reklama

Jelenie na lesných hubách

Môj blog je o jedlách ktoré radi doma varíme a ktoré varíme aj pre našich priateľov. Je u nás zvykom nejesť sám. Cez víkendy si často pozývame na obed rodinu či priateľov. Sedíme za stolom nezriedka aj hodinu - dve a hodujeme. Nie je potrebné špekulovať a vymýšľať zložité postupy prípravy. Ak ste si pozvali na obed priateľov aj vy vedzte, že dnešný jednoduchý recept nesklame.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
daniel na bedliach
daniel na bedliach (zdroj: Michal Latta)

Suroviny:

mäso z jeleňa (srnec, môže byť aj muflón, alebo hovädzie)

väčšia cibuľa, masť

huby (bedle boli vopred nakrájané na cm pásy a blanžírované)

bobkový list, čierne korenie, drvená rasca, soľ

tymián, nové korenie, vetvička rozmarínu

voliteľne cesnak, jalovec a slanina (ani jedno sme nepoužili)

Obrázok blogu

Divinu zväčša dusíme v tlakovom hrnci. Na tuku si osmahmeme cibuľku ktorú sme nakrájali na kocky. Keď je cibuľa osmahnutá pridáme koreniny a trochu osmahneme aj tie.

Obrázok blogu

Mäso nakrájame na väčšie kusy a tiež osmahneme.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Pridáme bedle ktoré sme nakrájali na kocky a blanžírovali. To znamená sparili horúcou vodou alebo minútku osmahli na cibuľke a troške tuku. Vo všeobecnosti, keď ideme huby mraziť najskôr ich nakrájame a potom veľmi krátko (asi minútu) osmahneme na cibuľke. Platí to pre všetky druhy húb. Neskôr keď ich z mrazničky vyberieme, na dusené mäso alebo na hubovú omáčku sú ako stvorené. Konzistenciou a chuťou sú akoby sme použili čerstvo nazbierané.

Obrázok blogu

Bedle spolu s mäsom osmahneme a podlejeme trochou horúcej vody a mierne osolíme. V tlakovom hrnci dusíme asi 40 minút. Ak varíme srnčie, tak mäso dusíme o 10 minút kratšie. Ak pripravujete hovädzie, tak bude stačiť asi 20 minút dusenia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Vyzerá to chutne, však? Dosolíme podľa chuti a podávame s pečenými zemiakmi alebo s ryžou. Ak budete mať potrebu omáčku zahustiť, postačí rozmiešať lyžicu múky v troche vody a omáčku ešte pár minút povariť. Dobrú chuť.

Obrázok blogu

Keď pripravujeme srnčie na hubách postupujeme identicky. K srnčiemu nám veľmi chutia masliaky. Keď je dobrý rok na záhorí v borovicových lesoch ich môžete zbierať kombajnom.

Obrázok blogu
Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu