Focaccia con ricotta e pomodorini

Autor: Michal Latta | 29.7.2011 o 10:39 | Karma článku: 12,58 | Prečítané:  4903x

Poviem vám, bola to rýchlovka uprostred týždňa. Po obede som na ňu dostal chuť a za hodinku bola upečená. Pár rajčiniek zo záhrady, múka, tvaroh ricotta. Jednoduché a v skutku noblesné. Tento chutný recept na focacciu pochádza zo Sicílie. Je to jednoduchý tip pre víkendové pečenie.

Suroviny:

500g hladká múka

400ml vlažná voda

1/2 droždia

štipka cukru

soľ, olivový olej

cherry paradajky

1 bal ricotta

Ak neviete kúpiť ricottu, môže byť nahradená jemným (bez-hrudkovitým) tvarohom.

01__focaccia_suroviny.jpg

Vo vlažnej vode si zarobíme droždie so štipkou cukru. Necháme postáť.

02__focaccia_drozdie.jpg

Postupne pridávame múku až vypracujeme hladké cesto. Misu s cestom prikryjeme a na teplom mieste necháme nakysnúť. Trvá to približne 30 minút. Bez soli.

03__focaccia_vykysnute.jpg

Cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 2 bochníky.

04__focaccia_bochniky.jpg

Plech vystelieme papierom na pečenie. Z každého bochníka vypracujeme silnejšiu placku (asi 2cm) a položíme na plech.

05__focaccia_predpecenie.jpg

Každú focacciu bohato pokvapeme panenským olivovým olejom, posypeme hrubou soľou a povrch prstami premasírujeme. Ak nám v priehlbinkách zostane olivový olej, je to v poriadku. Cherry paradajky rozrežeme na polovičky a vtlačíme do každej placky. Okoreníme oreganom. Oregano sa pre tento recept vynikajúco hodí.

06__focaccia_paradajky.jpg

Rúru rozpálime na maximum. Focacciu pečieme asi 5-6 minút, potom vyberieme. S pomocou lyžičky na focacciu pridáme ricottu. Vrátime do rúry a pečieme ešte ďalších 5-10 minút. Netreba to s pečením prehnať, focacciu dokopy pečte 10-15 minút, nie dlhšie, inak bude vysušená. Nemajte obavy, nepichajte do cesta, cesto je ľahké a rýchle sa upečie.

07__focaccia_ricotta.jpg

Milujem focacciu. Nadýchané cesto. Je absolútne delicious. Je ako milenka. Môžete sa s ňou maznať.

08__focaccia_hotovo.jpg

Focacciu môžete pripraviť na milión spôsobov. Vyskúšajte slaninku s cibuľkou. Alebo olej+soľ+rozmarín. Focaccia nie je pizza. Ozdobte ju jednoducho a ona vás odmení svojou chuťou. Pamätám si, že som základný recept na focacciu na tomto blogu už prezentoval. Ono sa to nedá nepochváliť sa keď sa podarí. Focaccia s týmto receptom sa podarí vždy. Najlepšia je čerstvá. Môj tip: ak si ju chcete odložiť na druhý deň, radšej si upečte novú.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.

EKONOMIKA

Evku vybral Lajčák priamo, pred mesiacmi hovoril niečo iné

Minister sa bránil prieskumom, teraz priznáva, že žiadny nebol.

TECH

Odhalili tajomstvo starovekej antikoncepcie. Skutočne fungovala

Rastlinné zložky zabránia počatiu.


Už ste čítali?