Jelenie na lesných hubách

Autor: Michal Latta | 27.11.2011 o 11:18 | Karma článku: 7,85 | Prečítané:  9692x

Môj blog je o jedlách ktoré radi doma varíme a ktoré varíme aj pre našich priateľov. Je u nás zvykom nejesť sám. Cez víkendy si často pozývame na obed rodinu či priateľov. Sedíme za stolom nezriedka aj hodinu - dve a hodujeme. Nie je potrebné špekulovať a vymýšľať zložité postupy prípravy. Ak ste si pozvali na obed priateľov aj vy vedzte, že dnešný jednoduchý recept nesklame.

daniel na bedliachdaniel na bedliachMichal Latta

Suroviny:

mäso z jeleňa (srnec, môže byť aj muflón, alebo hovädzie)

väčšia cibuľa, masť

huby (bedle boli vopred nakrájané na cm pásy a blanžírované)

bobkový list, čierne korenie, drvená rasca, soľ

tymián, nové korenie, vetvička rozmarínu

voliteľne cesnak, jalovec a slanina (ani jedno sme nepoužili)

01_daniel_huby_suroviny.JPG

Divinu zväčša dusíme v tlakovom hrnci. Na tuku si osmahmeme cibuľku ktorú sme nakrájali na kocky. Keď je cibuľa osmahnutá pridáme koreniny a trochu osmahneme aj tie.

02_daniel_huby_cibula.JPG

Mäso nakrájame na väčšie kusy a tiež osmahneme.

03_daniel_huby_maso.JPG

Pridáme bedle ktoré sme nakrájali na kocky a blanžírovali. To znamená sparili horúcou vodou alebo minútku osmahli na cibuľke a troške tuku. Vo všeobecnosti, keď ideme huby mraziť najskôr ich nakrájame a potom veľmi krátko (asi minútu) osmahneme na cibuľke. Platí to pre všetky druhy húb. Neskôr keď ich z mrazničky vyberieme, na dusené mäso alebo na hubovú omáčku sú ako stvorené. Konzistenciou a chuťou sú akoby sme použili čerstvo nazbierané.

04_daniel_huby_huby.JPG

Bedle spolu s mäsom osmahneme a podlejeme trochou horúcej vody a mierne osolíme. V tlakovom hrnci dusíme asi 40 minút. Ak varíme srnčie, tak mäso dusíme o 10 minút kratšie. Ak pripravujete hovädzie, tak bude stačiť asi 20 minút dusenia.

06_daniel_huby_dusenie.JPG

Vyzerá to chutne, však? Dosolíme podľa chuti a podávame s pečenými zemiakmi alebo s ryžou. Ak budete mať potrebu omáčku zahustiť, postačí rozmiešať lyžicu múky v troche vody a omáčku ešte pár minút povariť. Dobrú chuť.

07_daniel_huby_hotovo.JPG

Keď pripravujeme srnčie na hubách postupujeme identicky. K srnčiemu nám veľmi chutia masliaky. Keď je dobrý rok na záhorí v borovicových lesoch ich môžete zbierať kombajnom.

08_srnec_masliaky_hotovo.JPG

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Civilizovaná divočina. Na severe Slovenska to záhadne funguje

Oravská Polhora pôsobí ako vymyslená. Nízka nezamestnanosť, vysoká pôrodnosť, kultúra. Šéfuje jej len 33-ročný starosta.


Už ste čítali?