Presladené figy zo Sozopolu

Autor: Michal Latta | 9.9.2011 o 10:43 | Karma článku: 9,71 | Prečítané:  3267x

Nedávno sme strávili pár dní v Sozopole. Je to príjemné letovisko asi 30km južne od Burgasu. Celé hodiny môžete blúdiť po úzkych uličkách starého mesta a potom si sadnete do niektorej z desiatok reštaurácií aby ste si vychutnali špeciality balkánskej kuchyne. Neviem či tomu bolo tak aj v minulých rokoch, toto leto ste si mohli takmer pred každým domom kúpiť "sladko od smokini", po slovensky presladené figy. Ceny takejto zaváraniny boli samozrejme prehnané. 10-12 leva (6 eur) za pohárik je skutočne veľa. Kilogram fíg na miestnom trhu kúpite za desatinu, alebo si ich zadarmo natrháte v záhrade vašich hostiteľov. Chcete vedieť ako na to?

Sladko od smokiniSladko od smokiniMichal Latta

Mestská pláž v Sozopole sa nachádza na prepojení nového a starého mesta. Je dlhá približne kilometer a býva plná ľudí. Je otvorená smerom k moru, preto keď začne fúkať prídu vlny a veľmi sa neokúpete. V blízkom okolí Sozopolu sa nachádzajú viaceré pekné pláže, ak ste mobilní, môžete si vyberať tú vašu. Niektoré menšie pláže pri príchode do mesta, alebo v rámci kempingu Zlatá rybka sú kryté prístavom a kúpať sa môžete aj keď na mestskej pláži je to zakázané.

01_sozopol_plaz.JPG

Domáci na verandách sušia ryby, ktoré súčasne ponúkajú na predaj.

01_sozopol_ryby.JPG

Tetky na každom rohu predávajú predražené zaváraniny, ktoré si za pár centov pripravíte aj sami na dvojplatničke.

01_sozopol_figy.JPG

Suroviny:

1kg (80-100ks) mierne nedozreté figy

1kg kryštálový cukor

kyselina citrónová (pridáme 1 lyžičku ku koncu varenia)

Figy si kúpte tie najlacnejšie, pribižne vo veľkosti priemerných vlašských orechov. Nemali by byť prezreté, môžu byť zelenšie.

01_figy.JPG

Na 1kg cukru potrebujete 80-100ks fíg. Ošúpte ich tak ako by ste ich chceli zjesť.

02_ocistenie.JPG

Figy zasypeme 1kg cukru a ideme sa kúpať. Figy necháme zasypané cukrom pri izbovej teplote cez noc až do druhého dňa.

03_cukor.JPG

Druhý deň naštartujeme dvojplatničku a asi 1 hodinu zmes fíg a cukru varíme. Počas varenia poctivo zbierame penu. Figy varíme tak dlho až sa cukor skaramelizuje a zhustne.

04_varenie.JPG

Po hodine varenia naplníme do flaštičiek ktoré zatvoríme a necháme otočené vychladnúť. Z 1kg fíg a 1kg cukru pripravíme 9-10 flaštičiek veľkosti 200ml.

05_hotovo.JPG

Pribalíme nejakú lacnú mušľu, tažítko alebo magnetku a originálny darček poteší rodinu aj známych.

01_sozopol_darcek.JPG

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.

EKONOMIKA

Evku vybral Lajčák priamo, pred mesiacmi hovoril niečo iné

Minister sa bránil prieskumom, teraz priznáva, že žiadny nebol.

TECH

Odhalili tajomstvo starovekej antikoncepcie. Skutočne fungovala

Rastlinné zložky zabránia počatiu.


Už ste čítali?