reklama

Focaccia con ricotta e pomodorini

Poviem vám, bola to rýchlovka uprostred týždňa. Po obede som na ňu dostal chuť a za hodinku bola upečená. Pár rajčiniek zo záhrady, múka, tvaroh ricotta. Jednoduché a v skutku noblesné. Tento chutný recept na focacciu pochádza zo Sicílie. Je to jednoduchý tip pre víkendové pečenie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)
Obrázok blogu

Suroviny:

500g hladká múka

400ml vlažná voda

1/2 droždia

štipka cukru

soľ, olivový olej

cherry paradajky

1 bal ricotta

Ak neviete kúpiť ricottu, môže byť nahradená jemným (bez-hrudkovitým) tvarohom.

Obrázok blogu

Vo vlažnej vode si zarobíme droždie so štipkou cukru. Necháme postáť.

Obrázok blogu

Postupne pridávame múku až vypracujeme hladké cesto. Misu s cestom prikryjeme a na teplom mieste necháme nakysnúť. Trvá to približne 30 minút. Bez soli.

Obrázok blogu

Cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 2 bochníky.

Obrázok blogu

Plech vystelieme papierom na pečenie. Z každého bochníka vypracujeme silnejšiu placku (asi 2cm) a položíme na plech.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Každú focacciu bohato pokvapeme panenským olivovým olejom, posypeme hrubou soľou a povrch prstami premasírujeme. Ak nám v priehlbinkách zostane olivový olej, je to v poriadku. Cherry paradajky rozrežeme na polovičky a vtlačíme do každej placky. Okoreníme oreganom. Oregano sa pre tento recept vynikajúco hodí.

Obrázok blogu

Rúru rozpálime na maximum. Focacciu pečieme asi 5-6 minút, potom vyberieme. S pomocou lyžičky na focacciu pridáme ricottu. Vrátime do rúry a pečieme ešte ďalších 5-10 minút. Netreba to s pečením prehnať, focacciu dokopy pečte 10-15 minút, nie dlhšie, inak bude vysušená. Nemajte obavy, nepichajte do cesta, cesto je ľahké a rýchle sa upečie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Milujem focacciu. Nadýchané cesto. Je absolútne delicious. Je ako milenka. Môžete sa s ňou maznať.

Obrázok blogu

Focacciu môžete pripraviť na milión spôsobov. Vyskúšajte slaninku s cibuľkou. Alebo olej+soľ+rozmarín. Focaccia nie je pizza. Ozdobte ju jednoducho a ona vás odmení svojou chuťou. Pamätám si, že som základný recept na focacciu na tomto blogu už prezentoval. Ono sa to nedá nepochváliť sa keď sa podarí. Focaccia s týmto receptom sa podarí vždy. Najlepšia je čerstvá. Môj tip: ak si ju chcete odložiť na druhý deň, radšej si upečte novú.

Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu