Minister sa bránil prieskumom, teraz priznáva, že žiadny nebol.

TECH

Odhalili tajomstvo starovekej antikoncepcie. Skutočne fungovala

Rastlinné zložky zabránia počatiu.


Už ste čítali?