Najlepší recept na rybu

Autor: Michal Latta | 27.9.2011 o 10:44 | Karma článku: 11,96 | Prečítané:  6168x

Dnešný recept v sebe stelesňuje klasické chute leta. Je jednoduchý, používate lacné a dostupné suroviny, variabilita rýb, ktoré možete použiť je veľká. Vždy dostanete chutný výsledok. Len sa pozrite. Ryby takto pripravujeme počas dovolenky pri mori a aj doma.

Markela s paradajkamiMarkela s paradajkamiMichal Latta

Vynikajúca je makrela, sleď, ale aj pri kaprovi si oblížete prsty. Som presvedčený, že vo viacerých slovenských domácnostiach tento recept poznajú. Ryby takto radi pripravujú v Grécku, Bulharsku a v Turecku.

Suroviny pre 2 osoby:

1 cibuľa

2 paradajky

2 makrely alebo iné druhy rýb

1dcl bieleho vína

olej, čierne korenie mleté, soľ

01_makrela_suroviny.JPG

Ryby filetujeme a vykostíme. Stačí k tomu ostrý nôž ktorým odrežeme všetko čo nechceme jesť. Ak máte z filetovania strach ponechajte ryby vcelku, len pri jedení budete musieť vyberať kosti. Makrela je ryba s tučným a mäkkým mäsom, kostičky jednoducho nahmatáte prstami a vyberiete pinzetou, alebo vyrežete nožom tak ako malé kostičky popri stredovej čiare.

02_makrela_filety.JPG

Cibuľu nakrájame na kocky a dáme na dno pekáča. Filety okoreníme mletým čiernym korením a osolíme. Pokvapeme olejom a podlejeme trochou kvalitného suchého bieleho vína.

03_makrela_cibula.JPG

Na vrch poukladáme plátky paradajky. Krájame ich hrubé asi 5mm. Paradajky mierne osolíme.

04_makrela_paradajky.JPG

Hovorí sa, že ryba by mala zostať trochu nedopečená. V tomto prípade ide o výnimku, ktorá potvrdzuje pravidlo. Rybu pečieme pomerne dlho. Približne 50-60 minút pri teplote 180-200 stupňov. Snažíme sa, aby sa paradajky mierne pripiekli a aby sa šťava v pekáči zredukovala približne o 1/2 - 2/3.

05_makrela_hotovo.JPG

Podávame s čerstvým bielym chlebom. Podľa môjho názoru sa čerstvý chlieb k tomuto jedlu hodí najlepšie.

06_makrela_servirovanie.JPG

Na začiatku som spomenul, že toto jedlo pripravíte s použitím akýchkoľvek rýb. Vynikajúci je kapor. Pri kaprovi máme radi keď pridáme viac cibule. Pri mori sme zvolili kombináciu makrely a asi 10cm veľkých sleďov. Tie sa lovia v Egejskom mori a miestni ich nazývajú "salaka".

08_salaka.JPG

Ak druhy rýb kombinujete, dosiahnete ešte lepšiu chuť jedla. Dobrú chuť!

06_makrela_salaka.JPG

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.

EKONOMIKA

Evku vybral Lajčák priamo, pred mesiacmi hovoril niečo iné

Minister sa bránil prieskumom, teraz priznáva, že žiadny nebol.

TECH

Odhalili tajomstvo starovekej antikoncepcie. Skutočne fungovala

Rastlinné zložky zabránia počatiu.


Už ste čítali?