Jelenie na lesných hubách

Autor: Michal Latta | 27.11.2011 o 11:18 | Karma článku: 7,85 | Prečítané:  8773x

Môj blog je o jedlách ktoré radi doma varíme a ktoré varíme aj pre našich priateľov. Je u nás zvykom nejesť sám. Cez víkendy si často pozývame na obed rodinu či priateľov. Sedíme za stolom nezriedka aj hodinu - dve a hodujeme. Nie je potrebné špekulovať a vymýšľať zložité postupy prípravy. Ak ste si pozvali na obed priateľov aj vy vedzte, že dnešný jednoduchý recept nesklame.

daniel na bedliachdaniel na bedliachMichal Latta

Suroviny:

mäso z jeleňa (srnec, môže byť aj muflón, alebo hovädzie)

väčšia cibuľa, masť

huby (bedle boli vopred nakrájané na cm pásy a blanžírované)

bobkový list, čierne korenie, drvená rasca, soľ

tymián, nové korenie, vetvička rozmarínu

voliteľne cesnak, jalovec a slanina (ani jedno sme nepoužili)

01_daniel_huby_suroviny.JPG

Divinu zväčša dusíme v tlakovom hrnci. Na tuku si osmahmeme cibuľku ktorú sme nakrájali na kocky. Keď je cibuľa osmahnutá pridáme koreniny a trochu osmahneme aj tie.

02_daniel_huby_cibula.JPG

Mäso nakrájame na väčšie kusy a tiež osmahneme.

03_daniel_huby_maso.JPG

Pridáme bedle ktoré sme nakrájali na kocky a blanžírovali. To znamená sparili horúcou vodou alebo minútku osmahli na cibuľke a troške tuku. Vo všeobecnosti, keď ideme huby mraziť najskôr ich nakrájame a potom veľmi krátko (asi minútu) osmahneme na cibuľke. Platí to pre všetky druhy húb. Neskôr keď ich z mrazničky vyberieme, na dusené mäso alebo na hubovú omáčku sú ako stvorené. Konzistenciou a chuťou sú akoby sme použili čerstvo nazbierané.

04_daniel_huby_huby.JPG

Bedle spolu s mäsom osmahneme a podlejeme trochou horúcej vody a mierne osolíme. V tlakovom hrnci dusíme asi 40 minút. Ak varíme srnčie, tak mäso dusíme o 10 minút kratšie. Ak pripravujete hovädzie, tak bude stačiť asi 20 minút dusenia.

06_daniel_huby_dusenie.JPG

Vyzerá to chutne, však? Dosolíme podľa chuti a podávame s pečenými zemiakmi alebo s ryžou. Ak budete mať potrebu omáčku zahustiť, postačí rozmiešať lyžicu múky v troche vody a omáčku ešte pár minút povariť. Dobrú chuť.

07_daniel_huby_hotovo.JPG

Keď pripravujeme srnčie na hubách postupujeme identicky. K srnčiemu nám veľmi chutia masliaky. Keď je dobrý rok na záhorí v borovicových lesoch ich môžete zbierať kombajnom.

08_srnec_masliaky_hotovo.JPG

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Ficovi nestačila porážka Danka, potreboval ho úplne zosmiešniť

Čo by Fico nesmel urobiť, ak by postupoval podľa ústavy.

KOMENTÁRE

Keď je prezident Zeman bojovníkom za pravdu

Najnovšie ocenenie je mnohým Čechom na smiech.


Už ste čítali?