Čaj o piatej.

Autor: Michal Latta | 21.9.2011 o 10:41 | Karma článku: 10,73 | Prečítané:  2705x

Britské ostrovy patria medzi najkrajšie miesta na svete. Možnosť navštíviť túto ostrovnú krajinu si nenechám nikdy utiecť. Všetky národy ktoré v modernej Británii dnes žijú ju obohatili. Priniesli svoje zvyky, kultúru, spôsoby zábavy, jedlá ktorých sa nikdy neviete nasýtiť. Priniesli nové pohľady na svet, sny a predstavy o živote, architektúru, jazyky a milióny ďalších vecí ktoré vás najmä vo väčších mestách oslovujú na každom kroku. Napriek pretlaku všetkých ponúk a nekonečných možností vyžitia sa v Anglicku vždy zostáva jeden tradičný zvyk ktorý vyčnieva. Afternoon tea, tea at five. Pre nás "Čaj o piatej".

Čaj o piatejČaj o piatejMichal Latta

Upečieme si scones, pripravíme čaj a pozveme návštevu. Keď máme viac času pripravíme aj anglické sendviče. S uhorkou, lososom, pečeným mäsom alebo tradičné šunkovo-syrové. Základ čaju o piatej u nás doma tvoria scones, hustá smotana (double cream) a domáci jahodový džem s kúskami ovocia. Čo poviete, prijali by ste pozvanie?

Suroviny:

250g hrubá múka

1/2 bal. prášku do pečiva

štipka soli

1 vajce

30g cukru

60g masla

150ml mlieko

hrozienka

01_TEA_suroviny.JPG

Zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva, štipku soli a maslo.

02_maslo.JPG

Všetko dobre premiesime, maslo sa vmiesi do múky.

03_TEA_hrudky.JPG

Vajce rozmiešame v mlieku a pridáme k múke.

04_TEA_vajce.JPG

Vymiesime cesto do ktorého pridáme hrozienka. My obyčajne pridávame sušené višne obalené v cukre. Sú príjemne kyselkavé, majú výraznejšiu chuť, ak si pamätáte moje recepty, v júni sme ich sušili.

05_TEA_visne.JPG

Cesto vyvaľkáme na asi 1-1,5cm hrubú placku. Vykrajujeme koláčiky veľkosti pagáčikov. Tie ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Postupne spracujeme celé cesto, aj odrezky, ktoré opätovne vymiesime.

06_TEA_vykrajovanie.JPG

Rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Scones pečieme približne 12-15 minút.

07_TEA_upecene.JPG

Necháme krátko vychladnúť a podávame. Tradične každý kúsok pri jedení potrieme trochou vynikajúcej Devonskej hustej smotany a na vrch dáme lyžičku jahodového džemu. Hustú smotanu raz za čas kupujeme v obchodoch ktoré predávú anglické potraviny. Napríklad v ázijských potravinách na Pasienkoch, alebo vo Viedni www.bobbys.at. Clotted cream chuťovo pripomína hustú kvalitnú šľahačku. Hneď v susedstve Bobbys je aj tradičný anglický pub s atraktívnym výberom čapovaných anglických pív a cideru.

10_TEA_servirovanie2.JPG

Ešte sa nenašiel nikto kto by sa na čaj o piatej u nás doma netešil.

09_TEA_detailka.JPG

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.

EKONOMIKA

Evku vybral Lajčák priamo, pred mesiacmi hovoril niečo iné

Minister sa bránil prieskumom, teraz priznáva, že žiadny nebol.

TECH

Odhalili tajomstvo starovekej antikoncepcie. Skutočne fungovala

Rastlinné zložky zabránia počatiu.


Už ste čítali?