Falafel a tahini dip

Autor: Michal Latta | 14.10.2011 o 11:03 | Karma článku: 9,47 | Prečítané:  3687x

Nedávno ma náhoda priviedla do centra Bratislavy. Po dlhej dobe som prechádzal Obchodnou ulicou a bol som prekvapený ako sa rozmohli kebaby, pizzerie a iné prevádzky s ponukou rýchleho občerstvenia. V niektorých z nich som si na vysvietenej tabuli s menu všimol falafel v arabskej placke. Falafel sme už dávno nevarili. Určite by ste ho radi ochutnali aj vy. Prípravu zvládne každý.

Suroviny:

200g suchý cícer
4 lyžice pšenica bulgur (kuskus, alebo krupica)
1 väčšia cibuľa
3-4 strúčiky cesnaku
hrsť čerstvej vňate koriandru a petržlenu
mletý koriander, mleté čierne korenie, drvená rasca, čili, soľ
2-3 lyžice múky na zahustenie, normálnej, celozrnnej alebo cícerovej
1 lyžička prášku do pečiva
Voliteľne: strúhanka na obaľovanie

01_falafel_suroviny.jpg

Cícer namočíme deň vopred. Cícer nevaríme, len ho rozmixujeme v mixéri. Ak použijete varený cícer, do zmesi falafelu budete musieť pridať vajce a viac múky aby sa vám pri vyprážaní nerozpadal. Zmení to chuť ktorá bude viac múčna než v prípade, že použijete nevarený cícer. Bulgur je predvarená lámaná pšenica, stačí ju chvíľku namočiť. Dodá falafelu hrubšiu štruktúru. My sme bulgur doma nemali tak sme ho nahradili kuskusom, funguje to. Ak nemáte doma ani kuskus, použite ako náhradu hrubú pšeničnú krupicu. Pridajte koreniny, soľ, jemne nakrájanú cibuľu a cesnak. Nechajte postáť 45-60 minút aby sa suroviny prepojili.

02_falafel_mix.jpg

Po 45 minútach pridajte do zmesi jemne nakrájanú vňať petržlenu a koriandru.

03_falafel_bylinky.jpg

Premiešajte a vytvarujte menšie guličky. Môžete ich obaliť v strúhanke. Guličky necháme postáť ďalších 20-30 minút.

04_falafel_gulicky.jpg

Potom ich usmažíme v rozpálenom oleji.

05_falafel_hotovo.jpg

Podávať ich môžete v arabskej placke so zeleninou preliate bielym jogurtom. Alebo tak ako my s tahini dipom.

4 lyžice pasty Tahini

šťava z 1/2 citrónu

1-2 lyžice vody

2 lyžice EVOO (extra virgin olivový ole)

soľ, voliteľne strúčik cesnaku, koriander

06_falafel_tahini_suroviny.jpg

Tahini pasta sú jemne mleté semienka sezamu. Je možné ju kúpiť v ázijských potravinách, predávajú ju už aj vo väčších hypermarketoch. Všetky ingrediencie spolu zmiešame.

07_falafel_tahini_hotovo.jpg

Môžeme podávať. Falafel je typické arabské vegetariánske jedlo. Pochádza z Egypta odkiaľ sa rozšíril do celého arabského sveta a do stredomoria. Dobrú chuť.

08_falafel_tahini_prezentacia.jpg

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Minúta po minúte: Plavčan vo štvrtok skončí, Danko si dal čas na premýšľanie

Predseda SNS hovorí o potrebe obnoviť dôveru v koalícii.

KOMENTÁRE

Ficov perfektný deň a Dankova estráda ega

Novinári sa museli prehrabávať v úlomkoch Dankovho poníženia.

DOMOV

Reportér Týždňa: Videl som, ako Fico Danka prekvapil a rozčúlil

Magušin sa s Dankom rozprával počas Ficovej tlačovky.


Už ste čítali?