Bohatá šošovica

Autor: Michal Latta | 3.11.2011 o 10:50 | Karma článku: 9,13 | Prečítané:  3062x

Mám pocit, že som to tu v minulosti už spomínal, mám kamaráta ktorý k nám raz za 3-4 mesiace zavíta uvariť večeru. Vychladíme bedničku s pivom a upečieme poriadny kus mäsa. Tento krát prišiel len s bedničkou. "Kde si nechal mäso? Čo budeme variť?" Než sme prelustrovali zásoby v našej domácnosti a otvorili pár pív bola už neskorá piatková noc. Šosovica to je hneď. Bude za 20-30 minút hotová. Lenže ďalšiu hodinu sme sa nevedeli dohodnúť akým spôsobom chceme tú šošovicu uvariť. Bielu na kyslo! Na sladko s klobáskou! Nedohodli sme sa. Začneme a uvidíme...

Bohatá šošovicaBohatá šošovicaMichal Latta

Suroviny:

pohár šošovice (preferujeme drobnú šošovicu)

vačšia cibuľa, mrkva (môže byť aj petržlen)

klobáska, slaninka (údené rebrá - na vývar, nemali sme a nechýbali)

čierne korenie, cesnak, bobkový list, soľ

mäta, petržlenová vňať, devesil (ligurček) alebo vňať zeleru (podľa chuti)

cestovina, zemiaky

mlieko, ocot

01_sosovica_suroviny.JPG

Najskôr osmahneme slaninku ktorú sme nakrájali na kocky. Potom k nej pridáme na kocky nakrájanú cibuľu. Neskôr cesnak, čierne korenie a bobkový list. Nakoniec pridáme šošovicu.

02_sosovica_cibulka.JPG

Zalejeme vodou a varíme až nám šošovica zmäkne. Trvá to približne 20-30 minút. Je vhodné pridať údené rebrá, ktoré nám zvýraznia chuť celého vývaru. My sme ich nemali a tak sme pridali len klobásu. Tú sme uvarili spolu so šošovicou a potom vybrali bokom na tanierik. Klobásu nezjesť! Vrátime ju do šošovice, ale až úplne nakoniec.

04_sosovica_voda.JPG

V tomto bode sme obsah hrnca rozdelili do dvoch a každý sme si varili podľa svojich chutí. Pridáme mrkvu, ktorú sme nakrájali na kocky, zemiaky a aj ligurček (devesil) a pár lístkov mäty. Mäta sa chuťovo ku strukovinám veľmi hodí. Ligurček záhradkári volajú "maggi" a často ho používajú do polievok. Môže sa nahradiť vňaťou zo zeleru, alebo sa môže vynechať úplne. Ak by sme mali, určite by sme pridali aj koreň petržlenu.

05_sosovica_zelenina.JPG

10 minút pred koncom pridáme cestovinu, 2-3 minúty pred koncom aj poriadnu hrsť petržlenovej vňate. Škrob z cestovín a zo zemiakov nám celú šošovicu zahustí. Nebude potrebné pridávať žiadnu múku ani iné zahusťovadlo.

06_sosovica_cestoviny.JPG

Úplne na záver pridáme uvarenú klobásu ktorú sme si nakrájali na kolieska.

08_sosovica_klobasa.JPG

Podávame s chlebom.

09_sosovica_hotovo.JPG

Osud šošovice v druhom hrnci sa odvíjal úplne iným smerom. Pridali sme zemiaky. Paradoxne po uvarení zemiakov bola šošovica v druhom hrnci oveľa hustejšia než tá v prvom.

10_sosovica_biela_zemiaky.JPG

Mliekom nahradíme odparenú tekutinu. Cieľom bolo uvariť šošovicovú "bielu" polievku na kyslo. Mlieko sme so šošovicou povarili asi len 4-5 minút. Nakoniec sme pridali klobásku nakrájanú na kolieska.

11_sosovica_biela_mlieko.JPG

Šošovicovú polievku dochucujeme vínnym octom. Najlepšie ak si ju dochutí octom a soľou každý podľa svojej chuti priamo v tanieri. Vývar z údeného mäsa (klobásy) si dosolenie obyčajne nevyžaduje.

12_sosovica_biela_hotovo.JPG

Bolo už dlho po polnoci keď sme šošovicu dovarili. Oba recepty chutili skvele.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.

EKONOMIKA

Evku vybral Lajčák priamo, pred mesiacmi hovoril niečo iné

Minister sa bránil prieskumom, teraz priznáva, že žiadny nebol.

TECH

Odhalili tajomstvo starovekej antikoncepcie. Skutočne fungovala

Rastlinné zložky zabránia počatiu.


Už ste čítali?