reklama
Miesto pre vašu tvorbu. Staňte sa súčasťou komunity
Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

reklama

Naše obľúbené recepty

Americké palacinky

Michal Latta

Americké palacinky

Nie sú to tie tenké crepes na ktoré sme boli dlhú dobu zvyknutí, naopak tieto US style sú úžasne nadýchané a jemné, také chutné, že ich musíme mať aspoň raz-dva krát do mesiaca. Je možné ich pripraviť na sladko, aj na slano. Do cesta viete pridať drobné ovocie, ktoré pri pečení príjemne skaramelizuje, aj kúsky čokolády. Môžete pridať kukuricu a drobné kocky šunky, alebo aj hrášok alebo čokoľvek čo vás napadne a na čo máte chuť. Napečené pre celú rodinu ich budete mať oveľa rýchlejšie než keď pripravujete tenké, na tanieri sa ale dlho neohrejú a za pár minút sú preč. No a keďže je čas obeda...

  • 24. apr 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 6 995x
  • 26
Veľkonočné jahňa

Michal Latta

Veľkonočné jahňa

O pár dní tu máme veľkú noc. Určite rozmýšľate nad tým, aké údené, majonézový šalát, alebo iné nezdravé jedlá opäť pripraviť... Rovno na ne zabudnite a nechajte sa inšpirovať mojím dnešným bulharským veľkonočným receptom. U všetkých obchodníkov práve v tomto čase kúpite jahňacie mäso, tak prečo to nevyyužiť a nevyskúšať niečo jarné a chutné? Pozrite sa čo sa na veľkú noc bude variť u nás.

  • 3. apr 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 3 580x
  • 11
Thajské variácie

Michal Latta

Thajské variácie

Dostupné, jednoduché, rýchle, chutné, niekedy sa zdá, že tieto kombinácie nejdú spolu dokopy. V dnešnom článku vám názorne ukážem, že tomu tak nie je. Nebudete musieť zháňať žiadne nedostupné koreniny a za 30 minút máte hotové thajské curry alebo chutný kokosovo-tekvicový krém. Majú ho radi aj deti.

  • 28. mar 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 2 793x
  • 1
Gjuveč - guláš po bulharsky

Michal Latta

Gjuveč - guláš po bulharsky

Pri cestovaní sa vždy snažím testovať nové chute a spoznávať miestne jedlá. Vždy sa jedná o príjemný zážitok a mnohé z ochutnaného sa snažíme pripraviť aj doma. Dnes vám chcem predstaviť jeden z našich top obľúbených receptov. Pochádza z bulharskej kuchyne, ktorá je neskutočne bohatá na chutné jedlá. Obdobne ako pri iných bulharských receptoch, základ chuti tvorí veľké množstvo čerstvej zeleniny. Pokrm vieme pripraviť ako zeleninový a je veľmi chutný. Je jasné, že pre "mäsožravcov", medzi ktorých sa radíme aj u nás doma, nesmie chýbať mäso. Aby ste si vedeli predstaviť čo gjuveč (džuveč) vlastne je, nazval by som ho bulharským gulášom. Rovnako ako guláš poskytuje možnosť vlastných variácií použitých surovín aj spôsobov prípravy presne tak, ako ho budete milovať.

  • 3. feb 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 4 940x
  • 8
Dámska jazda a vianočné koláčiky

Michal Latta

Dámska jazda a vianočné koláčiky

Veríte, že sa vždy poteším, keď sa moja manželka rozhodne ísť s kamarátkami na dámsku jazdu? Jedna takáto dámska jazda sa konala minulý víkend. Stretli sa 3-4 kamarátky. Celý víkend sa bavili a popri tom vypekali na vianoce. V tomto článku vám teda prinášam zmes tradičných receptov z vianočného vypekania. V nedeľu večer keď sa mi manželka vrátila domov bola oddýchnutá a vysmiata. Aj ja som bol spokojný, celý víkend som mal len pre seba. Vyhol som sa nákupom, upratovať som nemusel, aj na vianoce už máme napečené. Môžem si priať niečo viac?

  • 20. dec 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 7 777x
  • 20
reklama
Sladké pochúťky z USA

Michal Latta

Sladké pochúťky z USA

Poznáte to, hovoríme tomu deň blbec. Niekto vás nahneval a vy si potrebujete zalepiť nervy troškou cukru. Alebo naopak, mali ste aktívny deň a stihli ste urobiť veľa práce. Teraz máte chvíľku pre seba a chcete si ju vychutnať s drobnou sladkosťou. Hľadali sme niečo jednoduché. Napríklad vyprážanú coca-colu. Nakoniec sme vyskúšali fried oreos a sweet fried lattices. Obe určite uspokoja vaše mlstné chute aj uprostred týždňa.

  • 9. dec 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 4 568x
  • 30
Jelenie na lesných hubách

Michal Latta

Jelenie na lesných hubách

Môj blog je o jedlách ktoré radi doma varíme a ktoré varíme aj pre našich priateľov. Je u nás zvykom nejesť sám. Cez víkendy si často pozývame na obed rodinu či priateľov. Sedíme za stolom nezriedka aj hodinu - dve a hodujeme. Nie je potrebné špekulovať a vymýšľať zložité postupy prípravy. Ak ste si pozvali na obed priateľov aj vy vedzte, že dnešný jednoduchý recept nesklame.

  • 27. nov 2011
  • Páči sa: 2x
  • Prečítané: 41 783x
  • 0
Daniel a la sviečková

Michal Latta

Daniel a la sviečková

Ležať v septembri hodiny na chladnej zemi na Kráľovej holi a sledovať jeleniu ruju je zážitok na celý život. Rovnako je nezabudnuteľné premrznúť októbrovú noc s kamarátmi na lesnej posiedke. Zvlášť keď to prinesie plody ktoré si neskôr vychutnáte v podobe nedeľného obeda. Všimol som si, že väčšina gazdiniek má obavy keď im príde variť divinu. Preto dnes uvádzam asi najjednoduchší recept - sviečkovú z daniela. Danielie mäso môžete samozrejme nahradiť jelením alebo hovädzím.

  • 8. nov 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 28 654x
  • 21
Bohatá šošovica

Michal Latta

Bohatá šošovica

Mám pocit, že som to tu v minulosti už spomínal, mám kamaráta ktorý k nám raz za 3-4 mesiace zavíta uvariť večeru. Vychladíme bedničku s pivom a upečieme poriadny kus mäsa. Tento krát prišiel len s bedničkou. "Kde si nechal mäso? Čo budeme variť?" Než sme prelustrovali zásoby v našej domácnosti a otvorili pár pív bola už neskorá piatková noc. Šosovica to je hneď. Bude za 20-30 minút hotová. Lenže ďalšiu hodinu sme sa nevedeli dohodnúť akým spôsobom chceme tú šošovicu uvariť. Bielu na kyslo! Na sladko s klobáskou! Nedohodli sme sa. Začneme a uvidíme...

  • 3. nov 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 3 967x
  • 8
Pečená kačica s červenou kapustou

Michal Latta

Pečená kačica s červenou kapustou

Je to taká jesenná klasika. Dlho som rozmýšľal či mám alebo nemám publikovať tento recept. Upiecť kačicu nie je problém. To dokáže každý. Ale nie každý dokáže uvariť chutnú kapustu. Alebo zemiakovú knedľu, však? Pozrite ako kačicu s červenou kapustou pripravujeme u nás doma.

  • 27. okt 2011
  • Páči sa: 1x
  • Prečítané: 69 372x
  • 13
reklama
Jahňacie kotletky & maslová dyňa = jedlo do jesennej pohody

Michal Latta

Jahňacie kotletky & maslová dyňa = jedlo do jesennej pohody

Maslová tekvica je v tomto období v ponuke každého supermarketu. Je lacná a poskytuje veľké množstvo možností na prípravu. Pečené jahňacie s maslovou tekvicou patrí medzi príjemné a uspokojujúce jedlá vhodné do chladného, sychravého počasia. Počas pečenia sa na pár minút pohodlne usaďte do kresla a s pohárom kvalitného červeného vína pozorujte ako kvapky dažďa stekajú po vašom okne.

  • 18. okt 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 2 436x
  • 7
Falafel a tahini dip

Michal Latta

Falafel a tahini dip

Nedávno ma náhoda priviedla do centra Bratislavy. Po dlhej dobe som prechádzal Obchodnou ulicou a bol som prekvapený ako sa rozmohli kebaby, pizzerie a iné prevádzky s ponukou rýchleho občerstvenia. V niektorých z nich som si na vysvietenej tabuli s menu všimol falafel v arabskej placke. Falafel sme už dávno nevarili. Určite by ste ho radi ochutnali aj vy. Prípravu zvládne každý.

  • 14. okt 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 4 726x
  • 15
Flekovský guláš

Michal Latta

Flekovský guláš

To, že sa v pražskom pivovare U Fleků už viac než 500 rokov varí vynikajúce čierne pivo je známe široko ďaleko. To, že U Fleků k čiernemu pivu dostanete porciu chutného guláša s domácim houskovým knedlikem vie každý gurmán. Je to klasický recept českej kuchyne. Základné suroviny sú hovädzie mäso a kvalitné čierne pivo. Len aby som vedel či je guláš U Fleků skutočne taký výnimočný, rozhodol som sa ho porovnať s iným. Zašli sme do reštaurácie ocenenej v relácii Ano šéfe! a nakoniec sme ho podľa receptu z flekovej kuchyne aj uvarili.

  • 4. okt 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 24 855x
  • 19
Najlepší recept na rybu

Michal Latta

Najlepší recept na rybu

Dnešný recept v sebe stelesňuje klasické chute leta. Je jednoduchý, používate lacné a dostupné suroviny, variabilita rýb, ktoré možete použiť je veľká. Vždy dostanete chutný výsledok. Len sa pozrite. Ryby takto pripravujeme počas dovolenky pri mori a aj doma.

  • 27. sep 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 9 419x
  • 12
Čaj o piatej.

Michal Latta

Čaj o piatej.

Britské ostrovy patria medzi najkrajšie miesta na svete. Možnosť navštíviť túto ostrovnú krajinu si nenechám nikdy utiecť. Všetky národy ktoré v modernej Británii dnes žijú ju obohatili. Priniesli svoje zvyky, kultúru, spôsoby zábavy, jedlá ktorých sa nikdy neviete nasýtiť. Priniesli nové pohľady na svet, sny a predstavy o živote, architektúru, jazyky a milióny ďalších vecí ktoré vás najmä vo väčších mestách oslovujú na každom kroku. Napriek pretlaku všetkých ponúk a nekonečných možností vyžitia sa v Anglicku vždy zostáva jeden tradičný zvyk ktorý vyčnieva. Afternoon tea, tea at five. Pre nás "Čaj o piatej".

  • 21. sep 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 3 579x
  • 25
reklama
Chlebíky so sardinkami

Michal Latta

Chlebíky so sardinkami

Leto je našej rodine charakteristické takmer dennou konzumáciou rýb. Všetci ich máme radi. Pečené, grilované, dusené, varené, akékoľvek. So zeleninou a kúskom chleba. Jednoducho pripravené sú najchutnejšie. Sardinky patria medzi najlacnejšie morské ryby ktoré môžete v obchode kúpiť. Garantujem vám, že stojí za to sa s nimi pohrať.

  • 13. sep 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 3 168x
  • 22
Presladené figy zo Sozopolu

Michal Latta

Presladené figy zo Sozopolu

Nedávno sme strávili pár dní v Sozopole. Je to príjemné letovisko asi 30km južne od Burgasu. Celé hodiny môžete blúdiť po úzkych uličkách starého mesta a potom si sadnete do niektorej z desiatok reštaurácií aby ste si vychutnali špeciality balkánskej kuchyne. Neviem či tomu bolo tak aj v minulých rokoch, toto leto ste si mohli takmer pred každým domom kúpiť "sladko od smokini", po slovensky presladené figy. Ceny takejto zaváraniny boli samozrejme prehnané. 10-12 leva (6 eur) za pohárik je skutočne veľa. Kilogram fíg na miestnom trhu kúpite za desatinu, alebo si ich zadarmo natrháte v záhrade vašich hostiteľov. Chcete vedieť ako na to?

  • 9. sep 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 6 810x
  • 15
Krem karamel

Michal Latta

Krem karamel

Po dlhej dobe sme si s rodinkou s radosťou dopriali letnú dovolenku. Prvý raz v trojici. Jedným z miest ktoré sme navštívili bola príjemná bulharská dedinka Rezovo. Oproti ostatným prímorským letoviskám je v tejto dedinke kľud a pokoj. Rezovo sa nachádza na útesoch, má piesočnatú pláž dlhú len 20 metrov ku ktorej vedie asi 50-60 schodov. Hneď vedľa pláže sa do mora vlieva rieka Rezovska a za ňou sa nachádza nádherná asi 2km dlhá vyľudnená pláž s jemným zlatým pieskom. Na tú sa ale nedostanete. Rieka predstavuje hranicu s Tureckom a zároveň hranicu Európskej únie. Ešte pred pár rokmi bola celá oblasť pre turistov uzatvorená. Najbližší hraničný priechod sa nachádza vo viac než 80km vzdialenom Malkom Tarnove. Aj dnes pred vstupom do dedinky absolvujete policajnú kontrolu a doklad totožnosti si so sebou musíte nosiť aj na pláž či do miestnej reštaurácie.

  • 7. sep 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 4 459x
  • 13
Focaccia con ricotta e pomodorini

Michal Latta

Focaccia con ricotta e pomodorini

Poviem vám, bola to rýchlovka uprostred týždňa. Po obede som na ňu dostal chuť a za hodinku bola upečená. Pár rajčiniek zo záhrady, múka, tvaroh ricotta. Jednoduché a v skutku noblesné. Tento chutný recept na focacciu pochádza zo Sicílie. Je to jednoduchý tip pre víkendové pečenie.

  • 29. júl 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 5 643x
  • 17
Ovsená kaša starých materí

Michal Latta

Ovsená kaša starých materí

Naši predkovia poznajú ovos už viac než 2000 rokov. Dlhé storočia patril medzi základné potraviny. Starí rímania ktorí bojovali na severnej hranici ríše zaznamenali, že germánske kmene sa živili ovsenou kašou. V stredoveku sa varila hustá ovsená kaša, ktorá sa skladovala v drevených nádobách a jedla niekoľko nasledujúcich dní po sebe. Keď takáto kaša po vychladnutí zhustla úplne, krájali sa z nej plátky ktoré sa na hrubej panvici opekali na raňajky alebo na obed. Kaša sa miešala drevenou varechou. Naši predkovia boli poverčiví a z dôvodu ochrany pred zlými duchmi sa kaša miešala vždy pravou rukou a v smere hodinových ručičiek. Na ovos sme v dnešných dňoch už zabudli, dnes už nepatrí medzi naše základné potraviny. Skúste si niekedy uvariť ovsenú kašu doma a pripomeňte si chuť stravy našich predkov. Stavme sa. Budete sa oblizovať aj za ušami.

  • 26. júl 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 14 141x
  • 16
reklama
SkryťZatvoriť reklamu